Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

Kæmpe-plan fra danske virksomheder, kommuner og fagforbund: Én million danskere skal opkvalificeres i AI inden 2028

En række store virksomheder er gået sammen med fagforeninger, kommuner og uddannelsesinstitutioner i det, der kaldes den største indsats for digital opkvalificering, og som skal være med til at gøre Danmark til verdensførende i brugen af AI.

Opdateret med kommentar fra digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen (M)

AI-kompetencepagten er navnet på det, der skal være med til at opkvalificere en million danskere til at bruge AI inden 2028.

Pagten, som er udviklet i samarbejde mellem Digital Dogme og nogle af landets største virksomheder, fagforeninger og uddannelsesinstitutioner, har som mål at gøre Danmark til en global frontløber inden for kunstig intelligens.

Samtidig vil man med opkvalificeringen af en million danskere øge den danske produktivitet og konkurrenceevne samt styrke velfærden og samfundskritiske sektorer samt fremtidssikre Danmark ved at styrke det digitale kompetenceniveau i uddannelsessektoren.

Hele 15 stiftende partnere er gået sammen for at stå for denne opkvalificering.

Der er tale om Dansk Industri, EY, Finansforbundet, HK, KEA – Københavns Erhvervsakademi, Aarhus Business College, Lantmännen Schulstad, Lederne, Microsoft, Netcompany, Syddansk Universitet, Visma Enterprise og Københavns Kommune, lyder det i en meddelelse.

Digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen fra Moderaterne, hilser den nye pagt velkommen.

"Kunstig intelligens rummer enorme potentialer. Men hvis vi for alvor skal kunne udnytte dem, skal vi i Danmark have de rette digitale kompetencer. Derfor glæder det mig, at aktører på tværs af danske virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner har valgt at gå sammen om en AI-kompetencepagt, der vil løfte danskernes AI-kompetencer. Det viser, at Danmark er klar til at gå forrest på kunstig intelligens," siger hun i meddelelsen.

Et nødvendigt løft

Initiativet er ikke kun en teknologisk milepæl, men også en nødvendig samfundsindsats.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Microsoft oplever næsten en tredjedel af danske computerbrugere, at de mangler muligheder for AI-opkvalificering.

Halvdelen af de adspurgte ledere forudser, at fremtidens arbejdspladser vil kræve nye kompetencer.

"Vi står midt i en digital omstilling, hvor det er afgørende, at både ledere og medarbejdere forstår og anvender AI-teknologi. Lykkes vi ikke med det, taber Danmark både velstand og velfærd," siger Mette Beck-Nielsen, der administrerende direktør i Digital Dogme, som er initiativtager til pagten, i meddelelsen.

Tre strategiske søjler

AI-Kompetencepagten er struktureret omkring tre hovedindsatser:

- Private virksomheder og SMV’er.

- Den offentlige sektor.

- Uddannelsessektoren.

Hertil etableres et AI-kompetenceråd med op til 20 repræsentanter fra erhvervslivet, offentlige myndigheder og uddannelsesinstitutioner, der skal overvåge og koordinere initiativet.

Partnerskaber som fundament

Med Microsoft, Netcompany, Københavns Kommune, og en række andre prominente virksomheder og organisationer i ryggen, sigter pagten mod at inkludere mere end 250 partnere på sigt.

Disse partnere skal bidrage til at realisere ambitionerne og styrke de digitale færdigheder på de tre førnævnte indsatsområder på tværs af arbejdsmarkedet – fra uddannelsessektoren til velfærd og erhvervsliv.

Partnerne skal ikke kun bidrage økonomisk til pagten, men også bidrage gennem viden og erfaring, der skal muliggøre større fælles projekter, der omtales som flagskibsprojekter.

AI-Kompetencepagten fokuserer på at sikre, at både kommende medarbejdere og dem, der allerede er i arbejde, opnår relevante og anvendelige AI-kompetencer.

Én af de stiftende partnere er Microsoft, der oplever en stor efterspørgsel på AI-kompetencer både internt i virksomheden og i hele deres økosystem blandt partnere og kunder, der implementerer og bygger egne AI-løsninger.

”Der er masser af både iderigdom og investeringsvillighed, når det kommer til AI-projekter, men rigtig mange organisationer har simpelthen ikke kompetencerne til at forløse de enorme potentielle gevinster. Det er derfor helt centralt, at vi som nation lykkes med at udvikle de nødvendige kompetencer i arbejdsstyrken, så vi fastholder vores konkurrenceevne og position som digital frontløber,” lyder det fra Mette Kaagaard, administrerende direktør i Microsoft Danmark, i en meddelelse.

Som et centralt værktøj lanceres hjemmesiden aipagten.dk, hvor alle danskere kan finde relevante kurser og ressourcer til AI-opkvalificering for alle målgrupper.