Microsofts .Net tordner frem i Danmark

Både det offentlige og private virksomheder vil have systemer, der taler sammen og kan tilbyde internet-baserede tjenester. Det har sat gang i kodningen ude blandt udviklerne, og Microsofts .Net udviklingsværktøj ligner den store vinder.

Alle pile peger i samme retning: Microsofts udviklingsplatform .Net tordner frem i Danmark.

Konsulenthuse og uafhængige software-udviklere melder alle om stigende efterspørgsel på projekter, der bliver udviklet i .Net.

Hos Microsoft Danmark fornemmer man samme tendens. Her er sket en mærkbar stigning på flere fronter.

- Vi ved, at over halvdelen af vores store kunder har skrevet .Net ind i deres it-strategiplaner, og det er noget, som for alvor er sket inden for det seneste halve år, siger Søren Hebsgaard, der er direktør for udvikler- og platformsstrategi for Microsoft i Danmark.

Endnu mere mærkbar er udviklingen i brugen ude hos de uafhængige udviklere af applikationer, ISV'erne (Independent Software Vendor), oplyser direktøren.

Eksplosiv udvikling

- Antallet af ISV applikationer, som er baseret på .Net er nærmest eksploderet. Vores interne undersøgelser siger, at der er sket en stigning på 20 procentpoint, og det er en alvorlig vækst, siger Søren Hebsgaard.

Direktøren taler ikke i absolutte tal med henvisning til, at der er tale om en intern undersøgelse.

Men Microsoft har spurgt til hvilken platform, der er benyttet til udvikling af applikationer ude hos ISV'erne, og her har Microsofts .Net altså opnået en stigning i andelen på de 20 procentpoint.

Det nærmer sig en fordobling, og Microsoft har altså ifølge den opgørelse sat sig på udviklingsplatformen på over halvdelen af de specialudviklede applikationer, der udvikles af uafhængige udviklere.

Den kraftige vækst for .Net overrasker ikke nordisk analysechef Karsten Fogh Ho-Lanng fra analysehuset IDC.

I en halvandet år gammel analyse har IDC spået, at .Net ville gå fra at være anvendt i 35,1 procent af de nordiske virksomheder i 2003 til 55,7 procent i 2008.

Overhaler J2EE

Dermed overhaler .Net ifølge analysen Java-udviklingsplatformen J2EE, som vil gå fra at blive anvendt i 25,2 procent af de nordiske virksomheder i 2003 til 30,7 procent i 2008.

- Det overrasker mig ikke, fordi Microsoft er meget store især på de mindre virksomheder. J2EE vil ifølge vores analyse stadig være mest udbredt blandt de store virksomheder, siger Karsten Fogh Ho-Lanng.

Én af forklaringerne på .Nets fremmarch er ifølge analytikeren, at Microsoft fuldstændig har integreret .Net i det styresystem, Windows, som virksomhederne køber.

- Dermed kommer de dels længere ind i virksomheden og kommer til at arbejde med nogle mere forretningskritiske ting, siger Karsten Fogh Ho-Lanng.

Dermed kommer Windows også ind hos de større virksomheder, hvor behovet for applikationsserver og udviklingsværktøjer er større end hos den mindre virksomhed, påpeger analytikeren.

Selvforstærkende effekt

En anden faktor er, at ISV'erne har taget .Net til sig. Han ønsker ikke at fortabe sig i detaljer om det ene eller andet produkts fortræffeligheder.

- Men det ser ud til, at udviklingshastigheden i hvert fald har været højere på .Net, og det er selvfølgelig en fordel for softwareudviklerne, siger Karsten Fogh Ho-Lanng.

Når flere og flere ISV'ere tager .Net i brug, vil der ifølge analytikeren helt uundgåeligt komme en selvforstærkende effekt.

- I det øjeblik der bliver bygget flere applikationer på .Net, skaber det en bølge, hvor det kan være en fordel, at andre applikationer også er i .Net, når de skal snakke sammen, siger Karsten Fogh Ho-Lanng.

Han peger på, at den generelle efterspørgsel i øjeblikket er meget stærkt drevet af målsætninger om mere serviceorienteret arkitektur, hvor systemerne skal kunne tale sammen og betjenes via internettet.

Den største konkurrent til Microsofts .Net, er klart IBM's udviklingsværktøj Websphere, og ellers er det BEA, Sun og Oracle, der fylder i markedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere