Artikel top billede

Apples datacenter i Viborg. (Foto: Apple/PR)

Apples datacenter i Viborg brænder varme af for tre millioner kroner om måneden: Vil give varmen gratis væk, men politiske regler spænder ben

Apple har tilbudt at levere varmen til Viborgs husstande kvit og frit – men et politisk prisloft betyder, at varme til en værdi af tre millioner kroner hver måned går til spilde.

Hver måned siver der varme ud fra Apples enorme datacenter i Viborg til en værdi af cirka tre millioner kroner.

Overskudsvarme, der kunne være blevet udnyttet til at give fjernvarme til Viborgs mange husstande – og som Apple ovenikøbet har tilbudt at levere gratis.

Men et politisk prisloft på overskudsvarme betyder, at varmen blot forsvinder ud i luften uden at blive udnyttet.

Ifølge Viborg Varme går byen glip af en besparelse på 712 millioner kroner over en 20-årig periode på grund af den manglende udnyttelse af overskudsvarmen.

Det skriver Ritzau, der har talt med Morten Abildgaard, direktør i Viborg Varme:

”Politikerne har med prisloftet opfundet løsningen på et problem, der ikke eksisterer. I Viborg tjener prisloftet ikke andet formål end at bremse den grønne omstilling og fordyre varmeregningen.”

”Det er bureaukrati af værste skuffe, at vi skal takke nej til gratis grøn overskudsvarme og i stedet købe sort naturgas. Jeg håber, regeringen tænker sig om og afskaffer prisloftet hurtigst muligt,” fortsætter direktøren.

Prisloftet har fået Viborg Varme til at skrive et brev til klimaminister Lars Aagaard, hvor de varmeværket vil have prisloftet helt fjerne. Du kan læse brevet her.

Hvad er prisloftet?

Egentlig er prisloftet på overskudsvarme lavet for at beskytte forbrugerne mod prisstigninger på varme.

Konkret betyder prisloftet, at varmeværker ikke må investere mere end deres egenkapital – som oftest ikke er specielt stor – hvilket medfører, at varmeværkerne ikke har råd til at investere i nye anlæg, der kan udnytte overskudsvarmen.

Reglen er lavet ud fra tanken om, at varmeværkerne ikke må sende regningen for investeringerne videre til forbrugerne.

Dog mener flere eksperter, at prisloftet tvinger varmeværkerne ud i billigere og kortsigtede løsninger – såsom traditionelle kul-, olie- og gasvarme – hvilket bremser den grønne omstilling.

Og Apples datacenter i Viborg er langt fra det eneste i landet, der er ramt af prisloftet.

Ifølge en Rambøll-rapport fra 2022 udnyttes blot 13 procent af den potentielle overskudsvarme i Danmark.