Lad os begynde med at skrue tiden tilbage til marts 2024. Her testede jeg HP Zbook Power G10A, som var en solid maskine på lige omkring to kilo og en god, men ikke prangende, ydelse.
Med sin matte skærm, AMD-processor og store batteri var Zbook Power et godt bud på en solid kontormaskine med kraftoverskud til 3D og rendering.
Men jeg var ikke helt overbevist. For AMD Ryzen 9 Pro 7980 HS-processoren kunne kun lige matche en Macbook Pro med M2 Max og Nvidia RTX 2000-kortet var heller ikke en hurtigløber.
Maskinen viste sig at være solid og langt mere kapabel end de fleste business-bærbare, ikke mindst på grund af det store batteri. Men så heller ikke mere.
Den oprindelige G10A kom også med en sært venstrestillet trackpad og en gammeldags 16:9 skærm, som forhindrede brugeren i at udnytte den gode skærm.
Begge ting er nu heldigvis rettet med den nye G11-generation. Trackpadden er stadig en smule venstrestillet, men ikke så du lægger mærke til det – og G11 har en fin og langt mere anvendelig 16:10 skærm.
Skærmen kører i øvrigt helt op til 120 hz mod de normale 60 hz for mange bærbare. Det suger lidt på batteriet, men giver et roligt billede, som er til at se på i flere timer ad gangen.
Under overfladen har G11 også fået lidt andre dele uden at det dog gør det store i vores test.
Vores testmodel drives således af en AMD Ryzen 9 8945HS-processor og et RTX 3000-grafikkort med otte gigabyte hukommelse.
Næsten fuldstændigt identisk med forgængeren under overfladen
CPU'en har otte kerner og kører ved 4,0 GHz, men kan boostes op til 5,2 GHz.
Og bortset fra et lidt mere effektivt design, som sparer på strømmen, så er specs og ydelse fuldstændigt identisk med G10A-modellens lidt ældre processor.
Grafikkortet kan selvfølgelig trække lidt mere, men i det store hele er der tale om den samme maskine som forrige generation under overfladen.
Det kan du for alvor se på grafen herunder – hvor du dog skal huske, at Intel i9-maskinen fra gamer-fokuserede Alienware på en god dag kan klare to timer på batteri – og at den lyder som en vindtunnel, mens G11 har en mere behagelig susen fra blæserne.
Og der kan regnes med en arbejdsdag på batteridrift - så længe du ikke fyrer op under grafikkortet med intensive opgaver. Så skal laderen med på tur.
Ydelsen i den højere ende af mellemklassen behøver dog ikke nødvendigvis at være et problem.
Også Intel kæmper for at kunne levere bedre batterilevetid uden at gå (for meget) på kompromis med ydelsen.
Men elefanten i rummet er Apple og deres spring fra M2 over M3 til M4 processorerne i MacBook Pro.
På grafen herunder leverer forrige generations Macbook Pro med M3 Max processoren en Cinebench-ydelse som er 50% bedre end AMD-løsningen hos HP.
Og det i en maskine der mere end matcher batterilevetiden – og som også har en god skærm og et godt tastatur. Og en høj pris.
Argumentet for G11 og lignende maskiner er derfor, at du vil køre Windows, at din it-afdeling vil køre Windows, og at du eventuelt anvender software, som kun er tilgængelig på Windows-platformen.
Det er alt sammen gode argumenter. Men det løfter desværre ikke for alvor G11 ud af hullet i mellemklassen.
Heller ikke selv om vi godt kan lide den opdaterede og solide pakke.