Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Massive sikkerhedsfejl i cloud-tjenester / Shu-bi-dua og lange passwords / ChatGPT skriver nyheder for Folketinget

Massive sikkerhedsfejl i cloud-tjenester. Center for Cybersikkerhed opdaterer sin vejledning om passwordsikkerhed. ChatGPT skriver nyheder for Folketinget. Twitter sletter inaktive brugere og investeringsfond har Apple-aktier for 151 milliarder dollar.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens tidlige briefing fra Computerworld, som igen i dag er sammensat af Thomas Møgelbjerg.

Vi starter med sikkerhedsfejl i cloud-tjenester og derefter giver Center for Cybersikkerhed dig tips til, hvordan du skal huske lange passwords.

Vi kommer også forbi ChatGPT i Folketinget og slutter med Warren Buffett, der har Apple-aktier for 151 milliarder dollar i værdi.

Massive sikkerhedsfejl i cloud-tjenester

Flere og flere it-leverancer kommer fra forskellige typer cloud-tjenester, og det stiller høje krav til it-sikkerhed. Men den kniber hos flere, viser en undersøgelse fra den amerikanske cybersikkerhedsvirksomhed Palo Alto Networks.

Virksomheden har kortlagt 210.000 konti på forskellige cloud-tjenester og mere end 1.300 organisationer har svaret spørgsmål om, hvordan de håndterer forskellige sikkerhedsproblemer i skyen. Og det ser ikke godt ud - medmindre man er hacker selvfølgelig.

Undersøgelsen "Cloud Threat Report, Volume 7" viser blandt andet, at 76 procent af de organisationer, der deltog, ikke bruger multifaktorautentificering, når de logger ind på cloud-tjenesterne. Endnu værre er det, at 58 procent ikke engang bruger multifaktorgodkendelse til de konti, der bruges af systemadministratorer.

Hovedårsagen til, at forskellige sikkerhedsproblemer opstår, er, at brugerne har lavet fejl, for eksempel når det kommer til konfiguration af de forskellige tjenester, skriver Palo Alto Networks.

Shu-bi-dua og lange passwords

Hvis overstående har fået dig til at overveje, om det er tid til at skifte password, er der hjælp at hente hos Center for Cybersikkerhed (CFCS).

I sidste uge opdaterede CFCS sin vejledning om passwordsikkerhed, der skal holde hackere og uvelkomne væk fra vores data og it-systemer.

For log-in med passwords skriver CFCS i den opdaterede version:
- Anvend flerfaktor-autentifikation hvor muligt.
- Anvend en passwordmanager til at gemme og generere passwords.
- Et password bør være minimum 15 tegn.
- Et password må ikke genbruges.

Tænker du, at det kan være svært at huske en password på 15 tegn, er der også råd at hente hos CFDC, der skriver:

”En huskemetode kunne være at vælge en sangtitel og kombinere den med kunstnernavn og tegn/tal: HvalenValborg1976Shu-Bi-Dua.”

Læs hele vejledningen her.

ChatGPT skriver nyheder for Folketinget

”Denne nyhed er blevet til med hjælp fra ChatGPT,” står der i bunden af den mest aktuelle nyhed på Folketinget lige nu.

Nyheden omhandler, hvad ny teknologi betyder for vores demokrati, det tyder altså på, at Folketinget fremover vil få hjælp til at skrive nyheder af allestedsværende ChatGPT.

Den får ingen pris for sprudlende sætninger og billedskabende fortællende journalistik, men den er kort og præcis. Læs selv her.

Sig farvel til dine Twitter-følgere

Hvis det er længe siden, du har logget på din Twitter-profil, skal du skynde dig at logge ind. I hvert fald hvis du vil beholde din konto.

”Vi sletter konti, der ikke har haft nogen aktivitet i flere år, så du vil sandsynligvis se antallet af følgere falde.” skrev Elon Musk, CEO i Twitter, i går mandag.

Ifølge Twitters politik skal brugere logge ind på deres konto mindst én gang hver 30. dag for at undgå permanent fjernelse på grund af langvarig inaktivitet.

Apple-aktier for 151 milliarder

En sidste nyhed fra weekenden om en af de rigeste og mest indflydelsesrige (måske også ældste) privatinvestorer i verden, Warren Buffett.

I lørdags afholdt den 92-årige mangemilliardærs investeringsselskab, Berkshire Hathaway, sin årlige generalforsamling - hvad der er nogle kaldes for ”Woodstock Festival for kapitalister”.

Berkshire Hathaway er investeret i ca. 50 forskellige aktier, men den største investering er og bliver Apple, der med en samlet værdi på 151 milliarder dollar, står for cirka halvdelen af værdien i Berkshire Hathaways portefølje.

"Det er tilfældigvis bare en bedre forretning end nogen anden, vi ejer," sagde Buffett i weekenden.