Kinesiske hackere stod bag det cyberangreb, som sidste år ramte Hollands militær.
Det viser en rapport, som Hollands myndigheder netop har offentliggjort.
”Det er vigtigt, at sådanne spionaktiviteter begået af Kina kommer offentligheden for øre, da det vil hjælpe med at våge den internationale resiliens i forbindelse med den slags angreb,” udtaler den hollandske forsvarsminister Kajsa Ollongren til Reuters.
Hollands svar på FE og PET, som er kendt under akronymerne MIVD og AIVD, beskriver i sin rapport, at hackerne inficerede et militært netværk med malware.
Ifølge efterretningstjenesterne er det dog kun et netværk med ”unclassified research” brugt af 50 personer, som de kinesiske hackere fik adgang til.
Men selvom Hollands militær umiddelbart slap billigt fra hackerangrebet, konkluderer rapporten, at truslen fra kinesiske hackere bliver større og større.
Foruden militæret er det også universiteter og techselskaber, som er i farezonen for at blive angrebet af Kina. Det drejer sig blandt andet om ASML, der er den verdensførende leverandør af såkaldte litografi maskiner, der producerer chips.
Cybertruslen mod Danmark er høj
Det er ikke kun Holland, der skal være vågne overfor den stigende cybertrussel.
Center for Cybersikkerhed skriver sin seneste trusselvurdering fra 2023, at truslen fra cyberspionage mod Danmark ”forsat er meget høj.”
Derudover skriver CFCS, at ”det er sandsynligt, at truslen fra cyberspionage fremover vil blive skærpet mod mål inden for flere kritiske sektorer.”
Den hidtil største sag om cyberspionage i Danmark omhandlede TDC i forbindelse med udbud af 5G-nettet, hvor kinesiske Huawei eftersigende brugte mystiske droner, skjulte mikrofoner og overvågede TDCs ansatte i nattelivet i 2019.