Artikel top billede

Bog: Skab professionelt samarbejde, der leverer varen

Et godt samarbejde kommer ikke af sig selv, så ny bog vil vejlede i at skabe resultater, der kan ses, høres og mærkes.

Vi har alle prøvet samarbejdsrelationer, hvor synergien betyder, at to plus to giver fem – og desværre også det modsatte.

Et godt samarbejde kommer ikke nødvendigvis af sig selv, men med bogen ”Ræk mig lige samarbejdet – tak” har udviklingskonsulenterne René Jensen og Finn Salomonsen sat ord på de tilgange, som de bruger for at få samarbejdet på skinner ude i landets virksomheder og organisationer.

Forfatterne beskriver selv deres bog som en kogebog til det professionelle samarbejde, hvor man kan gå struktureret til værks og følge bogens ’opskrifter’ til at bygge samarbejdskulturen op.

Men den kan også bruges til at vedligeholde en sund kultur – eller man kan plukke i bogens forskellige emner alt efter, hvad man selv har af udfordringer eller muligheder.

”Det er ikke nok at arbejde sammen. Det professionelle samarbejde er den særlige synergi, der opstår, når ledere og medarbejdere deler et fælles sprog for samarbejdet, så professionalismen fastholdes, og gode faglige hensigter ikke forsvinder,” lyder det i bogens forord.

Og netop det fælles sprog er noget, som bogen i høj grad får skabt.

Med nye begreber og metaforer lykkes det nemlig på overbevisende måde for forfatterne at beskrive problemstillinger, som er nemme at forholde sig til.

En god leder skal for eksempel ikke være en ”løsningsautomat”.

Her taler vi om den velmenende leder, der altid er klar med en løsning eller et forslag. Men i den bedste hensigt kommer løsningsautomaten til at stå i vejen for andres udvikling.

Eller hvad med ”omsovs”, der er en klæbrig masse af misforståede hensyn og omsorg.

Den bliver dannet, når man kun fokuserer på medarbejdernes trivsel og velbefindende, men ikke på den faglige udvikling og ejerskabet.

”Ræk mig lige samarbejdet – tak!” rummer værktøjer og eksempler, som gør det nemt at identificere sammenhænge, der styrker eller forhindrer et godt samarbejde i et team eller en afdeling.

Men den tager også læseren i hånden, når det handler om at bruge teorien om det professionelle samarbejde i praksis til at levere resultater.

Titel: Ræk mig lige samarbejdet – tak! / Forfattere: René Jensen og Finn Salomonsen