Artikel top billede

(Foto: Asus PR)

Test: Bærbar pc fra Asus på kun 1,01 kilo er en ægte sværvægter

Test: Det meget kompakte design snyder, da Asus Expertbook B9 giver meget høj ydelse kombineret med en skærm, der har meget høj opløsning. Computeren er derved på mange punkter et oplagt valg som en business bærbar.

Det første indtryk af Asus ud over en overdådig indpakning i solid papkasse, hvor du også finder et etui, så den er beskyttet, når du har den med, er faktisk lidt skuffende.

Skuffende fordi overfladen af maskinen ikke er helt så lækker, som andre små bærbare i luksusklassen, som jeg lige har haft fingre i.

Den er let nubret og meget plastikagtig. Og det er da også plastik, hvis eneste plus er, at den ikke glider så let i hænderne.

Asus måler næsten 1,5 centimer i højden, hvilket er fint, men ikke det tyndeste.

Vægten er til gengæld forrygende: Blot 1,01 kilo. Det er altså lavt og medvirkende årsag er da også den førnævnte plastikagtige skal på skærmen.

Men det snyder.

Overfladen og materialerne virker nok en smule tarvelige i forhold til champagne-farvet metal. Men det er bygget efter alle kunstens regler og skulle være særdeles solid og give god beskyttelse.

Jeg har ikke tænkt mig at smide rundt med Asus for at se, om den overholder de såkaldte militære standarder, som Asus lover. Men noterer en maskine, der både i design og materialevalg ægte no-nonsen.

Skærm med finesse

Når du åbner skærmen, løftes maskinen op, så du har god vinkel til tastaturet. Det er i fuld størrelse, og der er alligevel blevet plads til højttalere på hver side af tastaturet.

Skærmen er 14” stor og har en opløsning på 1.920 x 1080 pixels. Den er altså blot 0,7” større end de mere udbredte 13,3”-skærme. Men det giver alt andet lige en oplevelse af. at der er noget mere plads.

Til underholdning er Asus skærmen fin og skarp, men uden den store brillans. Det kan jeg sagtens leve med, da der er tale om en laptop til job. Til det brug er den over middel for klassen. Så god uden at imponere.

Det er dog rart, at den ikke har mange reflekser og nemt kan anvendes i dagslys eller i lokaler med uhensigtsmæssig loftbelysning, som en del kontorlokaler lider under.

Alt andet lige er skærmen ikke det imponerende i maskinen. Du forkæles til gengæld med Dolby Atos lyd, hvis du smider lyden ud af computeren til eksterne højttalere. De indbyggede giver god luftigt lydbillede. Men med de begrænsninger, som de trods alt har.

Masser af power

Den testede model med det mundrette navn Expertbook B9400CBA-KC0192X har i7 processor af nyeste model, 512 GB harddisk og ikke mindst 32 GB ram hukommelse.

Det er ikke kun hurtigt på papiret. I praksis starter programmerne endog meget kvikt og de 32 GB hukommelse betyder, at du ikke behøver lukke billedbehandlingsprogrammet eller andet tungt ned, når du vil arbejde med andre programmer.

Intel Iris Xe grafikprocessoren er godt med – ikke mindst fordi i7-processoren tydeligt kan nappe en del af opgaven. Så selv på grafik opleves den hurtigt.

Det er dog ikke en gamer laptop, som den da heller ikke markedsføres som.

Artiklen fortsætter under billedet...

Viser sit værd i hverdagen

Alle specifikationer og lækkerier, som jeg har penslet ud herover, er alt sammen meget fint, men det er, som du kære læser nok ved, i brug, at en laptop skal bevise sit værd.

Her er Asus på hjemmebane og fungerer ret optimalt. Tastaturet og den store touchpad er rar til alle opgaver, da de altid opfører sig præcist. Med det mener jeg, at jeg ikke fik nogle ”aha” oplevelser af de negative.

Dertil er touchpad genial, da du med tryk på en knap kan frembringe numerisk tastatur på hele touchpaden. Og denne fungerer samtidig som almindeligt pegefelt.

Det er kun, når applikationen har behov for numeriske tastaster, at disse tager over. Det er de små finter i hverdagen, der løfter et produkt til over middel. De småting, du ikke kan læse på nettet eller reelt prøve i en butik. Så på den lange bane vinder Asus.

Solid pakke uden sexappeal

Der er ingen tvivl om, at Asus leverer varen på næsten samtlige punkter. Jeg kan leve med 720P-opløsning på webkameraet, da det er rigeligt. Det er mere vigtigt, at det fungerer godt.

Batteritiden skulle være helt op til 16 timer. I mine tests holdt den uden problemer i mere end et halvt døgn de gange jeg kørte den i bund. Så bestemt godkendt.

Så prisen på de små 16.000 kroner er for så vidt godkendt.

Derfor kvitterer jeg med en karakter, der er forbeholdt de bedste i klassen. Den syner ikke af meget, men er den berømte ulv i fåreklæder.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering