Den tyske forfatningsdomstol traf i februar måned en afgørelse mod de tyske delstater Hesse og Hamburg, hvilket har tvunget de to stater til at ændre måden, hvorpå staternes politikorps benytter Palantir-software.
Forfatningsdomstolen slog fast, at den lov, der havde tilladt brugen af blandt andet data mining, blev anvendt for bredt og dermed krænkede retten til privatliv, rapporterer Financial Times.
Dommen har nu også fået delstaterne Bayern og Nordrhein-Westfalen til at undersøge, hvordan Palantir-softwaren benyttes af de to staters politikorps.
Den tyske dom og europæiske privacy-advokater modstand mod softwaren kan få betydning for Palantirs ekspansionsplaner i Europa, lyder det.
Dog har tysk politi meddelt, at Palantir-software fortsat vil blive brugt i Europas befolkningsrigeste land.
Den tyske delstat Bayern har underskrevet en rammeaftale på 25 millioner euro - 186 millioner kroner - med Palantir, som andre tyske stater kan vælge at slutte sig til, og som kan være med til at fremskynde brugen af Palantir-software i hele landet.
Nordrhein-Westphalen, som underskrev en Palantir-aftale på over 20 millioner euro i 2020, har bedt lokale eksperter om at vurdere, om det har brug for at ændre sin lovgivning på statsniveau grundet den nye dom.
Bruges af dansk politi
Palantir er kendt for at levere big data- og analyseværktøjer, der kan bruges til at opklare forbrydelser og bliver derfor brugt af regeringer og efterretningstjeneste i store dele af verden.
Eksempelvis har det danske politi siden 2018 anvendt it-systemet Pol-intel, der bygger på Palantirs værktøjer. Systemet gør politiet i stand til hurtigere at bearbejde data, når en forbrydelse finder sted.
Selskabet er dog ofte blevet mødt af kritik, fordi dets værktøjer kan bruges i overvågningssammenhæng.
Selskabet har blandt andet tidligere fået kritik for sit samarbejde med de amerikanske immigrationsmyndigheder, der bruger Palantirs værktøjer i forbindelse med udvisningssager.
Palantir blev stiftet i 2003 og selskabet har den berømte og berygtede amerikanske investor og PayPal-stifter Peter Thiel som en af sine medstiftere.