Tado har gennem mange år slået sig fast, som kongen af at styre dit varmeforbrug på en intelligent måde.
Det gælder alt fra varmepumper af alle typer over termostater, hvor de nyeste har fået et gigantisk løft.
Designet er blevet flottere, styringen mere intelligent og opsætningen endnu lettere. Har du ikke prøvet systemet før, er det et godt sted at starte.
Godt alternativ til de traditionelle
Inden jeg lyder som en reklamesøjle for firmaet, så tillad mig lige at forklare mig selv.
Termostaterne er ret nydelige. Giver et designmæssigt løft til de fleste radiatorer, hvor de ældre Danfoss termostater typisk regerer.
Prisen er 1.249 kroner for starter-kittet og der skal spenderes 799 kroner for hver ekstra termostat. Ifølge Tado vil brugerne spare i snit 22 procent på varmeregningen.
Om det passer afhænger af ens forbrug. Under alle omstændigheder kan der gå lang tid, før investeringen er tjent hjem.
Det er OK med mig – jeg ser den som en gadget, der letter livet og som samtidig giver en visuel opgradering fra mine gamle termostater.
Her får du digital aflæsning direkte på termostaten, som kan betjenes via en drejeknap. Displayet på ventilen er trykfølsom, og lader dig styre nogle funktioner.
Knappen til justering af varmen kører dog ikke som om, der var velsmurte kuglelejer i, men stadig med en god feeling i fingerspidserne. Det er altsammen meget godt gået af en omgang plastik.
Skulle dit internet være nede, kan de stadig betjenes manuelt. Så længe der er strøm på batteriet.
Det vil der nok gå lang tid med, da Tado lover et års batteritid.
Så pointen er, at du ikke nødvendigvis skal have din smartphone frem for at styre varmen på den enkelte radiator. Og det er et stort plus i min bog.
Ved når du er på vej hjem
Det smarte ved systemet – og noget det allerede kan med de ældre varianter, er at skrue op og ned for varmen når du er ude af huset eller på vej hjem.
Dette klares helt automatisk, hvis du giver den lov. Du kan samtidig indstille skemaer, hvor du kan justere de tider du er ude eller hjemme.
Alternativt kan også bruge 'geofencing', en funktioner der automatisk skruer ned, hvis der ikke er nogen hjemme og dermed ikke er behov for varme.
Du kan tilmed tilføje følere til vinduer, døre med mere, som alle kan integreres med termostaterne, så de tilpasser sig udluftningsrutiner.
Ultra enkel montering
At skifte en termostat er ikke så kompliceret. Den gamle er ret let at tage af, og kræver højst en skruetrækker, inden du har den i hånden.
Tado X har en række adaptere med i plastik, så du let finder en, der passer til din radiator.
Opsætningen via Tados app er også enkel og ikke en jeg vil bruge meget tid på her.
Den er overskuelig og som sagt lige til. Og den har fået et kæmpe løft i funktionalitet og ikke mindst, hvor hurtigt den finder enhederne i forhold til de første versioner af Tado appen.
Den bagerste del af termostaten kan drejes af (også mens den er monteret på radiatoren). Her sidder batteriet, der lades op via USB-C.
Oplagt, hvis du alligevel skal skifte
Tado X systemet understøtter også de store assistent-systemer som Amazons Alexa, Google Assistant og Apple Homekit. Jeg har prøvet med to af systemerne, og det fungerer.
Men i min optik er det komforten ved at kunne justere varmen i alle rum via min smartphone, der tæller. Og den del fungerer som sagt fremragende.
Skal du væk i længere tid er det bare at skrue ned, og op igen når du skal hjem. Eller blot slå geofencing til.
Om det er pengene værd kan kun du afgøre. Helt personligt, vil jeg vælge Tado X fremfor de ellers fine analoge Danfoss typer, hvis jeg alligevel står for at udskifte.
Tado systemet er efterhånden godt afprøvet og er i denne nyeste version blevet mere drift-stabil end jeg husker de første varianter. Det sammen med de åbenlyst lækre funktioner og i øvrigt fine design betyder, at jeg lander på et fornemt fem-tal.