Manhattenprojektet der udviklede den første atombombe, er et af de største ingeniør-projekter, der nogen er foregået. I alt var op imod 100.000 personer involveret i projektet. Og den forandrede verden, fordi det ikke bare var med til at afslutte 2. verdenskrig, men også blev starten på atomvåbenkapløbet og den kolde krig, som stadig præger verden som den ser ud i dag.
Det hed Manhattanprojektet fordi det startede på Columbia University i New York. Men snart efter flyttede man projektet til Los Alamos i New Mexico, hvor man byggede en helt ny by midt ude i ørkenen og samlede nogle af verdens bedste fysikere fra hele verden til at arbejde på projektet.
Det er en fantastisk spændende historie, og det har Christopher Nolan lavet en ny storfilm om. Nolan er kendt for nogle af batman filmene og for science fiction-film som Inception, Interstellar og Tenet. Men nu har han altså kastet sig over den virkelige verden, og det slipper han rigtigt godt fra.
Til stå i spidsen for projektet valgte man fysikeren Robert Oppenheimer. Filmen hedder dog Oppenheimer og ikke Manhattenprojektet. For filmen skildrer først og fremmest det komplicerede og sammensatte menneske, der stod bag et af verdens største ingeniør-projekter.
Udover at være en fremragende fysiker Oppenheimer var også skørtejæger og havde mange kommunistiske venner, og så havde han forsøgt at forgifte sin vejleder på universitetet, som det skildres i starten af filmen. Ikke det oplagte valg af en person, der skal stå i spidsen for et superhemmeligt våbenprojekt.
Derfor lykkedes Oppenheimer
Men det lykkedes, ikke mindst fordi Oppenheimer var i stand til at lede og styre det meget komplicerede projekt, og fordi han havde et godt samarbejde med den militære leder af projektet general Leslie Groves, der i filmen spilles ganske glimrende af Matt Damon.
Filmens største Oskar-nominering kommer dog nok til at gå til Cillian Murphy, der spiller den komplicerede hovedrolle som Robert Oppenheimer. Meget af filmen hænger på skildringen af Robert Oppenheimer og hans overvejelser, og det gør Cillian og Nolan aldeles fremragende.
Efter at have være med til at udvikle atombomben vendte Oppenheimer sig imod at man skulle udvikle en 1000 gange stærkere hydrogenbombe. For som han siger i filmen, så har han lært at alle de våben man udvikler, vil ende med at blive brugt.
Det gjorde, at han efter krigen blev mistænkt for at være illoyal og fik frataget sin sikkerhedsgodkendelse, og det handler en stor del af filmen om. Det er medvirkende til at filmen varer 3 timer, og det kunne man måske godt have skåret lidt ned på.
Atomvåben ikke atomenergi
I dag findes der anslået 13.890 atomvåben, og man har i alle lande centreret beslutningen om brug af atomvåbnene på nogle få personer, så personer som Donald Trump, Putin og Kim Jung-Un egenhændigt kan beslutte at bruge atomvåben.
Det er heldigvis ikke gået galt endnu. Men tænk hvis politikerne i stedet for at udvikle stærkere atomvåben i stedet havde brugt de samme ressourcer på at udvikle sikker atomkraft. Så kunne man have løst klimakrisen og ikke været afhængig af energi fra Mellemøsten og Rusland.
For det er jo tankevækkende at politikere verden over vælger at bruge den nye teknologi til at udvikle våben i stedet for til at løse verdens problemer. Det tegner ikke helt godt for hvad alverdens politikere kan finde på at bruge kunstig intelligens til.
Hvis man vil læse mere om Manhattan projektet kan vi anbefale bogen Surely You're Joking, Mr. Feynman der bl.a. fortæller historien om hvordan Richard Feynman havde ansvaret for den afdeling af Manhattan projektet, der skulle simulere atomprøvesprængningen v.h.a. hulkort.
Feynman var en af de mange berømte fysikere, der arbejdede på projektet. Bogen fortæller mange sjove anekdoter fra Manhattan projektet og andre dele af Richard Feynmans liv, og den seneste udgave af bogen har et forord af ingen ringenere end Bill Gates.