I en dom fra 15. september 2020 fortolker EU-Domstolen for første
gang den forordning, der omhandler det grundlæggende princip om det åbne internet - mere sædvanligt benævnt internetneutralitet.
Det sker i en sag, som teleselskabet Telenor med hjemsted i Ungarn har forelagt Domstolen, efter to sager ved retten i Budapest.
Sagen drejer sig om, hvorvidt det er lovligt for internetudbydere at give særlige gode betingelser for visse applikationer ved, at de omfattes en såkaldt nultakst.
Det kan eksempelvis være en mobilabonnementer, hvor kunderne kan benytte applikationer som Spotify, Facebook eller Netflix ud over den datavolumen, som kunden har købt.
Med den nye fortolkning fra EU-Domstolen står det klart, at det ikke er i orden med sådanne nultakster.
"Kravene til beskyttelse af internetbrugernes rettigheder og til ikkediskriminerende behandling af trafikken er til hinder for, at en udbyder af internetadgang begunstiger visse applikationer og tjenester ved hjælp af tilbud, hvormed disse applikationer og tjenester omfattes af en 'nultakst', og hvormed brugen af de øvrige applikationer og tjenester underlægges foranstaltninger til blokering eller bremsning," skriver EU-Domstolen i en meddelelse.
Netneutralitets-principperne tilsiger, at al data fra alle leverandører skal behandles ligeværdigt og ens i infrastrukturen, hvor visse data altså ikke må have fortrinsret.
Dermed fastslår EU-Domstolen, at en udbyder af internetadgang ikke må tilbyde pakker med nultakts for nogle applikationer og begrænsninger for andre, da det forringer slutbrugernes rettigheder.
"Sådanne pakker er således egnede til at forstærke brugen af de begunstigede applikationer og tjenester og tilsvarende egnede til at formindske brugen af de øvrige tilgængelige applikationer og tjeneste," lyder det videre.
Du kan læse mere om dommen her.