Artikel top billede

(Foto: Huawei)

Har været anholdt i Canada i flere år: Nu indtager 52-årig rigmands-datter Huaweis øverste post

Den 52-årige datter af Huawei-stifter Ren Zhengfei indsættes på den magtfulde post som formand for Huawei.

Det mægtige kinesiske it-selskab Huawei indsætter 52-årige Meng Wanzhou i den magtfulde post som ny formand for selskabets bestyrelse.

Meng Wanzhou er i forvejen CFO i Huawei - og i øvrigt datter af selskabets stifter, den særdeles velhavende Ren Zhengfei.

Hun fortsætter på posten som CFO, meddeler Huawei, som anvender et særligt system med cirkulerende for sine bestyrelsesformen, der udskiftes løbende hvert halve år.

Meng Wanzhou afløser Eric Xu på posten, og hun vil have posten frem til udgangen af marts 2025.

Hun kaldes i folkemunde for ‘Huawei-prinsessen.’

Hun kom til at spille en hovedrolle i de vestlige landes opgør med Huawei, der for alvor tog sin begyndelse i december 2018, da Meng Wanzhou på foranledning af USA blev anholdt i Vancouver, Canada.

Det skete med beskyldninger om, at hun dels havde stået bag økonomisk svindel, dels havde forsøgt at dække over, at Huawei-partnere ulovligt solgte udstyr til Iran og dermed brød amerikanske sanktioner.

Meng Whanzou kunne først vende hjem til Kina i september 2021 efter, at hun havde indgået forlig med de amerikanske myndigheder.

Her indrømmede Meng Wanzhou nogle forseelser i bytte for, at USA droppede kravet om udlevering og de mest alvorlige anklager om blandt andet banksvindel.

Meng Wanzhou har som led i aftalen blandt andet udtrykt enighed med, at Huawei har brudt USA's sanktioner mod Iran.

Omtrent på samme tid, som flyet med Meng Wanzhou lettede, frigav Kina to canadiere, tidligere diplomat Michael Kovrig og forretningsmanden Michael Spavor, der var gået ombord på et fly på vej til Canada.

De to blev anholdt i Kina kort efter, at Meng blev tilbageholdt i Canada i 2018. Blandt andet var Michael Spavor idømt 11 års fængsel for spionage.