Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
2023 vil gå over i historiebøgerne, som et år med fart på. Det var ikke en stille tid for en tech-journalist, kan jeg oplyse. Og det må man aldrig klage over.
I stedet var det et år med store nye forandringer, fornyelser og vild udvikling. Det gik næsten for stærkt, og det hele udsprang af AI og den generative bølge.
Ud fra dette formåede tech-branchen at finde tilbage på sporet efter en del år i ørkenland med ligegyldige mobilopdateringer, metaverse-hype og håbløse tech-lanceringer.
Selv havde jeg efter 15 år i branchen ikke decideret mistet håbet, men i den grad retningen.
Men nu er vejviseren tilbage, og min egen ild og fascination er i den grad antændt og tilbage i fuld flor. Når man kigger på 2024 ser den passion ikke ud til at blive mindre rødglødende.
Og for at få et bedre overblik over det kommende år, kommer her mine tech-forudsigelser for 2024.
Januar: AI til dig, og dig – ALLE FÅR AI!
Det er umuligt at komme uden om.
Generativ AI vil fylde endnu mere på vores enheder end det allerede gør. Bare alene i årets sidste måned dukkede der mange nye værktøjer og opdateringer op, der tog pusten fra enhver, som nåede at se det i forbifarten.
Eksempelvis den nye opdatering til version 6 af Midjourney. Billedgenerator-tjenesten er nu blevet endnu vildere, og kan lave billeder, der ligner virkeligheden.
Jeg vil påstå, at det var godt før, men med en smule trænet øje, kunne man se det kunstigt skabte. Det bliver sværere, næsten umuligt, nu.
Ligeledes nåede vi også at se flere bud på generativ AI's næste mål: Video.
Blandt andet Pika Art, en tjeneste der laver fire sekunders video ud fra din tekst. Det fungerer, det er vildt men endnu ikke helt fyldestgørende. Bare vent – 2024 har den udvikling i sin hule hånd.
Desuden venter vi stadig på den endelige danske lancering af Microsofts indbyggede Copilot. Den fulde tjeneste, der vil tage over dit Windows-styresystem og gøre AI til hverdagskost for enhver funktionær, leder eller hjemmegående husmor.
Og selvfølgelig så vil mainstream-tjenesten ChatGPT også opleve en udvikling – både i form af den kommende ChatGPT 5.0, der vil gøre det hele hurtigere og bedre.
De vil brede sig mere ud til erhvervsmarkedet med specifikke løsninger og udvikle flere funktioner, som gør livet med tjenesten nemmere.
Meget af dette er allerede sket, og mere af det vil ske resten af året. Derfor holder jeg det til en januar-forudsigelse
Februar: De første spadestik til mobilens grav er taget
Selv om du måske kan have svært ved at forstå det nu, skal du til at forberede dig på, at du må give lidt mere slip på din bedste ven, mobilen.
Vi ved allerede, at for meget mobilbrug ikke er helt sundt primært for vores mentale og sociale sundhed, og nu ved regeringen det også – så den leg er slut.
Men dit mobilforbrug styrer du jo mere eller mindre selv som voksen (håber jeg). Dog ved de større tech-kræfter det også, og det kommer til at have betydning for dig, dit voksne dyr.
Vi så eksempelvis allerede sidste år produktet AI Pin fra Humane.
Et projekt der nok ikke lykkedes i den form, der blev lanceret i sommer, men som tog nogle af de større skridt som markedet længe har sukket efter.
AI Pin er en lille knappenåls-pin med indbygget projekter, kamera og computer. Tanken er, at den sidder på dit tøj og du kan agere med den ud fra stemmen.
Den kan projicere tekst på din hånd eller på væggen, hvis du skulle have brug for det. Ud fra dette vil man kunne være mere til stede i nuet.
Det er dog ikke det produkt, der bliver afgørende. Spørgsmålet er mere om Apples næste store produkt-skridt, Vision Pro vil kunne gøre det. Skærmbrillen er kommet for at blive – uanset om du kan lide det eller ej.
