Artikel top billede

Det er tid til smart strøm – enten via stikdåse, stikprop eller udendørs type med gammeldags fjernbetjening. (Foto: Peter Hyldahl / Computerworld)

Test: Livet er bare federe med trådløse kontakter, som du kan tale til

Det er bare fedt helt automatisk at kunne tænde lyset i stuen ved en tale-kommando eller ved sætte kaffemaskinen i gang via en app.

Et smart stik eller stikkontakt er ikke den nyeste revolution, men der sker stadig udvikling på fronten, og vi har valgt at nappe tre oplagte bud.

Nemlig den smarte stikprop, den smarte strømskinne og ikke mindst den helt simple løsning, der ikke kræver netværk.

Jeg vil undlade at bruge meget tid på at liste fortræffeligheder op, men hæfte mig ved de afgørende punkter, så du lettere kan træffe dit valg.

Tapo Mini Smart Wi-Fi socket P100

Den lille stikprop håndterer blot et enkelt apparat og genial, når jeg på vej hjem fra job vil tænde for espressomaskinen, så den er klar, når jeg lander på matriklen.

Jeg har anvendt en ældre variant af den testede løsning i noget tid, og den har fungeret problemfrit. P100 kan nemlig styres fra Tapo-appen, der er meget nem at sætte op.

Herfra kan jeg let tænde og slukke – også langt væk hjemmefra.

Men lige så vigtigt har den timer-funktion, ferie-funktion med mere. Altså reelt blot en kalender-funktion, hvor du giver kommandoer til at tænde eller slukke for det apparat, der er tilsluttet.

Den håndterer også tale, og denne del fungerer fint. Den forstår fint, hvad der bliver sagt. Det er ikke noget, som jeg bruger meget i hverdagen personligt. Men her er opsætningen også meget enkel, og der kan anvendes både Alexa og Google Assistant.

Det fine ved Tapo P100 er, at den ikke behøver en hub eller andet for at fungere. Den tilsluttes nemlig direkte til dit netværk.

Prisen er officielt omkring de 400 kroner, hvilket er meget højt. Få klik på nettet giver dig dog hurtigt en meget lavere pris.

Tapo P100 er god, men ikke unik for genren, hvorfor jeg kvitterer med en mellem-karakter.

Tapo Smart Wi-Fi Power Strip P300

Denne strømskinne er ikke blot en større udgave af den lille P100-stikprop. For Strip 300 kan programmeres til at tænde for en, to eller alle tre udtag individuelt.

Det er smart nok, da jeg så let kan sætte tre forskellige apparater til, der skal tænde på forskellige tidspunkter. Eller sammen.

Der benyttes samme app som til Mini Smart Wi-Fi Socket – naturligvis. Og den er lige så nem og intuitiv at anvende på denne mere avancerede enhed.

Der er også to USB-udtag plus et USB-C, som jo er ganske handy i de fleste hjem.

Der er ikke jord i udtaget, så det kræver, at du tilslutter både kablet til strømnettet og hvert apparat med en stikprop med jord-adapter – ofte kaldet en Schuko-adapter. De fås for omkring 29 kroner, som så eventuelt skal lægges oven i prisen på P300.

Jeg sætter pris på den store anvendelighed og mulighederne, som noget så simpelt som en strømskinne med Wi-Fi kan give. Helt ned til den skridsikre bund, der betyder, at den ikke bevæger sig rundt, når jeg skal have mit USB-stik ud eller i.

Der understøttes stemmekommandoer som på P100-stikproppen. Prisen er 457 kroner og altså meget tæt på prisen, som du skal betale for modellen med kun ét udtag.

Der er sans for detaljen generelt i denne skinne og appen, der styrer den. Derfor er det da også den, som jeg ville vælge af de to, og jeg kvitterer med en høj karakter.

Nexa MGDR-3500

Jeg er faktisk ret begejstret for denne meget simple stikprop til trods for, at den ikke kan programmeres, kan komme på nettet eller noget som helst.

Den er gadget-mæssigt nærmest stendød, hvis det ikke er fordi, at der følger en lille fjernbetjening med. Hold knappen nede i et par sekunder, og den parres med stikproppen, og du er kørende.

Herefter er det blot at trykke én gang for at tænde og to gange for at slukke.

Det er indlysende og ultra simpelt, men det er også smart, da jeg ikke nødvendigvis har lyst til at hive min smartphone frem hver gang, jeg skal tænde for et apparat.

Denne variant er ekstra god, da den kan trække 3.500 watt/15 Ah. Den er desuden lavet til udendørs brug.

Uagtet hvor meget jeg sætter pris på Nexa, er den ultra simpel, hvilket også afspejles i karakteren. Men i det rette setup er den genial og med en pris på 199 kroner er den akkurat godkendt.


Loading ikon