Samsung er ikke længere nybegyndere, når det gælder bærbare computer.
Siden den sydkoreanske tech-mastodont gjorde comeback på den europæiske laptop-scene for et par år siden, er vi nu kommet til tredje generation af den stødt voksende familie.
Billigste model i den nye kollektion er i dag Galaxy Book 3 til 10.500 kroner, men selvom den er billigst, viser den, at Samsung sagtens kan være med og endda overhale de etablerede spillere.
Solide sager
At Samsung Galaxy Book 3 er selskabets billigste nye maskine, røbes på ingen måde, når man tager fat i maskineriet.
Den nye matgrå-finish er lækker, og selvom Book3 360 blot vejer lidt over 1,1 kilo, opleves den som godt skruet sammen og standhaftig.
Samsung fortjener desuden stor ros for at ledsage enheden men en uhyre let og kompakt oplader, der ikke blot vejer under 150 gram, men også fylder lige så lidt som en mobillader.
Der skal også lyde en ros for 360 graders-hængslerne ved skærmen, som resolut fastholder skærmen i tablet-tilstand, når denne benyttes eller på skærmen, når touch-displayet med fingrene.
Jeg jubler videre, når jeg ser på port-udvalget. Her er nemlig integreret både to gange USB-C (heraf en Thunderbolt 4), et styk USB-A, en HDMI og endda en kortlæser med i den ellers meget slanke og lette maskine.
Alt sammen gedigent håndværk fra Samsung.
Uegnet skærm
Første småsløje indtryk kommer, når man tænder for skærmen.
Den er af 16:9 typen, og er dermed meget bred i forhold til højden, hvilket er fint nok, når man bruger maskinen som laptop, men som gør enheden akavet som tablet i portrætformat.
Indtrykket bliver ikke bedre af, at der under skærmen synes at være masser af plads, man kunne have strakt skærmarealet ud over.
Det er noget af en skam, for selve skærmen trækker på Samsungs omfattende skærmekspertise og leverer uhyre frodige farver, tårnhøj kontrast og glimrende lysstyrke.
Eneste lille savn er opløsningen, som ville få gavn af at være højere end den leverede Full HD.
At maskinen er så slank og let, som den er, har vist gjort, at Samsung har haft svært ved at finde plads til de helt store højttalere.
Det er derfor en lidt hulbrystet lyd, der leveres, hvilket ikke lever helt op til det fine lærreds formåen.
Tastaturet er godkendt, om end tasterne er ganske lette, hvilket vil kræve lidt tilvænning.
Touch-feltet skuffer også, da det er lidt blødt og ugideligt, noget af en skam, når nu det er så vigtig en komponent for betjeningen.
Samsung på godt og ondt
Når man køber sig en Galaxy Book3, køber man sig samtidig ind i Samsungs massive økosystem, hvor selskabet igennem de senere år har gjort sig en del bestræbelser på at få tingene til at spille sammen.
Det ses blandt andet i samspil med en eventuel Galaxy-mobil fra selskabet, hvor indhold og apps kan spejles på laptopen.
Integrationen med Samsungs produkter går endda til at omfatte S-penen, som man kan finde i en Galaxy Ultra smartphone fra selskabet.
Samsung har desværre ikke kunnet dy sig for samtidig at inkludere alskens tvivlsom bloatware, såsom McAfees virusscanner, TikTok, Google Meet og andet sammenskrab af apps, som sikkert fylder lidt på Samsungs bundlinje, men altså også på dit system.
Masser af muskler
Inde i motorrummet på Galaxy Book3 360 finder du hvad der tilsyneladende er en lille opgradering fra sidste år Core i5-1235U: En core i5-1340P.
Selvom vi forbliver i samme processor-serie og kun går en enkel generation frem, rykkes der altså fra en U til P-serien. Det betyder at vi her har at gøre med en processor der får langt mere strøm at arbejde med – og vigtigst: Dobbelt så mange performance-kerner at rute med.
Når der samtidig diskes op med et generaliseret frekvensløft, leveres benchmark-resultater som er mellem 10 procent og 50 procent højere, alt efter om der arbejdes med en eller alle kerner på en gang.
Den grafiske formåen er dog ikke hævet, da udgangspunktet er det samme som i sidste års model, Intels indbyggede Xe grafik med 80 regneenheder. Ikke noget der sætter fut i meget andet end ældre spil.
Billigste konfiguration får desuden kun otte gigabyte ram. Ikke helt nok i min optik til at matche processorens ambitioner.
Selvom Book3 360 nu huser en kraftigere processor, der får lov til at trække næsten dobbelt så meget strøm, går blæserne ikke løbsk, når maskinen sættes i gang.
De er for det meste ikke til at høre, medmindre du har gang i nogle tunge regneopgaver. Selv unde heftig videoredigering er blæserlyden fortsat relativ diskret og generer ikke.
Til trods for den slanke profil, har Samsung fundet plads til et stort batteri, der giver
Den stærke processor er akkompagneret af et stort batteri, der rækker til en hel, lang kontordag på omkring 10 timer.
Glimtvis excellence
Samsung Galaxy Book3 er den billigste maskine i Samsungs tredje generations portefølje – men den bliver aldrig i nærheden af at virke sådan.
Når prisen debutterer lige over de 10.000 kroner, er den nu heller ikke prissat som en discount-enhed.
Her får en nydelig, hurtig og fleksibel sag og i øjeblikket er der endda dobbelt på på lagerpladsen, så du får en hel terabyte lager at lægge ud med.
På teknik-fronten er der ikke noget af udsætte.
Det gør mig dog kun ekstra ærgerlig over, at Samsung døjer på nogle nøgleområder, med en skærm, der skulle være lidt større, et touch-felt, der skulle lære at lystre bedre og direkte irriterende bloatware, der saboterer brugeroplevelsen.