Langt de fleste router-test i Computerworld stiller skarpt på enheder, der købes som tilbehør til udbygning af eksisterende netværk baseret på ”gratis” grej fra internetudbydere.
Typisk er bundlede routere eller modemer forholdsvis billige enheder, som ikke ligefrem befinder sig på den teknologiske forkant.
Dette betyder ikke alverden for hastigheden, hvis du har en forholdsvis langsom forbindelse på 100/100 eller 300/300 Mbps, men boliger behøver ikke være meget større end 100 kvadratmeter, før sådan en router ikke kan række godt nok.
Og hvis der er meget beton og stål i byggeriet, kan det blive virkelig svært at holde alle familiens smarte enheder kørende.
Wi-Fi 6
Telenor slår meget på, at de kan levere en Wi-Fi 6-router til deres fiberkunder. I forhold til den ældre Wi-Fi 5-standard er sekseren bedre til at komme ud i krogene og kan klare mange flere opkoblede enheder.
Icotera rutter ikke med de tilgængelige specifikationer på i4882-71-routeren. De fortæller, at den har de to obligatoriske frekvensbånd 2,4 GHz og 5 GHz samt otte indbyggede antenner.
Normalt opgiver routerfirmaer en værdi, som angiver en total teoretisk båndbredde, for eksempel AX3000, hvor ”AX” betyder Wi-Fi 6, og ”3000” er antallet af Mbps (megabit per sekund). Så kan de 3.000 Mbps i eksemplet være fordelt med 600 Mbps på 2,4 GHz og 2.400 Mbps på 5 GHz.
På basis af disse data og mine målinger vurderer jeg, at en vejledende pris ”i fri handel” for denne router kan ligge omkring 2.999 kroner.
Enkel standardopsætning
Sådan set er det nemt nok at komme i gang med Icotera-routeren. En medfølgende folder på fire A5-sider fortæller hvordan, og det er svært at forestille sig, at noget kan gå galt.
Jeg ville dog gerne have haft en app til opsætningen, for jeg vil naturligvis bruge mit eget netværksnavn og slippe for at omdøbe adgangskoden på alle mine 30 – 40 opkoblede enheder til i dette tilfælde ”VikinAcKeat9”.
Heldigvis har Telenor en vejledning på deres hjemmeside, som fortæller, hvordan man kommer ind i routeren og tilpasser dens indstillinger, men den er ikke helt nem at finde.
Jeg kan afsløre, at du skal gå til www.telenor.dk/router, rulle langt ned ad skærmen, klikke på billedet af routeren og derefter ”Løs dit problem” øverst i venstre spalte.
Så får du at vide, at du kan åbne routeren i en browser på http://10.0.0.1:80 med ”admin” og den skøre adgangskode, og så er der frit valg på alle hylder.
Ud over at skifte navn og kode har jeg benyttet mig af muligheden for at slå wi-fi-sektionen fra, når jeg bruger mit mesh-system.
Udvidet test
Som udgangspunkt har jeg testet Icotera i4882-71 præcis som alle andre routere og mesh-systemer.
Det vil sige, at jeg har placeret routeren i mit kontor/teknikrum og med Speedtest-appen registreret præstationerne på fem positioner og tre etager i mit lille hus.
Da jeg forestiller mig, at en del nye Telenor-fiberkunder vil bruge den bundlede router og vente med at anskaffe et mesh-system, har jeg for en gangs skyld ommøbleret mit testmiljø og gentaget testen med routeren placeret centralt i husets stueetage.
Med andre ord er Icotera i4882-71 en kraftfuld router, som kan wi-fi-dække en stor del af Danmarks boliger og små virksomheder.
Denne performance har en pris: Jeg har målt routerens strømforbrug til cirka 17,5 W, som kan omregnes til 153 kWh om året.
Med den dagsaktuelle elpris på 3,64 kroner per kWh koster det således godt 550 kroner om året at holde denne del af et trådløst netværk kørende 24/7.
Konklusion
Selv hvis den ikke kom bundlet med et Telenor-fiberabonnement, kan den danskudviklede og meget stilrent designede Icotera i4882-71 være en attraktiv router til både private og små virksomheder, som vil have effektiv Wi-Fi 6-dækning i en udformning, de kan holde ud at se på i stuen eller kontoret.
Og en dedikeret app til opsætning og tilpasning ville sætte en fed prik over i’et.