Danskere, der har investeret i en dyr fladskærm, får til september mulighed for også at få deres tv-signal i en passende kvalitet, når Canal Digital 1. september lancerer landets første HDTV-kanal, CMORE HD.
HDTV er en fælles betegnelse for digital billede og lyd i en kvalitet, der er langt højere, end hvad man kender fra dagens tv, hvad enten man får signalet fra stueantenne, parabol, kabel-tv eller en dvd.
Den nye HDTV-kanal kan modtages via parabol, og Canal Digitals kunder skal have fat i en ny HDTV-modtager for at tage signalet ned.
- Der er lagt op til, at der vil være film og formentlig noget sport. Indholdet er jo et spørgsmål om, hvad man har i HD, men vi regner, at der vil gå cirka tre film i døgnet i HD, siger projektchef Gert Svendsen.
Få udsendelser
Netop udbuddet af udsendelser i det specielle HDTV-format bliver den største barriere for den nye kanal, som får det samme indhold i hele Norden.
Mens formatet er vundet hastigt frem i USA, hvor forbrugerne typisk har større skærme, har udbyderne i Europa været mere tøvende.
Den eneste rendyrkede HDTV-kanal er kommet fra den belgiske tv-station Euro1080. Selskabet står bag HDTV-kanalen HD1, som danskere med parabol har kunnet tage ned fra satellitten ASTRA 1H.
Flere formater
Der findes i dag primært to HDTV-formater, som definerer hvor mange linjer, der er i det enkelte billede. De europæiske public service-stationers organisation, EBU, har i øjeblikket mest kig på formatet 720p, mens Canal Digital vil bruge formatet 1080i.
1080i har en højere opløsning - 1080 horisontale linjer i billedet - men har til gengæld en lavere frekvens, så billedet kan blive mindre roligt.
- Det er fint nok, at DR og EBU anbefaler 720p, man skal bare ikke glemme, at det indhold, vi skal forholde os til, er lavet i Hollywood. Der sker det i 1080i, og der er ingen, der går ud og nedskalerer et HD-signal, fortæller Gert Svendsen.
Under alle omstændigheder giver begge formater et billede, som er langt bedre og klarere, end det man kender i dag. Det kommer specielt til udtryk på større skærme.
Fra Mpeg2 til Mpeg4
HDTV-teknologien er dog fortsat umoden, og Canal Digital bruger i første formatet Mpeg2, som fylder omkring 19 megabit i sekundet. Senere skiftes til det nyere format Mpeg4, som kan bringe den nødvendige båndbredde ned på 9 til 12 megabit i sekundet.
Canal Digital er usikker på, hvor mange kunder, der vil investere i den nye kanal, men Gert Svendsen tror, at HDTV hurtigt vil vinde an hos forbrugerne.
- Vi hører fra forhandlerne, at der er en voldsom efterspørgsel. Der er en lille feinschmecker-gruppe, som er voldsomt interesseret i det her. Og når folk først ser det, så tror jeg, at det stikker det mere af, end man ved første øjekast forventer, siger han.
Fra 18. til 29. juli sætter Computerworld fokus på digitalt tv. Ideer til artikler modtages meget gerne og kan sendes til c.thomsen@cw.dk.