Artikel top billede

Der er mange gode bud på en laptop til jobbet, du kan tage med overalt. De små kraftværker bliver stadig bedre i performance og batteritid. (Foto: Lenovo PR)

Stortest: Her er den bedste kontorbærbare lige nu

Når prisen svinger fra 9.000 kroner til mere end det dobbelte, og der står HP, Lenovo, Asus, Samsung eller Dell på toppen af låget, er der lagt i ovnen til solide bud på din næste laptop.

En laptop, som du kan tage med under armen med en skærm omkring de 13”. Så er det vel bare at vælge, den der passer bedst?

Mit let provokerende spørgsmål hentyder til, at selv je,g der har haft et hav af laptops til test, faktisk kan blive i tvivl om, hvorvidt der stadig er de store forskelle.

Producenterne får jo meget af indmaden fra de samme hylder. Så skulle man tro, at det blot handler om at vælge, hvor kvikt det ellers skal gå.

Skærme er delt op i opløsninger og gradueringer, så du får det, som du ønsker. Både som producent og slutbruger.

De fleste laptops kan jo leveres i mange varianter fra samme producent og ligner på papiret dem, som du også kan få hos konkurrenten.

Langt hen ad vejen følges de da også ad. Til trods for det har det været en øjenåbner at se hvor store forskelle, der stadig er.

Det er ikke så meget hastighed, som skærmkvalitet og ikke mindst, hvordan maskinen opleves, når den bliver brugt over nogle dage.

Priserne for de fem bærbare, som vi tester her, går fra 9.000 kroner til over 20.000 kroner. Så det giver naturligvis forskelle. Men selv blandt dem, der ligger tæt prismæssigt, er der afvigelser, der er til at tage og føle på i praksis.

Forskellene ligger ofte i andet end hastigheden.

Design, måden den opleves at arbejde med i hverdagen, hvor hurtigt den er på nettet, hvordan den åbner skærmen. Alle sammen små detaljer, der tilsammen har stor betydning. Dertil ikke mindst batteritid og vægt.

Så der er stadig al mulig grund til at tænke sig om, inden du køber. Læs med her og bliv inspireret til den retning, som du skal gå næste gang, der står lille heftig laptop på ønskesedlen på jobbet.

HP: Alt i en løsning til solid pris

Til trods for vendbar skærm, så du kan bruge HP x360 som en notesblok eller tablet, er vægten holdt på rimelige 1,34 kilo.

Prisen på den Windows 11-baserede er under 9.000 kroner, og så kunne man tro, at der var sparet på krudtet.

Men du får en i7-processor fra bedste hylde kombineret med 512 GB harddisk.

Det er kun hukommelsen på 16 GB, som jeg gerne vil opgradere til 32 GB. Men her er vi i afdelingen for petitesser, da den faktisk fungerer godt med det bestykkede.

Kombinationen af at kunne bruge tastatur og skærm og den gode motor gør HP attraktiv. Den har dog konkurrenter og er værd at overveje inden køb.

Dell: Underspillet designperle er svær at modstå

Du når ikke langt jobmæssigt med et flot design, og heldigvis er Dell ikke en model uden indhold. XPS 13 er en perle for dig, der kan lide kvalitet, der ikke virker prangende.

Den champagnefarvede overflade er ret lækker, og i det hele taget er Dell-computeren gennemført til mindste detalje.

Det helt fra det gode tastatur til den store touchpad, der også fungerer helt efter hensigten.

På minussiden er en batteritid på op til otte timer. Det er godkendt, men ikke imponerende.

Til gengæld er hastigheden helt i top, og du mærker ikke, at der ”kun” er en Core i5-processor til rådighed under ”hjelmen”.

Asus: Kraftfuld letvægter

Denne Asus-computer har ikke den sexappeal og det design, som især Dell og Lenovo leverer i denne test, men den leverer til gengæld varen.

For den er reelt en ulv i fåreklæder. Dels er designet lavet, så det kan holde. Det gør det kun endnu mere imponerende, at den kun vejer 1,01 kilo.

Det skal også ses i lyset af, at den har en god skærm på 13,3”, en hurtig processor (Core i7 af nyeste type) og ikke mindst 512 GB harddisk og fine 32 GB hukommelse.

I praksis fungerer Asus-computeren ret forrygende, og den har mange fine detaljer. Batteritiden på 16 timer er ret flot, hvorfor den samlet er blandt de bedste af de fem i testen her.

Lenovo: Testens hurtigste er pakket ind i ko-hud

Lenovo er testens kvikkeste og den eneste, der ikke benytter sig af Intel-processor. Dens AMD Ryzen 7 Pro 6860z er i vores test faktisk lidt hurtigere end den kvikkeste Core i7-model.

Den er i hvert fald hurtigst, når vi måler maskinerne op mod hinanden. Det er naturligvis fint – men ingen af de testede maskiner i denne test kan på nogen måde kaldes for langsomme.

Der er mere afgørende punkter, der gør Lenovo til en ener: Den er pakket ind i læder, har en forrygende god skærm, og batteritiden er helt op mod 18 timer.

Så på mange punkter er den også den bedste, som du kan læse mere om i linket herunder.

Men den er også klart den dyreste med en prislap på mere end 20.000 kroner. Og det vil og skal trække ned i enhver overvejelse, uagtet hvor lækker og kvik den er.

Samsung Galaxy Book3 360

Samsung er en relativ ny spiller i et felt domineret af etablerede pc-producenter.

Alligevel formår den sydkoreanske tech-gigant at gøre en god figur i det stærke felt med sin veludstyrede og meget fleksible Book3 med 360 graders hængsel.

Debutprisen på under 11.500 kroner og den høje ydelse kan der heller ikke udsættes noget på.

Et sløjt touch-felt og nogenlunde tastatur, sammen med en skærm, der kunne tåle at vokse lidt ender dog med at trække ned i det samlede billede.

Samsung ender ganske enkelt med at spænde ben for sig selv.

Konklusion

De fem testdeltagere leverer varen på hver deres måde, så det er vanskeligt at udråbe en reel vinder. Ikke mindst med den store prisforskel in mente.

HP leverer ret meget computer for en billig penge, og med prisen i baghovedet er den mere end godkendt. Samsung gør også en god figur, når det gælder smæk og ydelse for skillingen, men sakker agterud der, hvor man ofte interagerer med maskinen, touchfeltet og skærmen.

Begge er dog bestemt værd at overveje i prislejet omkring de 10.000 kroner.

Prisen for Asus- og Dell-computeren er meget ens. Men selv om Dell er imponerende flot og lækkert bygget, så leverer Asus bedre performance.

Den er lettere og har mere hukommelse og langt bedre batteritid. De koster vel at mærke det samme.

Testens bedste er uden tvivl Lenovo-computeren, som også er testens kvikkeste og bedst bestykkede. Den er smukt indpakket og har en forrygende skærm. Men prisen er også små 5.000 kroner over de fremragende maskiner fra Asus og Dell, hvorfor den kun skal vælges, hvis merbetalingen ikke er et problem.

Så konklusionen, når de helt objektive briller tages på, er: Asus er den, du skal vælge.

Det var en overraskelse for mig, men med hjertet lagt på hylden, kan jeg konstatere, at den leverer mest performance til prisen både i ydelse, batteritid og vægt. Ulempen er en mindre lækker indpakning – men den er bestemt bygget, så den kan holde til at blive brugt mange år frem.


Loading ikon