Optimismen var enorm, da Sovjet brød sammen, Berlinmuren faldt og demokratiske bevægelser spirede frem overalt i øst.
Selv i Rusland vandt en ny tids demokratisk sindede – omend ofte ret excentriske – politikere frem og varslede en ny æra, hvor Politbureauets gamle mænd ikke længere sad i førersædet.
Mange forudså en fremtid, hvor markedsøkonomi og samhandel mellem nationerne gav fred og velstand i både øst og vest. Sådan gik det som bekendt ikke.
I den helt nye bog ”Ruslands tusmørkeår – fra Sovjetunionens fald til Putin og krigen i Ukraine” fortæller Jyllands-Postens mangeårige korrespondent i blandt andet Moskva, Poul Funder Larsen - der også har været journalist på Computerworld - med vid, bid og dyb indsigt historien om, hvordan vandene frøs til igen og frem til nu, hvor der igen er krig i Europa.
For det har været længe undervejs, og den tidligere KGB-agent Vladimir Putin har brugt mange år på at forberede sit aktuelle jerngreb om magt, medier og økonomi.
Dén historie tog faktisk sin begyndelse længe inden han indledte en ekspansiv og aggressiv udenrigspolitik bakket op af militærmagt, billig gas og likvidering af politiske modstandere.
Hele vejen igennem har han været bakket op af en kreds af oligarker og tidligere efterretningsfolk, der drog fordel af utilsløret korruption og semikriminel privatisering af Sovjets mange statsejede virksomheder og ressourcer.
Bogen er ekstremt velskrevet og giver hele historien fra Sovjets begyndende undergang, den demokratiske og økonomiske reformiver, kupforsøg og til zarstyret nu er genopstået i en moderne form med Putin i spidsen for det hele.
Undervejs maler Funder Larsen med både den helt brede pensel og i finere detaljer et billede af et land, hvor befolkningen har lært at dukke nakken og lade magthaverne gøre, som det passer dem.
For det har erfaringsmæssigt nu engang bedst kunne svare sig, hvis man ikke ville være et hoved kortere.
Læseren får også en lang række – og ofte svært underholdende – portrætter og beretninger om både fantaster, hardcore magtmennesker og skurke, der både under og efter Sovjets fald har bragt sig selv og andre i fedtefadet eller formået at drage stor personlig fordel af at være tæt på dem, der bestemte.
Som for eksempel den mangeårige kommunistiske generalsekretær Leonid Bresjnevs bundkorrupte datter, som faderen mere end én gang gav udtryk for, at han var nødt til at holde lige så godt øje med som med sit land.
Selvsamme mønstre gentager sig nu, hvor personer nær Putin har formået at berige sig selv i ekstrem grad, så længe de bare makker ret og holder mund.
For ellers kan de hurtigt få svært ved at holde balancen nær åbentstående vinduer med langt ned til gadeplan.
Størstedelen af bogen har til formål at give læseren en forståelse for, hvordan det dog igen er gået så galt i Rusland.
Men bogens to sidste kapitler er særligt interessante læst med nyhedsaktuelle øjne.
De handler nemlig om hhv. invasionen af Ukraine samt forfatterens vurdering af de overordnede omstændigheder og scenarier, der karakteriserer nutidens Rusland og kan være med til at forme den fremtidige nation. Med eller uden Putin. Det er dybt interessant læsning.
Bogen bygger dels på forfatterens egne år i Rusland og en lang række reportagerejser og interviews med nøglepersoner og lokale iagttagere, dels på et omfattende kildemateriale.
Sidstnævnte redegør han i øvrigt ikke kun for i listeform. Funder Larsen har dedikeret en hel sektion til at forklare, hvilket materiale – herunder bøger og artikler – han har lagt vægt på i alle de foregående kapitler.
Det giver et godt grundlag for selv at læse videre, hvis man vil vide mere om det enorme land med den komplekse historie mod øst, der på godt og desværre aktuelt mest ondt spiller en hovedrolle i udviklingen af verdenshistorien, som den formes lige nu.
Bogen udkommer 24. februar.
Titel: Ruslands tusmørkeår – fra Sovjetunionens fald til Putin og krigen i Ukraine
Forfatter: Poul Funder Larsen