Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Vil nutidens teknologipessimisme være lige så latterlig som fortidens engang ude i fremtiden?

Klumme: Robotterne overtager vores samfund og truer menneskeheden. Det sker med lige så stor sikkerhed som at cykler i fortiden førte kvinder i fordærv. 

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Lige nu er der tusindvis af projekter i gang med kunstig intelligens.

Åbningen af ChatGPT er en demokratisering, som giver masser af virksomheder adgang til at arbejde med de store sprogmodeller.

Hastigheden, opmærksomheden (og værdistigningen) på alt, hvad der lugter af AI, er skudt i vejret som en raket. Det er kombinationen af tre etablerede kategorier – nemlig data science, chatbots og large language models – der er nøglen til væksten i generativ AI.

Helt ude i hampen

Og pludselig taler alle om det. Og alle føler en masse.

Nogle af folkedybets dystopiske forestillinger – og derfor også en serie overfladiske og populistiske politiske udmeldinger – er helt ude i hampen.

Vi er altså nogen, som i årtier har råbt op om det stærke potentiale i data, og derfor undrer os over, at der blot skal en åbning af ChatGPT til, før alle er helt oppe på lakridserne.

Vores eksamener skal laves helt om, mennesker bliver massefyret, teknologien fordrejer sandheden. Kunstig intelligens overtager verdensherredømmet. Spis nu lige brød til!

Nyskabelser på tur i gyngen

Kan du huske, hvordan nogle komplet bedagede amerikanske senatorer afslørede en dinosaurus-agtig teknologisk ignorance, da de havde Zuckerberg og co i senatshøring?

De havde måske lige præcis fat i, at folkestemningen var ved at vende sig mod tech-giganterne, men de havde ikke den mindste ide om, hvad de var oppe imod, og hvordan teknologien fungerer.

I denne mangel på viden kan de særeste fantasier finde næring og vokse sig store.

Historien viser, at ikke alene AI – men snart sagt alle nyskabelser - har været fået en tur på denne gynge båret af frygt, uvidenhed og konspiration.

Hør blot her: Flyvemaskiner er bare en grille. Cykler forårsager vanvid. Jazz fører unge kvinder ud i kriminalitet.

Teddy-bjørne ødelægger unge pigers moderinstinkt. Tegneserier er vanedannende og gør børn til hårdkogte forbrydere. Walkmanen er en nonstop masturbationsfantasi. Hjemmecomputere bliver svære at sælge.

Vi skal kritisere

Alle disse eksempler kan du hente på pessimistsarchive.org. Morsomt og tankevækkende.

Men du må ikke misforstå mig derhen, at al kritik af tech, tech-giganter og kunstig intelligens er latterlig og irrelevant.

AI trækker en lang hale af problemer, udfordringer og dilemmaer efter sig.

En af de vigtigste er den kendte black-box-problemstilling.

Hvordan kan vi bruge indholdet af denne indholdsgenerator, når vi kan se, at den nogle gange er fuld af løgn, og når vi ikke præcis kan forklare, hvordan den når frem til sit svar?

Hvordan kan vi bruge sådan en konversations-papegøje, der måske – måske ikke – formidler noget sandhed?

I virksomheder og organisationer er halen af samfundsmæssige, etiske, kulturelle og organisatoriske konsekvenser så enorm og så uafklaret, at det tekniske og it-mæssige bliver vores mindste hovedpine.

Det skal vi selvfølgelig diskutere. Men vi skal altså basere diskussionen på et rimeligt ædrueligt fundament af viden. Ikke på vilde fantasier brygget i dunkle kældre af sølvpapirshatte og vaccinefornægtere.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.