Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Årtiers kamp for netneutralitet ser nu ud til at være slut

Kampen for netneutralitet har stået på i flere årtier, men en afgørelse fra en amerikansk domstol ser nu ud til at sætte punktum for kampen i USA.

En amerikansk føderal appeldomstol har sat en stopper for den amerikanske telemyndighed FCC’s planer for såkaldt netneutralitet.

Afgørelsen betyder ifølge New York Times, at et slagsmål, der har stået på i omkring to årtier, nu er nået til vejs ende.

Netneutralitet indebærer, at internetudbydere skal reguleres på samme måde som forsyningsselskaber, der eksempelvis leverer el, vand eller gas.

Det betyder blandt andet, at de ikke må sænke hastighederne eller blokere for brugernes adgang til visse internettjenester.

Eksempelvis kan internetudbydere, der også tilbyder kabel-tv, have en interesse i at sænke hastigheden for brugernes adgang til tjenester som Netflix eller YouTube.

Derfor har netneutralitet også haft opbakning fra tech-giganter som Google, Facebook og Netflix ligesom, at den amerikanske venstrefløj har set det som en nødvendig form for forbrugerbeskyttelse i en ny digital tidsalder.

Mistet momentum

Ifølge New York Times har kampen for netneutralitet dog mistet momentum i de seneste år, hvor der i stedet har været et stigende fokus på at regulere sociale medie-platformen

Samtidig reglerne fortsat mødt voldsom modstand fra internetudbydere og kabel-tv-selskaber.

Netneutralitetsreglerne blev i første omgang indført under præsident Obama, mens de blev afskaffet af Donald Trump i hans første præsidentperiode.

I den seneste afgørelse slår appeldomstolen fast, at FCC ikke har bemyndigelse til at genindføre netneutralitetsreglerne fra Obama-æraen.

Afgørelse forhindre dog ikke amerikanske delstater i at indføre egne love på området. Eksempelvis har Californien allerede i dag netneutralitetsregler.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering