Selv om vi mennesker som bekendt deler ganske mange gener med alt fra rottweilere til amøber og egetræer, så er og bliver aberne vores nærmeste slægtninge, og i en ny særudstilling sætter Statens Naturhistoriske Museum fokus på vores behårede fætre og kusiner.
Den bærer titlen ”Aber – vores vilde familie” og er angiveligt verdens hidtil mest omfattende udstilling om primater.
Gæsterne vil i regnskovslignende omgivelser møde mere end 60 af de aktuelt cirka 500 nulevende primatarter og få mere at vide om, hvordan de har specialiseret sig til deres specielle livsvilkår.
Men også om, hvordan to ud af tre arter er truet af udryddelse og om, hvordan man arbejder for at beskytte dem.
Desuden er det blandt udstillingens formål at give gæsterne en større forståelse for, hvordan vi som mennesker selv er formet af vores ophav.
Eller som museets direktør Peter C. Kjærgaard bemærker i en udtalelse:
”Vi mennesker er også primater, så vi kan se os selv i aberne og bruger dem ofte til at forklare menneskelig adfærd, hvad enten det er omsorg, sociale bånd eller aggressivitet. Når vi på den måde spejler os i vores nærmeste slægtninge, oplever vi evolutionen på nye måder, og med større forståelse for vores egen rolle i naturen på godt og ondt.”
På udstillingen vil man også kunne se en række billeder taget af dyrefotograf og zoolog Mogens Trolle, der blandt andet har brugt ni år på at rejse rundt i Afrika og Asien for at fotografere primater.
På billedet ovenfor ses (stærkt beskåret, vi beklager!) hans portræt af en såkaldt rødbenet kostumeabe.
For øvrigt bemærker Statens Naturhistoriske Museum, at alle de udstillede primater er døde af naturlige årsager, er indsamlet af det skotske nationalmuseum over en længere årrække – og altså ikke er blevet skudt, så de sidder pænt stille og kan nærstuderes uden risiko for at få en bananskræl i hovedet.
Udstillingen åbner 17. maj og løber frem til 25. februar næste år. Læs mere her.