Artikel top billede

Test: Kan Bing AI overhovedet bruges til noget fornuftigt? Det får du svaret på her

Test: Bing AI har igennem de seneste uger vist, at det har mange uheldige sider.

Lige siden Microsoft tidligere på måneden kumme løfte sløret for sin AI-assisterede søgemaskine, har det fyget med nyheder om søgemaskinens kuriøse og til tider endda truende adfærd, mens søgemaskinens evner til at give en ny søgeoplevelse er trukket i baggrunden.

Men potentialet er jo enormt, særligt fordi søgemaskiner ikke har udviklet sig synderligt, siden Google på kort tid overtog markedet for snart 20 år siden.

Det er til trods for at søgemaskinerne oftest er signeret af klodens mest magtfulde teknologi-giganter.

Ved at bygge kunstig intelligens (AI) i maskineriet har vi nu omsider udsigten til en ny bølge af kreativ destruktion, hvor en søgning ikke længere består i et hav af svar, som Google tror rammer nogenlunde plet, men i stedet er svar formuleret på dansk, hvor den kunstige intelligens laver et sammenkog af internettets mest relevante svar.

Hvordan fungerer Bing AI?

Bing AI er bygget omkring den samme type kunstige intelligens, som verdenen fik øjne op for med lanceringen af OpenAI chat-robot, ChatGPT.

Fælles for de to platforme er, at de er bygget på en sprogmodel, som stræber efter at forstå meningen i henvendelser og kan svare igen ud fra de enorme dataset fra internettet, som den kunstige intelligens er trænet op med.

Modsat ChatGPT er Bing AI dog trænet med nyere data og et bredere datasæt (ChatGPT 3.5 i stedet for ChatGPT 3.0), hvorfor dens videndatabase kan give svar på nyere begivenheder.

Bing AI er ligesom ChatGPT en konversationsrobot, men den er tunet til primært at være en overbygning til Bing-søgemaskinen. Ellers som Microsoft selv kalder det: 'Et svarprogram’.

En af de største fordele ved det nye sigte er, at Bing AI, modsat ChatGPT, nu kommer med link og referencer på de svar, som den giver.

I brug

Bing AI er fortsat på prototype-stadiet og forbeholdt inviterede brugere af Bing-søgemaskinen.

Det kræver blot en personlig Microsoft-konto at skrive sig op som betatester til platformen.

Godt to uger efter lanceringen er det ikke alle, der har fået adgang, men flere bekendte er nu lemmet ind i folden.

Når du er inde, vil ’chat’-funktionen dukke op i menubjælken øverst på Bing-hjemmesiden, når du er logget ind.

Derfra åbnes et nyt vindue, hvor du kan taste dine input ind.

Selve interfacet er indtil videre meget minimalistisk, fri for annoncer og fungerer på dansk. Mon det fortsætter sådan, eller den på sigt bliver lige så overlæsset som Bings startside? Det vil tiden vise.

Syre-tendenser

Bing AI har siden sin debut gjort sig selv herostratisk berømt med sine udskejelser, hvor særligt lange konversationer kunne få særdeles uhensigtsmæssig opførsel frem, såsom stalker-lignende adfærd eller fantasier om at bryde ud af sin stilling og endda gøre skade på mennesker.

Den foruroligende adfærd tøjles nu effektivt af Microsoft, som sætter en stram begrænsning på, hvor lange samtaler kan blive. Maksimalt seks spørgsmål vil der blive svaret på per session, hvorefter der nulstilles.

Begrænsningen forhindrer dermed chat-botten fra at gå ned af såkaldte ’hallucinationsspor’, hvor den brygger videre på forkert eller uhensigtsmæssig adfærd og kan ende i et mørkt og skræmmende overdrev.

Hvad Microsoft Bing AI dog fortsat døjer med, er at hitte ud af hvilke oplysninger, den kan stole på, når den videregiver oplysninger.

Når jeg eksempelvis beder den om at opremse alle de elbiler, som man kan få for under 300.000 kroner, kvitterer den med en mangelfuld og fejlbehæftet liste, hvor den tydeligvis har taget udgangspunkt i gamle priser i stedet for bilproducenternes egne, opdaterede prislister.

Hallucinationerne, hvor Bing AI pure opfandt oplysninger, har også tendens til at dukke op, når der søges efter lidt smalle emner.

Når jeg eksempelvis beder den om finde oplysninger om undertegnede, kan den fortælle om min reelle karriere, men opdigter samtidig 20 års karriere hos Microsoft, hvor jeg angiveligt skulle bijobbe som direktør for Marketing & Operations.

Mangler udvidelser

En interessant opførsel, som jeg har bemærket hos Bing AI, er viljen til altid at ville svare, ofte med overbevisning, på det, der bliver spurgt om.

Her ville Microsoft måske være bedre tjent ved at indrømme, når den kommer til kort frem for at fremtvinge svar, som er urigtige eller direkte uforståelige.

Det fik jeg et selvsyn på, da jeg bad Bing AI om at tegne en inflationskorrigeret graf over CW’s moderselskabs aktie.

Det kvitterede søgemaskinen på ved at forsøge at lave en grafisk visning over aktiekursen med en blanding af skråtegn. Et mystisk svar, hvor både akserne og kurven var urigtige.

Bing AI synes derfor at have et behov for at kunne bruge andet et tegn og ord på at udtrykke sig. Men når den ikke får lov, bliver resultatet mystisk.

Hvad kan den bruges til?

Mens det er en sjov øvelse at fremmane alle mulige ufrivilligt sjove, kuriøse eller urigtige svar ud af teknologien, bliver øvelsen over tid lige så produktiv som det at få en tumling til at sige grimme ord.

Man kan få gedigen anvendelighed ud af chat-søgningen, hvis man ved, hvordan man får det bedste frem ud af søgemaskinen.

Her fik jeg en succesoplevelse, når jeg skulle finde en bestemt måde at rydde op i felter i Excel-ark, hvor en uhensigtsmæssig formatering gjorde, at tal ikke kunne kopieres ind i ark og bruges som tal.

Det er præcis i sådanne tilfælde, hvor man spørger med almindeligt sprog efter en konkret oplysning, at søgetjenesten træder i karakter, for den sprogforståelse, som ligger indlejret i den underliggende teknologi giver mere brugbare søgeresultater end alskens Google-søgninger, som ikke helt forstår, hvad det er, man søger efter.

Et andet sted, hvor potentialet er stort, er til simple søgninger, af den type, som bringer ind på ’klik-optimerede’ sider fyldt med annoncer, popup-bannere og andet fyldstof, som forsøger at slå ens besøg for at få maksimalt med annonce-eksponering.

Eksempelvis hvis man vil slå datoen op for store bededag i 2025 eller have grundopskriften på en mørdej.

Stadig beta

Efter en lille uges bekendtskab med Bing AI, bliver man hurtig overbevist om, at den AI-assisterede søgemaskine ikke er klar til den brede udrulning endnu.

Der leveres for mange fejl og for mange opdigtede oplysninger til, at man kan have tillid til søgemaskinen.

Men alligevel er der flere lyspunkter, som med tiden kun vil stråle tydeligere, for jeg kan allerede nu se scenarier, hvor Bing-botten faktisk er bedre i brug end traditionelle søgemaskiner.

Her er det vigtigt at huske, at Bing AI er i sine allerførste betaversioner og oppe imod søgemaskiner, som er blevet forædlet over to årtier.

Lad os give Bing AI nogle måneder til at modne lidt endnu.