Ledelsen overtager halvdelen af DMsave

IBM udskiller det overskudsgivende backup-selskab DMsave som et separat firma. Medstiftere af det profitable backup-firma får 50 procents ejerskab. For blot fire år siden stod de på fallittens rand.

Et ganske usædvanligt træk fra IBM?s side repræsenterer en ny begyndelse for et sandt erhvervseventyr.

IBM udskiller det overskudsgivende backup-selskab DMsave som et separat firma, men beholder kun 50 procent af ejerskabet.

Ledelsen af DMsave får de resterende 50 procent. Uden at betale en krone.

Forklaringen på IBM's enestående gavmildhed ligger i fortiden. DMsave, der er Danmarks mest succesfulde inden for fjern-backup via internettet, blev en realitet i december 2004, da købet af Mærsk Data og dermed også af driftscentralen DMdata faldt på plads.

Sikkerhedselskabet blev etableret som en del af DMdata i starten af 2002.

? Mærsk Data lovede os medejerskab, forklarer en af initiativtagerne til DMsave Michael Mark. Han er administrerende direktør for det nye DMsave.

? Forudsætningen var blot, at vi skulle nå nogle mål, der gjorde, at vi ikke havde ligget nogen til last. De mål opnåede vi allerede ved udgangen af 2004, tilføjer Michael Mark.

Omsætningen for det purunge selskab blev på omkring 52 millioner kroner, og overskuddet lød på hele 11,5 millioner.

Daglig backup af 2.600 servere

Sven Kolstrup, der står i spidsen for IBM Global Services, og som er bestyrelsesformand for det nye DMsave, tager tabet med oprejst pande.

? Og det skal ikke hindre os i at få det bedst mulige ud af det, siger Kolstrup, der fortæller om eksportovervejelser for det lille selskab.

DMsave har 250 kunder, heriblandt Oticon, BRF, Skejby Sygehus og flere kommuner. Dagligt tages backup af mere end 2.600 servere. Selve driftsopgaven outsources til IBM.

? Vi beslaglægger 250 terabyte lager, så det er ikke nogen bolsjebutik, forklarer Michael Mark.

Fremtiden så ellers sort ud for ham for blot fire år siden. Sammen med blandt andre Poul Bærentsen, der nu er direktør i det nye DMsave, havde han puklet i årevis for at få et af de allerførste fjern-backup selskaber, århusianske Wisehouse, på benene.

I sommeren 2001 stod de med kniven på struben. Selskabet var i likviditetskrise. Ambitionerne havde fået vokseværk, og udefrakommende investorer pressede på for at få kontrollen. Trods blåstempling af vækstplaner og garantier for driftskapital var det investorernes betingelse for at redde selskabet.

? Poul og jeg skulle skaffe fem millioner kroner, og vi tog en vild chance. Satte os i bilen og kørte fra Århus til København om natten. Næste morgen gik vi til Esplanaden, hvor vi forsøgte at få Mærsk McKinney Møller i tale, fortæller Michael Mark.

Foden under eget bord

Det lykkedes ikke, men hjælp fik de. Ikke de fem millioner, men aftalen, der førte til DMsave. A.P. Møller-koncernen udviste endnu en gang rettidig omhu.

Og hvad med Wisehouse? It-sikkerhedsselskabet Eurotrust, som investorerne havde presset på for at få ind som medejere, overtog selskabet, der dog aldrig blev en god forretning. Den er siden overdraget til Munk IT mod provision af fremtidige indtægter.

Michael Mark og Poul Bærentsen har igen fået foden under eget bord. Halvdelen af de omkring 30 ansatte i DMsave forbliver dog i IBM. Det er dem, der arbejder med sikring mod, at virksomheder lider tab ved driftsstop for vigtige it-systemer.

? Men hvad vi får med, tæller for broderparten af omsætningen, siger Michael Mark.

Denne artikel stammer fra fredagens udgave af avisen Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere