Artikel top billede

Photoshopper Michael har ”monteret” de tre sæt på podier på et stormasket net, som faktisk også meget godt visualiserer enhedernes indbyrdes kommunikation. (Foto: Asus, D-Link og TP-Link PR; (Photoshop: Michael Hagelund))

Stor wifi-test: Tre økonomiske mesh-systemer til under 3.000 kroner

Feltet i denne test omfatter tre økonomisk og opsætningsmæssigt overkommelige mesh-systemer, hver med tre enheder.

Hvor meget wi-fi-dækning kan du få, når dit budget siger maksimum 3.000 kroner for en 3-pack. ”Forbløffende meget” lyder den korte konklusion, og når det gælder det dyreste mesh-sæt i testen, er en lyn-lynhurtig internetforbindelse et stort ekstra plus.

Først og fremmest kører alle de tre testede systemer under Wi-Fi 6-standarden (AX), som ikke alene sikrer forholdsvis høje hastigheder og god rækkevidde, men også er meget bedre til at komme ud i krogene end det billigere Wi-Fi 5 og endnu ældre wi-fi-grej.

Systemerne her er enige om at tilbyde de to standard-frekvensbånd på 2,4 GHz og 5 GHz, og deres totale, teoretiske hastigheder er også næsten identiske. To kan klare AX3000, og et tredje lover AX3200.

Briefingen til testdeltagerne var en maksimumpris på 3.000 kroner, og den holder de sig alle pænt under. Jeg har ikke taget hensyn til vejledende priser, som typisk bruges i mærkernes egne webshops. I stedet har jeg valgt at lade PriceRunner gøre arbejdet og indsnævret søgningen til varer på lager.

Denne mesh-test er min første, siden jeg fik opgraderet min internetforbindelse fra 1000/500 Mbps coax til fiber med 2500/2500 Mbps.

For det første betyder dette, at pingtiderne er blevet stærkt forkortet – fra omkring 10 til under 2 (to!) millisekunder på en kablet forbindelse samt mellem 3 og 6 millisekunder trådløst. For det andet er mine målte hastigheder højere end tidligere – især i forbindelse med enheder, som kan håndtere den fulde 2500/2500 Mbps båndbredde.

Rul ned til testen af TP-Link Deco X50-PoE og se, hvad der sker.

Alt dette betyder, at resultaterne af denne test ikke kan sammenlignes direkte med tidligere test fra min hånd. Fiber giver simpelthen markant kortere pingtider end coax og 5G-mobil. Og hvis du ”kun” har et abonnement på 1000/1000 Mbps eller mindre, kommer du selvfølgelig ikke over din egen grænse, når du browser, downloader og streamer på nettet.

Asus ZenWiFi XD5 til 2.700 kroner: Kompakt og indretningsvenligt mesh-system

Fred på hjemmefronten må vist være garanteret med denne mesh-løsning. Jeg har testet systemet i gedigent hvidt plast, og det kan også fås i sort.

Med en vægt på en bagatel af 300 gram bør enhederne enten ophænges på væggen eller tilsluttes med de blødeste fladkabler, du kan finde. Mine egne CAT7-kabler er alt for stive, til at en enhed kan tynge dem ned og komme til at stå pænt, og det medfølgende CAT5e-kabel er heller ikke sagen.

Udstyrslisten er hurtigt overset: Hver enhed har to 1GbE LAN-porte, så du skal ikke have mange kablede klienter i dit setup, før du er nødt til at investere i en switch. Der heldigvis ikke behøver koste ret meget i denne hastighedsklasse.

Beskrivelserne på Asus’ hjemmeside af det it-tekniske udstyr lyder mere omfattende. Det meste er dog systembetinget, og det er ikke undgået Asus’ opmærksomhed, at AI (Artificial Intelligence) er årets buzzword. Derfor står der ”AiMesh” på featurelisten. Det lader til at stå for enkel opsætning. ”AiProtection Classic” er endnu en af de sikkerheds- og forældrekontrolpakker, som tilsyneladende er populære i USA. I Asus’ version har den to gode egenskaber: Den er gratis i produktets levetid – og den er ikke aktiveret som standard.

Det skal også fremhæves, at dette sæt understøtter 160 MHz båndbredde på 5 GHz-frekvensbåndet. Denne egenskab kan give plads til mere trafik, men den kræver kompatible Wi-Fi 6-enheder med denne feature aktiveret.

Problemfri opsætning

Asus ZenWiFi XD5 er et af de hurtigste at komme i gang med mesh-systemer, som jeg har testet. Og det siger faktisk en del.

Opsætningen med appen Asus Router går nærmest som en leg, så det tog mig under en halv time at få alle tre enheder op at køre med opdateret firmware og det hele.

Selv om dækningsområdet opgives til 700 kvadratmeter, er disse mesh-enheder testens mest nøjsomme. De bruger 4 W hver – 12 W totalt – og det bliver til 105 kWh eller 383 kroner på årsbasis (lige over en krone om dagen) ved en kWh-pris på 3,64 kroner.

Når min computer kører med kabel gennem mesh-routeren, kvitterer Speedtest med en pingtid på 2 millisekunder samt download/upload på 948 Mbps/949 Mbps, henholdsvis. Meget mere kan der ikke klemmes gennem 1G-porte.

Konklusion

Asus ZenWiFi XD5 er et overkommeligt mesh-sæt i AX-klassen, som ikke fylder meget – hverken i omgivelserne eller på elregningen. Det er nemt at tilslutte og opsætte for begyndere, og mere erfarne brugere med særlige behov kan få deres lyster styret i Asus Router-appens brede vifte af indstillingsmuligheder

D-Link Eagle Pro AI M32-3 til 1.960 kroner: Traditionelt designet mesh-prisbasker

Dette mesh-system fra D-Link er med længder det billigste i denne test. Alligevel er det på flere punkter det bedst specificerede sæt i feltet.

