Artikel top billede

(Foto: iRobot Combo J9+)

Test: Vi håber på miraklet og slipper en robot løs i hjemmet, der både vil støvsuge og vaske gulv

Robotstøvsugere som iRobots Roomba J9+ er en potentiel mirakelmaskine, der kommer stormende med både kost og spand.

Det er jo drømmen – har man bare lidt dovenskab i sig, er udsigten til at få den huslige dont klaret af snedige robotter mere end besnærende.

Robotstøvsugere er dog ingen nyhed – og de er nu så effektive, at de har vokset sig ud af gadgetgenren, når det handler om at varetage professionelle opgaver i kontorer og institutioner.

Næste udviklingstrin er to-i-en maskinerne, som dagens testemne, iRobot Roomba Combo J9+, der ud over at støve af også har potentiale til at vaske gulvet på sin vej.

Men et er drømme, noget andet er virkeligheden. Lever Comboen op til den?

Nydelig integration

Det er ikke lige til at se på Roomba Combo, at her er tale om en af de mest avancerede enheder på markedet.

Den en ligner en stor, men diskret, gulvfræser af en sort puck, som er tilstrækkelig lav i profil til at den kan snige sig under min sofa, hylder og andre møbler, som er hævet cirka 12 centimeter over jorden.

Hvad man ikke kan se på den er, at den gemmer på avancerede hjulanordninger, der gør at den klarer mindre trin og sokler uden at sidde fast.

I de seneste to uger har det dog været nødvendigt en enkelt gang at redde enheden fra det dørtrin, den havde fanget sig selv på.

Det bliver først tydeligt, at der er tale om en særlig enhed, når selve basen pakkes ud og åbenbarer en større kasse, der gemmer på både vandbeholder og støvpose, som udveksler henholdsvis støv og vand med robotten, når den kører i dock.

Det andet sted, hvor man bemærker at Roomba Combo J9+ er en særlig avanceret enhed, er når dennes indbyggede moppe-arm løfter sig ned foran robotten, når den skal vaske gulv.

Enkel app

Mindst lige så afgørende for at lette livet i hverdagen er iRobot app’en, som er stedet, hvor Roombaen og øvrige iRobot-enheder styres.

Her bydes på en enkel oversigt, hvor der hurtigt kan dannes profiler ud fra ens hjems geometri, hvor der kan oprettes særlige zoner, hvor der skal støvsuges eller rengøres oftere og grundigere.

Inden den kan slå sig løs, skal robotten dog lige kortlægge dit hjem, hvilket gøres ganske effektivt, og hvor du samtidig nemt kan kreere eventuelle no-go zoner.

App’en er sammen med robottens sensorer i stand til at bestemme, hvor der trænger til at blive rengjort, hvorefter en støve- og moppe-opgave kan sættes i gang.

Modsat rengøringshjælpen er en rengøringsrobot dybt afhængig af, at der er ryddet op og er fremkommeligt i hjemmet, hvilket vi i min småbørnsfamilie flittigt har udfordret robotten med.

Her giver app’en brugbar oversigt over steder, hvor vildfarent legetøj står i vejen for robottens arbejde.

Som en enhver anden god hjemmerobot kan de enkelte opgaver også knytte til ens stemmestyrede assistenter såsom Apples Siri eller Googles Assistant, hvor man kan bede dem om at sætte i værk.

Roombaen er dog langt fra støjfri i drift, hvorfor du helst vil have den kørende in absentia, når du ellers er ude af hjemmet.

Skulle du dog sætte den i gang, larmer den dog ikke mere, end at man kan holde ud at være i nærheden. En almindelig støvsuger larmer væsentligt mere her.

Roomba kommer med kost og spand

Når Roombaen slippes løs, fungerer den ikke som din mors eller fars gamle Nilfisk-støvsuger, men opererer i stedet med en blanding af små støvkoste, der samler skidtet og sender det i retning af en lille støvsuger inde i robotten.

Processen er ganske effektiv til at få rengjort overflader på overbevisende vis, med undtagelser af de hjørner og kanter samt forhindringer, der måtte være på dens vej.

En regulær støvsugning skal der altså til – men min vurdering er, at den tager 80 procent af støvsugningsbehovet – selv på mere udfordrende flader som gulvtæpper.

Karmer, lister, møbler, sofaer og alt andet som er hævet over jorden skal naturligvis stadig ordnes på gammeldags manér.

Til gengæld skuffes man lidt af moppe-funktionen, som ikke overbeviser i samme grad som støvsugerdelen.

Den kan klare den kaffeplet på klinkegulvet, som jeg efterlod til den ude i køkkenet, men så snart pletterne er en anelse mere genstridige, bliver de ikke vasket væk af Roombaen.

Måske er det ganske symptomatisk, at det vand, der skylles af enhedens lille moppeklud, ikke er synderligt beskidt – hvilket indikerer, at der ikke bliver samlet meget skidt op af vejen.

Der bliver heller ikke brugt meget vand, hvilket nok skåner parketgulvet i værelserne og stuen, men altså heller ikke gør den store forskel.

Når støvsugerdelen er færdig, kommer der et drøn, når støvbeholderen tømmes – et tegn på, at Roomba fungerer som den skal.

Dennes pose er efter et par uger allerede ved at være halvt fyldt, hvilket altså ikke kræver den store vedligeholdelse af dig.

Den største ulempe er delvist selvforskyldt, da det lange hår fra hjemmets kvindelige beboere har det med at vikle sig omkring hjulene, som altså må renses i ny og næ.

Ingen mirakelmaskine

Med en listepris på 10.999 kroner er Roomba Combo j9+ blandt de dyreste og fineste maskiner, du kan opdrive til hjemmet.

Og med sådan en prislap, sættes forventningerne naturligvis op. Og her bliver Roomba en lidt tosidet størrelse.

Som robotstøvsuger kan der ikke udsættes noget – dit hjem bliver rent, så længe det er ryddeligt, og du ikke forventer at den også skal tage sofahynderne for dig.

Selve moppefunktionen skal ses som en marginalt supplement, som ganske vist kan tage en plet i ny og næ, men som ikke kommer i nærheden af at gøre ordentligt rent.


Loading ikon