Det danske sundhedsvæsen er presset. Der er lange ventetider til operationer og behandlinger, og sundhedspersonalet er stressede og utilfredse over de forhold, de arbejder under.
Manglen på sygeplejersker, læger og sundhedsplejerske har aldrig været højere i Danmark, og nu vil landets sundhedsminister, Sophie Løhde (V), problemet til livs ved hjælp af blandt andet kunstig intelligens.
Konkret vil Sophie Løhde og regeringen afsætte 500 millioner kroner til kunstig intelligens på sundhedsområdet - en pulje, der dog også skal gå til mere pleje i eget hjem, som på sigt også kan løftes af nye AI-teknologier.
”Hvis ikke vi ser teknologi som en af de vigtigste veje til at robustgøre vores sundhedsvæsen, så får patienterne en dårligere behandling, og medarbejderne kommer til at drukne i patienter,” siger Sophie Løhde til Berlingske.
Udmeldingen om at afsætte penge til AI på sundhedsområdet kommer efter, at Sophie Løhde besøgte Sjællands Universitetshospital i Køge i fredags.
Som de første i Danmark har Universitetshospitalet i Køge haft succes med at inddrage kunstig intelligens, hvilket har ført til store besparelser og kortere behandlingsforløb for mere end 100 mavetarm-kræft-patienter.
Sjællands Universitetshospital i Køge har brugt kunstig intelligens gennem en supercomputer, der er blevet fodret med 76.000 danske patienters anonymiserede sundhedsdata, som det seneste årti er blevet opereret for tyk- eller endetarmskræft.
Supercomputeren i Køge kombinerer disse data med oplysningerne fra nye patienter, og AI kommer derefter med konkrete forslag til behandlingsforløb for den enkelte patient baseret på en kombination af gamle og nye data.