Det hører hjemme i AX3200-klassen, og de ekstra 200 Mbps i forhold til de to andre testdeltagere er brugt til at hæve kapaciteten i 2,4 GHz-frekvensbåndet fra 600 til 800 Mbps. Det lyder ikke af alverden, men kan være en fordel i et hjem/kontor med mange smarte enheder. Dækningsarealet opgives til 740 kvadratmeter.

D-Link slår også på, at systemets mesh-features er AI-baseret. Det kan oversættes til, at elektronikken automatisk optimerer wi-fi-dækningen, så brugeroplevelsen bliver så god som muligt. Det virker.

Da jeg havde opsat systemet og flyttede de to satellitter til andre lokationer i huset, fejlmeldte den på første sal sig og tændte det røde lys i overpladen. Da jeg havde spist min frokost, havde den skiftet mening og derefter sørgede den for rigelig og helt stabil båndbredde.

Lidt bøvlet opsætning

Det er heller ikke så ligetil at skifte SSID og adgangskode. For at gøre det skal du først tappe på ”Avanceret tilstand”. Så åbner appen et browservindue, som efter min mening ikke er optimal til skærmen på en smartphone. Jeg skiftede til min computer og skrev ”192.168.0.1”, og så kunne jeg bruge hele værktøjskassen.

Appen har en Speedtest-licenseret hastighedsmåler. Den fik jeg aldrig til at virke. Tallene rullede rundt på skærmen, som om de sad i en enarmet bandit i Las Vegas, men de stoppede aldrig.

Min egen Speedtest nåede frem til en pingtid på 2 millisekunder samt download/upload på 951 Mbps/949 Mbps, henholdsvis.

Hver af de tre enheder bruger 6 W – 18 W totalt. Det bliver på årsbasis til 158 kWh eller 574 kroner ved en kWh-pris på 3,64 kroner.

Konklusion

Til trods for en meget attraktiv pris er Eagle Pro AI M32-3 en ydedygtig 3-pack, som kan udbygges yderligere med andre mesh-enheder fra D-Links Eagle-familie. Produkt- og app-designet gør et lidt gammeldags indtryk, og hvis dette sæt bliver dit første mesh-system, kan du overveje at prøve at finde hjælp til installationen i dit netværk.

TP-Link Deco X50-PoE 3-pack til 2.800 kroner: Lynhurtigt og semiprofessionelt mesh-system

Dette nye Deco-sæt fra TP-Link kan blære sig med testens længste og mest avancerede udstyrsliste. Det kan naturligvis bruges til at forbinde alle enhederne i et smart hjem, men tre egenskaber gør det specielt egnet til et mere professionelt, kablet netværksmiljø som for eksempel et kontor.

For nørder, gamere og it-supportere er den mest spændende egenskab ved Deco X50-PoE nok, at hver enhed er udstyret med en enkelt 2.5GbE-port. Det er stadig en sjældenhed i netværksgrej i dette prislag.

Den tredje stærke feature ved sættet er strømforsyningen. Med i kassen er der et af de sædvanlige strømstik til hver enhed, men de kan også køre PoE (Power over Ethernet), så de strømforsynes via et LAN-kabel.

Så kræves der kun ét kabel for at få den bedst mulige wi-fi-dækning. Her skal det lige indskydes, at PoE-drift kræver en særlig strømforsyning (en såkaldt injector) og efter min mening fungerer bedst med en dedikeret switch.

Ingen af disse løsninger bliver billige, hvis de skal kunne klare en hastighed på 2.500 Mbps. En af markedets billigere PoE-switche i denne fartklasse er Netgear MS108EUP til omkring 2.500 kroner.

Den kan du læse mere om her: Wi-Fi med stor spreder – sådan dækker du hele virksomheden - Computerworld

I forhold til de to andre testdeltagere lover TP-Link ”kun” en dækning af et areal på op til 600 kvadratmeter, hvor der kan være op til 150 opkoblede enheder. Sættet understøtter 160 MHz båndbredde på 5 GHz-frekvensbåndet, hvad der kan give plads til mere trafik i forbindelse med kompatible Wi-Fi 6-enheder.

Det skal endelig nævnes, at dette system kan indgå i andre mesh-løsninger med Deco-produkter fra TP-Link.

I gang på 20 minutter

Om tilslutning og opsætning af de tre enheder i mesh-sættet er der ikke så meget andet at fortælle, end at Deco-appen fungerer formidabelt, så din egen indsats bliver minimal, hvis du vælger dette system. Jeg fik det hele på plads på under en halv time, inklusive automatisk optimering og firmware-opdatering.

Strømforbruget er ikke ruinerende. Hver af de tre enheder bruger 6 W – 18 W totalt. Det bliver til 158 kWh på årsbasis eller 574 kroner ved en kWh-pris på 3,64 kroner.

Når min stationære produktionscomputer er kabelforbundet til 1GbE-porten på mesh-routeren, registrerer Speedtest en pingtid på under 2 millisekunder samt download/upload på 949 Mbps i begge retninger.

Konklusion

TP-Link Deco X50-PoE er et økonomisk mesh-system, som tilbyder en del avanceret teknologi. PoE-funktionaliteten kan især være et plus i professionelle installationer, og gevinsten ved at udnytte en lyn-lynhurtig 2500/2500 Mbps fiberforbindelse er til at få øje på i forbindelse med trådløse klienter af seneste generation


Loading ikon