Artikel top billede

(Foto: www.rarehistoricalphotos.com)

Foredrag: Hemmelige nazivåben, kaptajn Kaper og en ung Churchill

Hvis man ikke ved, hvad man skal forære sin gnavne onkel til jul, så vil et sæsonkort til Krigsmuseets ”Fad & foredrag” muligvis falde i god jord.

Krigsmuseet har gennem nogle år afholdt en række foredrag, hvor man kan lytte til et veloplagt historisk oplæg med en kold fadøl i hånden; heraf titlen ”Fad & foredrag.” I år kan man også købe et sæsonkort, som dækker hele rækken af foredrag, og her er rigeligt at tage fat på.

Man vil for eksempel kunne høre premierløjtnant Thomas Rydahls førstehåndsberetning om at slippe mirakuløst med livet i behold, da en bygning i Afghanistan kollapser under et Talibanangreb og han styrter to etager ned.

Her er også et oplæg om et af nazisternes ”Wunderwaffe”, nemlig V1-raketten – som Hitler håbede ville vende krigslykken – som blev udviklet og bygget af bl.a. slavearbejdere under ekstreme sikkerhedsforanstaltninger.

Mange vil nok også finde foredraget om det engelske bombardement af Christiansø i 1808 ret interessant. Især fordi der også gemmer sig en temmelig dramatisk historie om dengang, da bondesoldater og såkaldte kapere – statsautoriserede danske sørøvere – tog kampen op mod de lede briter.

Heldigvis var englænderne ikke altid de onde.

De fleste er for eksempel nok glade for, at de havde en beslutsom og risikovillig premierminister i front til at indgyde europæerne mod, da det så sortest ud i starten af anden verdenskrig.

Sidst i 2024 kan man på Krigsmuseet høre et foredrag om den unge Churchill og hans særdeles eventyrlige liv, før han blev politiker.

Men det er blot et uddrag af de mange foredrag, og hele listen findes her.

Har man ikke sæsonkort, kan det anbefales at følge med på museets hjemmeside og købe billetter i god tid, da de ofte bliver udsolgt i en fart.