Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Hvis du var i tvivl, så kommer her en af dagens sjove funfacts: Danmark er på en flot ottendeplads, når det kommer til internethastigheder (via bredbånd).
Hele 270 Mbps har den gennemsnitlige dansker til rådighed, hvilket sker på grund af en massiv udrulning af fiber, snedig udnyttelse af de aldrende COAX-kabler, og derudover et kraftigt voksende 5G-netværk.
Sagt på en anden måde: Godt og vel alle danskere har adgang til gigabit-forbindelser – eller er på vej til at få muligheden.
Men en ting er hastigheden i kablerne, noget andet er den hastighed, du oplever på dine tilsluttede enheder, smartphones, computere, streaming-enheder og så videre.
Her er bindeleddet din WiFi-forbindelse, en teknologi som har udviklet sig drastisk igennem årene, og som nu er klar i sin syvende generation, der ikke kun er tiltænkt entusiasterne, men også indeholder forbedringer som vil gøre en reel forskel for den almindelige bruger.
Så hvad skal du som forbruger vide om WiFi 7? At det er lige på trapperne, at det er bagudkompatibelt med dine gamle enheder, og at det kan give dig hurtigere trådløse internethastigheder end via et kabel.
Men kun under de rette omstændigheder.
Hvad er WiFi 7?
WiFi 7 er den seneste WiFi-standard og efterfølgeren til den seneste, WiFi 6E, som var en mærkbar forbedring i forhold til forgængeren WiFi 6, men som dog stadig var en slags mellemstation mellem nye teknologier.
Det handler om et bredere brug af 6GHz-båndet, som allerede blev åbnet op ved WiFi 6E:
Det opererer stadig inden for 2,4GHz, 5Ghz og 6Ghz-båndene, men byder på hurtigere hastigheder, bedre og mere effektiv brug mellem båndene, hvilket giver bedre stabilitet samt nye teknologier, som forhindrer de flaskehalse, der kan tage farten af selv den bedste trådløse forbindelse.
Hvor nyheden ved WiFi 6 og 6E primært bestod af evnen til at håndtere flere enheder på samme tid, hvilket absolut er nødvendigt i en tid, hvor det gennemsnitlige antal forbundne enheder stiger drastisk, så er de primære nyheder ved WiFi 7 rå, balstyrisk hastighed og en mere stabil forbindelse med færre forsinkelser.
Teoretisk ... og hav det in mente .... kan en WiFi 7-kompatibel enhed på et WiFi 7-netværk nå hastigheder op imod 5,8 Gbps.
Det sker via en fordobling af den tilgængelige båndbredde sammenlignet med WiFi 5, 6 og 6E-routere, ligesom der også understøttes det ret avancerede Multi-Link Operation (MLO).
Det betyder, at der nu kan downloades data via flere bånd på samme tid, hvilket både giver en højere hastighed, men også en mere stabil forbindelse.
Med så høje hastigheder vil blive langt lettere at udnytte eksempelvis en fiberpakke fuldt ud – også i fremtiden.
De fleste computere med en kablet forbindelse har ”kun” et gigabit-netværkskort, og i det scenarie vil en trådløs (WiFi 7)-forbindelse faktisk give hurtigere hastigheder med en latency lig den man oplever med en kablet forbindelse, hvilket særligt er vigtigt for de der spiller online.
Altså kan det potentielt være slut med at sværge til kablerne.
Det lyder fedt! Men vil jeg mærke forskel?
Hvis du allerede har en WiFi 6 eller 6E-router sammen med en fiberforbindelse, så vil du næppe have det store behov for at opgradere endnu.
Men for dem der allerede har oplevet hvordan det stigende antal af online enheder i hjemmet, tunge 4K-streams og spil-downloads på hundredvis af gigabytes, allerede nu kan bringe et WiFi 6-netværk i knæ, vil WiFi 7 være en potentiel løsning.
Ligeledes kræver det naturligvis, at dine enheder kan fungere med WiFi 7-standarden for at kunne bruge alle funktionerne.
WiFi 7 var et af de største emner ved årets CES, verdens største elektronikmesse, og det forventes, at vi inden længe vil se standarden blive brugt på et væld af forskellige enheder.
Få vil være overrasket over at den næste generation af WiFi-teknologi vil være hurtigere end forgængeren, og til trods for, at det også inkludere WiFi 7, er det langt mere interessant at overveje, at den nye standard potentielt bliver den første trådløse teknologi, der en gang for alle lader de fleste af os droppe kablerne helt.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.