Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Er AI svaret på fremtidens mangel på it-uddannede?

Klumme: Når man ser, hvad de nyligt introducerede og meget omdiskuterede chatbots såsom ChatGBT og andre kan levere, og da vi skal forvente, at udviklingen kun vil fortsætte i fremtiden, så vil disse og de ny kommende chatbots kun blive mere og mere ”intelligente”, og vil dermed kunne overtage flere og flere opgaver og/eller funktioner i mange virksomheder.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Hvorfor interesserer det en som mig, som ”per definition” hellere skulle interessere mig for de mennesker globalt, som kan udføre de jobs, som virksomhederne har brug for i fremtiden, såsom globale IT-uddannede personer?

Personer, som vi forventeligt vil mangle i år 2030 både i Danmark og i hele EU (hvis man skal tro ITB's artikel fra 1. marts 2023, ”Hovsa! Danmark mangler 200.000 it-specialister” og jf. samme artikel vil der mangle otte millioner it-uddannede i hele EU i 2030).

Nutiden… (og lidt fremtid)…

Min påstand er, at med den nuværende udvikling, så ved vi end ikke i dag, hvilke jobs kommer til at eksistere og være efterspurgte om få år, for nok er den digitale udvikling gået ufatteligt hurtig.

Hvis vi ser bagud i tiden og kigger vi ind i fremtiden og ind i den berømte krystalkugle, så vil vi se en udvikling af kunstig intelligens, som kun vil accelerere endnu hurtigere, inklusiv en videreudviklingen af for eksempel chatbots og deres kunnen og gøren, ikke mindst fordi kvantecomputere vil blive mere tilgængelige, som yderligere vil fremme udbredelsen af chatbots i forbindelse med opgaveløsning.

Vi bør også forvente at se chatbots, som vil overtage mange ”trivielle” opgaver og funktioner, såsom for eksempel udførelse og udvikling af basis kode og programmering, samt overvågning og monitorering af systemer, og alarmering i tilfælde af afbrydelser eller nedbrud.

Og herfra er der ikke langt til næste skridt, for hvor går grænsen egentlig? ...

Så, jeg er egentlig ikke helt så pessimistisk over mangel på it-arbejdskraft, som ITB er.

For jeg tror på, at mange it-opgaver (og jobs) i fremtiden vil blive frigjort eller endda helt overtaget af AI, så behovet for it-uddannede i 2030 vil blive mindre end ITB's forudsigelser.

Til gengæld, så ser jeg for mig, at der vil blive behov for it-kyndige folk, som er meget mere forberedt på at konstant følge med i udviklingen, samt kunne forstå og indarbejde AI (og andre nye teknologiske opfindelser) i den givne arbejdsmæssige kontekst.

Hvorfor vi får brug for kloge hjerner, som er agile og parate til kontinuerlig videreuddannelse samt til at tage nye tiltag til sig, for der er reelt ingen vej tilbage, men kun en vej fremad.

Fortiden…

Ser vi tilbage, så er det ikke mange år siden, at vores pc'er var mere ”slæbbare” end bærbare, som de er i dag.

Samt man havde de såkaldte ”avancerede” lommeregnemaskiner i matematiktimerne, hvor man i dag har alle de samme funktioner på sin smartphone og smartphonen har mere datakraft, end en computer havde for bare få år siden…

Det er ret imponerende i sig selv, men hvad bliver så det næste?

Fremtiden (måske)…

Jeg vil spå, at vi vil se mere interaktion og ”symbiose” mellem teknik og mennesker, hvor vi vil begynde at se flere eksempler på indbygget teknik i mennesket, som vi i dag genkender fra nogle gamle fremtidsfilm…

Vi har allerede en lang række teknologiskudviklet ”reservedele” til mennesker (eksempelvis kunstige hofter og knæ, indbyggede høreapparater, kunstige hjerteklapper og andre kunstige kropsdele, m.m.), som alle kan blive indopereret i mennesker for at muliggøre eller forbedre deres yde evner og funktioner.

Så hvorfor skulle dette område ikke blive yderligere udviklet, så man endnu bedre kan overvåge sundhedstilstanden hos mennesker, samt lettere kan identificere dem, kommunikerer og måske meget mere?

Alt, som ved første tanke måske lyder som en skræmmende udvikling i dag, men måske bliver til en normal virkelighed om ganske få år…

Det samme vil gælde for vores arbejdspladser, hvor ny teknologi vil mere og mere gennemsyre og/eller overtager opgaver og funktioner, som i dag bliver udført af mennesker manuelt.

Konkluderende refleksion

Så hvor vil jeg hen med alt dette?

Jo, min påstand er, at man allerede i dag skal begynde at kigge efter it-uddannede og firmaer, som kan og vil arbejde med AI, for udviklingen vil gå den vej, både inden for IoT (Internet of Things) og it-udvikling generelt, samt al anden digital udvikling, for det er reelt kun fantasien, som sætter grænser for denne udvikling.

Som den amerikanske forfatter Napoleon Hill sagde,

”Uanset hvad menneskets sind kan forestille sig og tro, kan det opnå” eller sagt på en anden måde ”Uanset hvad vi som mennesker har fantasi til at forestille os, så kan det opnås”, så fremtiden er både skræmmende, men også fascinerende, for hvad bliver det næste helt store?

Personligt tror jeg, at der vil ske rigtig meget, og vi som personer allerede ved at komme bagud, hvis vi ikke hele tiden følger med i udviklingen.

Det er også lidt skræmmende, at vi for tiden har en regering, som vil gribe ind og skære ned i længden af nogle af de højere akademiske uddannelser.

Igen vil jeg påstå, at vores ”højt” uddannede og kommende generationer af akademikere skal have endnu mere bagage i ryksækken, når de forlader uddannelsesinstitutioner og træder ind på arbejdsmarkedet.

For jo mere bagage de har med sig, jo lettere vil de kunne sætte sig ind i og indgå i deres kommende jobs, som vi i dag end ikke kender og/eller ikke kan forestille os.

Her vil fremtidens digitalisering komme til at betyde utroligt meget, så man skal følge med i udviklingen hele tiden og man skal være ”oplært” i at ind- og optage al denne viden løbende.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.