Tirsdag har EU-rådet givet grønt lys for unionens banebrydende nye regulering af kunstig intelligens.
Loven er den mest omfangsrige regulering af kunstig intelligens, som verden endnu har set, og med det grønne lys fra rådet er vejen banet for, at den kan træde i kraft i næste måned.
“Lovgivningen, som er den første af sin slags i verden, er en milepæl, der både adresserer teknologiske udfordring og skaber nye muligheder for vores samfund og økonomi,” oplyser den belgiske digitaliseringsminister Mathieu Michel i en skriftlig udtalelse.
Kravene i loven vil dog blive indfaset gradvis frem mod 2026.
Risikobaseret regulering
Den nye lov regulerer kunstig intelligens med udgangspunkt i en såkaldt risikobaseret tilgang. Det betyder kort sagt, at løsninger med høj risiko vil blive reguleret strammere end dem med lav risiko.
Eksempelvis skal såkaldte “generelle kunstig intelligens-system”, også kaldet GPAI eller general purpose AI, der udgør en stor systemisk risiko overholde meget stramme regler, mens systemer med lav risiko kun vil skulle leve op til begrænsede krav om transparens.
Samtidig begrænser loven også brugen af kunstig intelligens i forbindelse med overvågning og ansigtskendelse.
Eksempelvis må kunstig intelligens ikke bruges til såkaldte predictive policing, hvor man forsøger at forudse forbrydelser eller identificere potentielle gerningspersoner på baggrund af data.
Det vil således også kun være i forbindelse med eftersøgning af personer, der er mistænkt for særligt grove forbrydelser som eksempelvis terrorisme, at man må bruge biometriske data til analyse af real time videoovervågning af offentlige pladser.
Opretter nye EU-organer
Som en del af loven vil EU også oprette en række nye organer.
Der vil blandt andet blive oprettet et nyt AI-kontor, som kommer til hører ind under EU-kommissionen samt et videnskabeligt panel af uafhængige eksperter, en såkaldt AI Board og et rådgivende forum for interessenter, der skal stå til rådighed med teknisk ekspertise for både det nye AI Board og kommissionen.
Virksomheder, der overtræder loven, kan blive ramt af klækkelige bøder på mindst 7,5 millioner euro eller 1,5 procent af den globale omsætning til 35 millioner euro eller 7 procent af selskabets globale omsætning.
Selvom loven træder i kraft i næste måned, så vil kravene dog blive indfaset gradvist frem mod 2026.