TDC og DR skal sammen med Energistyrelsen i et forsøgsprojekt finde ud af, om 5G kan anvendes i forbindelse med en tv-produktion - og om det kan lade sig gøre at sikre netneutralitet.
Sådan lyder det i regeringens handlingsplan for 5G, der netop er blevet præsenteret, og som du kan læse mere om her: Regeringen klar med 5G-handlingsplan: Se den her
“Formålet med forsøget er at afdække, om 5G kan levere den høje tekniske kvalitet, der er nødvendig for hjemtagelse af medieindhold og dermed supplere eller erstatte andre teknologier i kontributionslinjen mellem produktionssted og DR Byen,” lyder det i handlingsplanen.
Netneutralitet
Et væsentligt element i forsøget vil være at finde ud af, om det kan lade sig gøre at sikre netneutralitets-principperne på et 5G-netværk.
Netneutralitets-principperne tilsiger, at al data fra alle leverandører skal behandles ligeværdigt og ens i infrastrukturen, hvor visse data altså ikke må have fortrinsret.
Netneutraliteten sikres i Europa af EU, der kræver adgang til det åbne internet.
Netneutralitet stiller store krav til båndbredden - ikke mindst når datatunge enheder med tårnhøje forbindelseskrav som eksempelvis selvkørende biler melder sig på banen.
Her mener Energistyrelsen, at man kan anvende 5G-nettens muligheder for såkaldt network slicing, hvor mobilnettet opdeles i flere virtuelle net, som opererer helt uafhængigt af hinanden.
“Brug af network slicing i 5G giver mobiloperatørerne en række nye muligheder i forhold til styring, prioritering og tildeling af kapacitet i mobilnettene. Det gælder særligt den funktionalitet, der giver mulighed for at gøre 5G-nettene ekstremt pålidelige i forhold til de nuværende mobilnet,” lyder det fra Energistyrelsen.
Forsøget skal nu afklare, om reglerne for netneutralitet overhovedet kan overholdes, hvis 5G-nettets mulighed for network slicing tages i brug.
Læs også:
Nu begynder en tid med internet i flere hastigheder: Netneutraliteten slutter 11. juni i USA
Slut med netneutralitet i USA: ‘Det frie internet’ afskaffes - men gør det noget?