Livet er altid en anelse kedeligere på kontoret. Det afspejler sig da også på de maskiner, som pc-producenterne.
Skærme er ofte mindre livlige, driftstiden er ikke nær så optimeret, mens der til gengæld er skruet op for den slags funktioner, som it-afdelinger kærer om, nemlig sikkerhed og masse-support.
Asus’ Expertbook P5 – nærmere betegnet P5405CSA - gemmer dog på en række væsentlige egenskaber, så man faktisk kan glæde sig over at få sådan en maskine stukket i hånden af it-afdelingen.
Let og komplet
Asus Expertbook er skabt med kontorlivet for øje, hvorfor maskinen ikke er noget festfyrværkeri af lækre materialer eller nyskabende design at se på.
Til gengæld er det en let og gedigen sag, som måske ikke vil vinde design-priser, men i stedet vil overbevise en som trofast følgesvend på kontoret.
Asus har endda fået certificeret maskinen efter MIL-STD 810H standarden, som giver en vis garanti for, at enheden kan holde til nogle knubs.
Vægten på 1,26 kilo placerer den i liga med letvægtere som den lille Macbook Air, mens skærmstørrelsen på 14 tommer gør den anvendelig både på kontoret og farten.
Selve tastatur og touch-felt lystrer hurtigt og effektivt og man bliver glad for både størrelse og feedback fra begge dele. Det inderste af tastaturområdet giver dog lidt efter ved tryk, så jer med tonstunge fingre derude vil nok opleve lidt flex her.
Udvalget af porte er alsidigt, med to gange USB-A og to gange USB-C til disposition med udgang til HDMI og mikrofon/lyd.
Det eneste man kunne savne set med kontorbrillerne, er et Ethernet-stik.
En lille bonus feature som let kan overses er, at der inde i maskinen er et ekstra M2 slot til eventuel udvidelse af lagerpladsen. Den er desværre ikke særlig let tilgængelig, men muligheden foreligger altså.
Skarpt udsyn
Mængden af kontormaskiner, som stadig den i dag byder på skærme med halvsløj Full HD opløsninger og anæmiske farver er skræmmende høj.
Her løfter Asus P5 barren ved at tilbyde tre reelle fremskridt: 2,5K opløsning, 144 Hz respons-teknologi og et farverum, der dækker hele sRGB standarden.
Oversat fra teknisk jargon betyder det, at skærmen er skarp, visningen er gnidningsfri og farverne er naturlige at se på.
Lydsiden, der skal akkompagnere det ellers pæne lærred er dog ikke helt så ambitiøs. Der spilles højt nok, men lyden er nu noget tyndbenet.
Intels nye stjerne
Det mest interessante ved Expertbook P5 er dog det man finder i maskinrummet. Her snurrer nemlig en helt ny type af processorer signeret af Intel.
Her er tale om anden generation af Core Ultra, som er kendetegnet ved, at den nærmest er bygget op fra grunden af Intel, som samtidig er boostet af lynhurtig hukommels samt en avanceret 3nm fremstillingsproces (ligesom Apple nyeste Macbooks).
I denne her konfiguration følger endda 32 gigabyte hukommelse, hvilket rækker til at afvikle enhver tænkelig kontoropgave.
Processoren er i grunden noget af en særling. Den har kun otte kerner i alt, heraf fire performance-orineterede og fire strømoptimerede. Det er ikke møj i en verden, hvor 10,12 og endda 16 kerner er set før.
Disse er endda ikke udstyret med hyperthreading, så processoren alene kan løse otte regnetråde af gangen. Forgængeren Ultra Core 7 kunne håndtere 22 tråde.
Den numeriske ulempe er Intel dog lykkedes med at opveje, ved at tilbyde reviderede processorkerner, som udretter mere arbejde ved hver frekvenstakt.
Resultatet er en maskine, som yder mere end overbevisende i enklere opgaver, såsom Word eller Chrome-browseren, hvor det i højere grad er enkeltrådet ydelse, der gør forskellen.
Den samme gode figur gør sig gældende i spil, hvor der leveres acceptabel ydelse, som flirter med den du får i markedets billigste gamer-bærbare.
Der er dog en svaghed at spore, når der skal eksekveres tunge programmer, sakker den agterud iforhold til AMD’s nyeste topmodel i form af Ryzen AI 9 HX 370. Sammenlignet med sidste års Core Ultra eller den nye ’Elite X’ konkurrent fra Qualcomm, forbliver Intels nye processor ganske konkurrencedygtig.
Intel 258V gør dog op for den lidt lavere ydelse ved at være utrolig mådeholden, når det gælder strømforbrug.
Det pænt store 63 Wh batteri giver rigeligt med elektroner til at holde Expertbooken kørende i op til 12-16 timer, altså halvanden til to kontordage på en enkel opladning.
En ganske fænomenal bedrift, som kun Apples M-processorer eller Qualcomms Elite processorer kan levere. Selv når de spilles spil, kan der opnås tre timers drift per opladning.
En sidegevinst ved det lave forbrug er desuden, at maskinens blæser nærmest aldrig kan høres. Den larmer aldrig.
AI-Kontormuligheder
Med den nye processor følger en dedikeret NPU, til at drive AI-tjenester som Microsofts Copilot, som så småt vinder frem.
NPU’en leverer tilmed 47 TOPS og er dermed den kraftigste på markedet til dato.
Asus benytter her hardwaren til at køre sine egen AI-tjenester ’AI Expertmeet’, til at tilbyde transskribering og tekstning af web-møder, generering af referater og fjernelse af støj i optagelser.
Som med Copilot+ funktionerne er de fleste muligheder dog ikke tilgængelige på danske endnu. Men hardwaren er om ikke andet i stand til at køre tjenesterne, når de en gang bliver tilgængelige.
Til de mere sikkerhedsmindede it-indkøbere og supportere inkluderer Asus sin ’ExpertGuardian’ sikkerhedspakke, som sikrer Windows 11 Secure Core samt fem år med kerneopdateringer fra Asus.
Når det er sagt, så inkluderer Asus også tvivlsomme sikkerhedspakke i form af Nortons sikkerhedspakke, som bør være unødvendig i denne slags maskiner.
Gør arbejdslivet lettere
Asus Expertbook P5 vil ikke nødvendigvis funkle på mødelokalets bord, men den satser i stedet på bare at funke til kontorbrug.
Asus tilbyder samtidig på det væsentlige for at sikre en god kontoroplevelse i form af en pæn skærm, fine input-muligheder og en fænomenal driftstid.
Prisen på dagens testemne lyder på 10.290 kroner, hvilket er i den høje ende for en maskine, men som retfærdiggøres af, at der er mange timers behageligt arbejde i sigte med Expertbook P5.