Samsung er en relativt ny spiller på markedet for bærbare, men selskabet har på ingen tid bevist, at det sagtens kan følge med de etablerede spillere – og overgå dem.
Et af de seneste beviser på den udvikling finder man i Samsungs nu fjerde generation af ’Pro’-maskiner, hvor design, funktioner og ydelse er skruet gevaldigt op.
Galaxy Book4 Pro er samtidig den første generation med en AI-optimeret processor ombord, hvilket giver ekstra grunde til at se efter, hvad der ligner en af Windows-verdenens bedste konkurrenter til Apples Macbook Air.
Pro-letvægter
Først skal navnet lige vendes, for selvom dagens testemne hedder ’Pro’ til efternavn, lander den i lettere vægtklasse end Apples Macbook Pro maskiner.
Med en dødvægt på 1,23 kilo er den faktisk en håndfuld gram lettere end Apples letteste Macbook Air 13. Selv opladeren er lettere med sine bare 165 gram. Man får altså svært ved at finde en lettere og mere handy maskine at have med sig.
Hvis du til gengæld vil have mere power (og tyngde) på farten, byder Samsung i stedet på ’Ultra’-serien.
Til trods for sin fluevægt, er Pro 4 konstrueret nøjagtig lige så solidt og overbevisende som de bedste laptops derude. Her diskes op med nydeligt børstet letvægtsmetal men også på et godt udvalg af porte for så klejn en størrelse.
Her får du tre gange USB-porte, heraf to kombinerede USB-C/Thunderbolt 4 porte, en HDMI-udgang samt en kortlæser – blot i en mikro-SD af slagsen.
Samsung har endda fundet plads til et par lækre detaljer såsom touch-betjening i den 14 tommer store skærm med afrundede hjørner, indbygget fingeraftrykslæser og et hurtigt lystrende tastatur.
Til gengæld har Samsung overset andre detaljer og udeladt at inkludere Windows Hello ansigtsgenkendelse, mens touch-feltet godt kunne tåle at være lidt større. Heldigvis reagerer det prompte og træfsikkert.
Mageløs skærm
Som klodens største skærm-producent, så kan Samsung noget med skærme, og det har de for sinde at vise frem med Book4 Pro.
Her diskes op med en 14 veloplagte tommer, hvor 3K opløsning rækker til at få alt til at stå pivskarpt.
Samtidig tilbydes frekvenser op til flydende 120Hz, mens den ombordværende AMOLED-teknologi er tunet til at være ekstrem kontrast- og farverig samt mere lysstærk end typiske OLED-skærme.
Det er med andre ord en af markedets allerbedste skærme overhovedet.
Samtidig akkompagneres det flotte lærred af fire højttalere, som spiller ganske tydeligt og fornuftigt, uden dog at matche Apples klasseledende Macbook Air i disciplinen.
Låg på ydelsen
Inde i Samsungs nydelige Pro-maskine finder man Intels nyeste og mest avancerede laptop-processor: Intel Core i7 Ultra 155H.
Her arbejder hele 16 regnekerner sammen om at udnytte de indbyggede 16 gigabyte hukommelse (mere tilbydes ikke), mens maskinen, i modsætning til Apples Air-enheder, køles aktivt af en blæser.
Af lagerplads tilbydes enten en halv eller en hel terabyte.
Det betyder, at Book4 kan håndtere en processor fra H-serien, der rækker til alt, hvad man kan ønske sig af kontoropgaver, men også tunge og mere intensive opgaver såsom videoredigering, AI-inferens og endda nyere 3D-spil (så længe der skrues ned for effekterne).
Denne kan dog vise sig at være en varm og fyrig sag, hvilket betyder, at blæseren arbejder hårdt på at holde varmen nede – med lidt lavere frekvenser til følge.
Det betyder, at Pro4 yder en smule under maskiner som Asus' lette, men ikke lige så raffinerede, Zenbook 14 med samme processor. Til gengæld holdes blæserstøjen altid nede på et meget lavt og behageligt niveau.
Inde i maskinen sikrer et 63 Wh batteri, at der er strøm til en kort kontordag på seks-syv timer uden at man skal spejde efter sin oplader.
Som med alle andre laptops, kan den reelle driftstid dog hurtigt barberes ned til en fjerdedel, hvis man gamer eller udfører andre regnetunge opgaver. Men også her har Asus'en en naturlig fordel på grund af sit noget større batteri.
Mere stil end egentlig styrke
Man kunne let narres til at tro at Samsungs ’Pro’ maskine er skabt til at trække det tunge læs, når nu den fører sig frem med et Pro-mærkat.
I realiteten er den dog mere en Windows-pendant til Apples serie af lette og elegante Air-maskiner, som den dog ikke kan matche, når det gælder driftstid.
Samsungs lille vidunder debuterer prismæssigt ved 14.499 kroner, hvilket placerer den i et højere prisleje end en tilsvarende ekviperet Macbook Air – et prisskilt, som bliver lidt svær at retfærdiggøre, hvorfor jeg lander på fire stjerne for en ellers nydelig maskine.