Et nyt forskningsprojekt, der har til hensigt at undersøge spændingsfeltet mellem teknologi, etik, regulering og værdiskabelse inden for AI, har fået 24 millioner kroner i støtte fra Grundfos Fonden.
Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.
Ifølge meddelelsen er det fireårige projekt, der er blevet døbt 'Responsible AI for value creation', det første af sin slags, hvor forskere kombinerer teknologi, etik og regulering med værdiskabelse i forhold til AI.
"Teknologiudvikling kan ikke stå for sig selv. Det kan etik og regulering heller ikke. Vi er nødt til at undersøge AI fra flere sider for bedre at forstå, hvordan AI egentlig skaber værdi for både samfund og virksomheder," siger Thomas B. Moeslund, der er leder af projektet og professor i AI på det tekniske fakultet for it og design på AAU.
Han skal sammen med professor i data- og AI-etik, Thomas Ploug, og professor i organisation og ledelse, Jeppe Agger Nielsen, fra det humanistiske og samfundsvidenskabelige fakultet på AAU indgå i en fælles projektledelse for at sikre det tværfaglige aspekt i forskningsprojektet.
Stort potentiale
Hos Grundfos Fonden, der bevilger de mange millioner til projektet, ser man et stort potentiale i projektet.
"Der er masser af værdiskabende potentiale i AI, men vi risikerer også at skade vores demokratiske samtale, menneskerettigheder og privatliv, når vi bruger det. Som virksomhedsejere føler vi os derfor kaldet til at bidrage til at udvikle en ansvarlig praksis omkring brugen af teknologierne. Derfor er vi meget glade for at kunne støtte dette projekt," lyder det fra Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør i Grundfos Fonden.
Vil se nærmere på konkrete cases
Undervejs vil projektet tage fat i en række konkrete cases, hvor AI kan benyttes, men hvor der både er dilemmaer og muligheder i forbindelse med brugen af den kunstige intelligens.
De to første cases, der vil blive undersøgt, er Aalborg Kommunes brug af AI i ældreplejen, mens den anden case drejer sig om Milestone Sytems' brug af intelligente kameraer, der slår alarm, hvis nogen falder i vandet.
"Det er vigtigt, at vi får hands-on erfaringer fra virksomheder, som indfører og bruger AI teknologi," forklarer Jeppe Agger Nielsen, som er professor i organisation og ledelse.
"Mens der er megen snak om mulighederne og farerne ved AI, vil vi i dette forskningsprojekt gå tæt på virksomhedernes faktiske brug af AI-teknologi i en række forskellige industrier og sektorer," lyder det videre.