Apple har tidligere været ufatteligt dygtige til at ramme plet i produktkategorier, vi ikke troede vi manglede (uret, in-ear hovedtelefoner og faktisk både tablet og smartphone i sin tid).
Om det lykkedes denne gang, er jeg selv lidt luren ved. Men det er et meget stort skridt for et meget magtfuldt selskab, der gang på gang har vist sig at få succes med deres nye produktkategorier.
Vision Pro vil komme ud i februar og vil nok ikke blive en storsællert fra begyndelsen. Det er for dyrt og for snævert. Men det er et tydeligt spadestik i jorden omkring smartphones grav.
Marts – maj (og resten af året til evig tid): Hav mistillid til alt og alle
Zero trust har længe været et godt buzz-ord inden for virksomheders cybersikkerhed. Og nu skal vi alle til at lære det ordret. Vi skal have det printet ind på nethinden, tatoveret det på øjenlåget, smagt det med modermælken – skal jeg blive ved?
Ordet dækker over en strategisk tilgang til it-arkitektur og er blevet alfa og omega for de fleste virksomheders cybersikkerhed.
Alt hvad der kommer ind i virksomheden elektronisk er en potentiel trussel. Og det kan blive det samme i vores hverdag.
For mens du har en fest med generativ AI, det smarte hjem, den forbunde elbil, de vilde fremtidsbriller og alle de wearables, der måler dit hjerte, din lagengymnastik, din arbejdsperformance og tracker dit barn og din sjæl – så gør de it-kriminelle det samme.
De har sjovt nok de selv samme muligheder, men har nu fået et tital flere indgange til dig og dit.
Samtidig kan de nemmere skjule deres oprindelige intentioner. Det kan være i form af video-deepfakes med budskaber, der er lavet for at snyde dig.
Tjenesten Heygen gør allerede et forrygende stykke arbejde, hvis du selv vil prøve. Du kan endda selv klone hvilken som helst stemme med ét minuts lydbid med tjenesten Elevenlabs og lige om lidt blot tre sekunder med Microsofts kommende Vall-E.
Et enkelt telefonopkald fra chefen, der i en stressende tone, beder dig overføre penge for at I kan lande den nye kunde, er set og hørt før.
I 2024 må du i stedet lære zero trust. Så skrig NEJ! til chefens forespørgsel. En lille note: Det er stadig 50/50 chance for om det virkelig var chefen, og om du derved får lov til at beholde jobbet efterfølgende. Men sådan kan vi alle leve lidt på kanten.
Juni: Bliv forelsket på ny i din personlige assistent
Jeg har tidligere lavet en klumme om derouten for mobilens taleassistent, der ubønhørligt er blevet overset og glemt til fordel for ChatGPT og alt det andet AI.
Men det er kun indtil World Wide Developer Conference 2024 (WWDC) i juni. Sjældent har jeg været så sikker på noget, som at Apple (og måske også Google), vil give deres taleassistenter den fornødne overhaling.
Det er på høje tide, at der sker opgraderinger i den henseende. Både hos Apple, Google og Amazons Alexa.
Mest udtalt med Apples Siri, der mildest talt ikke har været ude for nogen eksponentiel udvikling eller Moores Lov siden lanceringen i 2011. Det har ChatGPTs stemmestyring dog.
Personligt har jeg oplevet et ren og skær eureka-øjeblik med stemmestyringen hos ChatGPT. Ved at bruge den nye action-knap på min iPhone 15 Pro, kan jeg nemt spørge assistenten om alverdens ting og sager. Og den forstår mit danske til punkt og prikke.
Jeg behøver ikke udtale tingene helt korrekt, jeg kan snøvle og jeg kan reelt snakke til den som var det en virkelig person.
Den udvikling kunne Apple meget vel tappe ind i til deres udviklerkonference i juni. Her vil de præsentere næste skridt for Siri, der nu vil benytte sig af en langt bedre AI – måske endda også generativ AI.
