Artikel top billede

Kapløb: På blot to dage har tre rige investorer annonceret datacenter-investeringer for mere end 132 milliarder kroner

På to dage har Alphabet, Blackstone og Microsoft meldt om investeringer i nye AI-datacentre for 132 milliarder kroner.

Pengestærke selskaber står nærmest i kø for at pumpe penge ind i de næste generationer af datacentre, der skal kunne drive de datakrævende AI-løsninger.

På blot et par dage har Microsoft, Alphabet samt den amerikanske kapitalfond Blackstone meldt ud om samlede investeringer i AI-datacentre og medfølgende infrastruktur for enorme 132 milliarder kroner.

De meldinger kommer i kølvandet på mange andre massive investerings-planer fra ikke mindst Microsoft og Alphabet.

Først de nye planer:

Microsoft meddelte torsdag, at selskabet vil investere 14,7 milliarder reals i udbygning af det, som selskabet kalder for ‘cloud og ai-infrastruktur’ over de kommende tre år i Brasilien.

Det svarer til omkring 19 milliarder kroner.

Pengene skal gå til at bygge datacentre i São Paulo, som skal supplere de to datacenter-regioner, som Microsoft i dag har i Brasilien i henholdsvis São Paulo og Rio de Janeiro.

Microsoft meddeler, at pengene skal sigter efter at ‘udvikle AI-økosystemet i Brasilien og accellerere landets AI-innovation’ samt til et uddannelseprogram rettet mod fem millioner brasilianere.

Investeringen i Brasilien kommer efter, at Microsoft tidligere på året har lanceret identiske investeringsprogrammer i blandt andet Japan, Indonesien og Tyskland, ligesom selskabet er i gang med at udbygge i USA.

Microsoft meddelte tidligere på måneden, at selskabet sammen med kapitalfonden Blackrock og Abu Dabi-selskabet MGX afsætter mere end 30 milliarder dollar til investeringer i AI-infrastruktur og energi-projekter.

AI-datacenter i Blyth

Netop den amerikanske kapitalfond Blackstone har store planer på AI-området.

Selskabet vil nemlig investere 10 milliarder britiske pund i opførelsen af et britisk AI-datacenter i det nordøstlige England. Det svarer til knap 90 milliarder kroner.

Byggeriet har været længe ventet, og det er har været en sag for den britiske regering, at et udenlandsk selskab vil investere så mange penge i byggeri i landet - ikke mindst fordi det kommer til at ligge i et område, der i dag er plaget af arbejdsløshed og krise.

Byggeriet af det store datacenter vil skabe 4.000 arbejdspladser, meddeler den britsiek premierminister, Keir Starmer.

Det såkaldte ‘hyperscale-datacenter’ kommer til at ligge i Blyth i Northumberland lige nord for Newcastle upon Tyne.

To nye datacentre

Også Alphabet er klar med den store pengepung.

Selskabet meddelte torsdag, at det vil investere 3,3 milliarder dollar - omkring 23 milliarder kroner - i opførelsen af to nye datacentre i den amerikanske delstat South Carolina.

De to datacentre skal ligge i Dorchester County, hvor de skal supplere Alphabets nuværende datacentre i det nærliggende Berkeley County.

De to datacentre vil komme til at beskæftige 200 medarbejdere.

Investeringen er den blot seneste i en lang række fra Alphabet, der i den seneste tid har meldt ud om store datacenter-investeringer i blandt andet Storbritannien, Holland.

Også den tredje af verdens store cloud-selskaber, AWS, investerer massivt i denne tid.

Computerworld har tidligere fortalt, at netop de store investeringer i AI-datacentre har fået de store selskabers klima-regnskaber til at tilte, selv om selskabet har som erklærede målsætninger at nedbringe deres udsplip af drivhusgasser.

I foråret stod det således klart, at Microsofts udslip er steget med 29 procent på få år.

Vi skrev i sommerens løb desuden om Googles udslip, der på samme måde er eksploderet.