Den kommer til at have en endnu mere fremtrædende plads på telefonen, og måske vil Apple endda gå længere og gøre den komplet personlig. Du får din egen personlige assistent på telefonen, du både kan kalde hvad du vil, du kan spørge den om alt og den forstår dig.
Selv om Apple ikke har nævnt AI med særlige mange ord i deres lanceringer henover 2023, så har de haft øjne stift rettet mod udviklingen – og ikke mindst de tætteste konkurrenter. Som Google, der meget passende kunne gøre det samme.
Men selskabet bag ChatGPT OpenAI har ikke tænkt sig, at lade dette komplet åbne vindue gå til spilde.
Der går rygter om at de nu arbejder sammen med eks-designeren bag iPhone, Jonathan Ives om OpenAIs første hardware-produkt. Og det bliver helt sikkert noget med assistenten lige ved hånden.
Juli: Ferie – håber der ikke sker for meget
August-september: Alt er på kanten – også i bilen
Når tingene skal gå hurtigt, nytter det ikke noget at internettet er mangelfuldt. Selv om Elon Musks Starlink arbejder på sagen og skulle give hurtigt internet - også i tusinde fods højde, så kommer vi nok stadig til at opleve huller i dækning i 2024 – spøjst nok.
Men behovet er der stadig for lynhurtig overførelse og reaktion – bl.a. i vores elbiler. Derfor vil edge computing blive en langt større trend i det indeværende år. Edge Computing gør det muligt at tilgå realtids data uden det skal forbi datacenteret først.
Vi får flere og flere enheder, der benytter sig af edge-computing, som smartwatches, ting til vores smarte hjem og vores elbiler for blot at nævne nogle få. Og specielt elbilerne kommer der mange af, og i august/september vil der utvivlsomt være endnu flere.
Danmarks Statistik slår fast, at der ved udgangen af juli sidste år var 152.000 danske elbiler. Det er stadig et stykke op til den ene million, som regeringen tidligere har slået, at vi skal nå.
Og på et tidspunkt, vil den nye og velhypede Volvo EX30 være ude på gaden. Muligvis vil vi også have set til den kinesiske BYD Seagull. Begge biler vil gøre det mere fremkommeligt at blive ny elbilsejer på grund af en fordelagtig lav pris.
Oktober: PC’en får nye vinger at flyve med
Allerede under CES i januar er der fart på de såkaldte AI pc'er. Laptops og computere med indbygget fokus på den kunstige intelligens. Det materialiserer sig både direkte fra Microsoft med nye dedikerede taster på tastaturet til CoPilot og i indmaden, hvor Intel og Nvidea har fart på.
I samme kategori vil vi også se en AI-indflydelse og markedsføring på produkter som tv’et, kameraet og alt derimellem.
November: Et oversøisk valg af tech-muligheder
Til november er der endnu en gang amerikansk valg, og det har gang på gang vist sig at drive nogle nye teknologiske udviklinger.
Denne gang vil AI og deepfakes muligvis have en større og negativ betydning. Vi har allerede set at Meta har nægtet enhver video med politisk indhold til at have et gram af AI på deres platforme.
Mens jeg generelt ser AI som en positiv retning, så er det selvklart, at udviklingen går lige så meget den anden retning. Og valget kunne godt skubbe til den balance endnu mere.
December: Skal det hele vendes på hovedet igen?
Mens 2022 var metaversets år, var 2023 AI’ens år og i december ved hvad vi skal kalde 2024. Mens måneden ofte er låst til en ufattelig travlhed, og vi også bruger den på at kigge tilbage på året, der er gået, så er techbranchen underligt mere ligeglade.
Det kunne meget vel være måneden, hvor der pludselig kommer en helt ny tredje teknologi ind fra højre, og ændre vores verdenssyn.
Det skete forrige år med ChatGPT, det skete til dels sidste år med nogle store opdateringer inden for AI, så december kan gå alle veje – og ingen – så den undlader jeg at spå for meget om.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.