Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Test: OnePlus 11 er ikke længere en Pro-mobil - men det gør den ikke dårligere

OnePlus nye toptelefon er ikke helt så ambitiøs som sin forgænger - men flere af OnePlus-dyderne er fortsat til stede.

OnePlus har siden sin debut som mobilproducent higet efter at gøre tingene lidt anderledes end de etablerede producenter.

Det er den nye OnePlus endnu et vidnesbyrd om, hvor der satses entydigt på speed og funktioner, mens andre funktioner nedprioriteres lidt.

Opskriften har dog haft sin ikke trivielle sidegevinst. Prisen har altid ligget et sted mellem det fine og det deciderede ultrakraftige i forhold til toptelefonerne fra spillere som Samsung og Apple.

Selskabets nye flagskib, OnePlus 11 skal nu vise, hvorvidt man fortsætter ned af det spor eller vil konkurrere en til en med mobiltenorerne.

Evindelige svagheder

Et par spørgsmål presser sig på, inden man overhovedet tager greb om den nye OnePlus. Hvor ligger telefonen egentlig i selskabets portefølje? Burde der ikke også være en OnePlus 11 Pro?

Svaret her er kort: Øverst og nej. OnePlus understreger overfor netmediet Android Authority, at serien skal strømlines og at man ikke behøver flere topmodeller: ”I vore optik, behøver man ikke et ’Pro’ i navnet til en enhed, som i forvejen er ’Pro,’ lød beskeden.

Ved første greb om OnePlus 11, savner man umiddelbart heller nogen yderligere ’Pro’ finish. Det er en ganske nydelig, velkonstrueret sag.

Nogen vil mene, at det ikke rigtig skiller sig ud fra mængden, men det ville være at overse, at OnePlus byder en fin detalje såsom notifikationsslideren, hvor man hurtigt kan indstille mobilen til lydløs eller ’forstyr ikke’. OnePlus droppede funktionen sidste år, til megen kritik, og nu er den heldigvis tilbage.

Et andet signatur-træk fra OnePlus er, at man inkluderer en bomstærk oplader med i salgsæsken. Her går OnePlus dog væk fra den mere alsidige oplader fra OnePlus 10 Pro, der også kun bijobbe som bærbar-oplader til en USB-A til USB-C enhed, der giver op til 100 watt strøm.

Det er en lille tilbagegang i forhold til OnePlus 10T og dennes 150 watt lader, men det rækker nu stadig til at lade OnePlus fra 0 til 100 procent på omkring 20 minutter – altså blændende hurtigt.

OnePlus’ evindelige svagheder såsom den manglende trådløse opladning og vandtæthed lever fortsat videre. Det er fortsat en skam og noget af en blunder fra OnePlus side.

Flot udsyn, flot lyd

Når de små svagheder er glemt og enhedens tændes funkler 6,7 tommer herlig AMOLED-skærm frem.

Den brillerer på størrelse, farvekvalitet og hastighed (120 Hz), men ikke helt på lysstyrken, hvor skærmene hos Samsung, Google og Apple er set stråle lidt stærkere.

På vanlig OnePlus-manér bydes der samtidig på et væld af indstillingsmuligheder, så man kan skræddersy både skærm og de ’Always-on’ notifikationer, man vil have liggende. Jeg savner dog en feature fra tidligere enheder: Den særlige ’e-bogslæser’ indstilling, der på effektiv vis forvandlede mobilen til en Kindle.

Lyden fra OnePlus er ligesom i forgængeren god. Der er en vis tyngde i lyden, om end der ikke udrettes mirakler fra den slanke enhed.

Ansigtsgenkendelse fortjener desuden ros for at virke uhyre hurtigt, om end den nok ikke yder samme sikkerhed som skærmens indbyggede fingeraftrykslæser.

Android på mindre afveje

OnePlus har længe været garant for, at man fik en fersk version af Android styresystemet. Denne tendens brød selskabet dog selv med, da man med Android 12 skiftede over til en afart af ColorOS, som kendes fra søsterselskabet Oppo.

Styresystemet hedder forsat OxygenOS, men med version 13.0 af den Android, som den bygger på, har dog fortsat sit eget særpræg.

Nuvel, resultatet er ikke værst, for minimalismen råder fortsat, men den intelligente og elegante ’Material U’ tilpasning af Android, som man får med Googles Pixel telefonerne, må man undvære.

Interfacet er dog slet ikke dårligt og man kan stadig få glæde af de udførlige indstillingsmuligheder, som altid har præget OnePlus-telefoner.

Her må jeg fremhæve nogle af de greb, OnePlus har fundet på: Et tre-fingers swype op giver kvikadgang til skærmopdeling, mens et tre finger swype ned tager et skærmbillede. Enkle greb, der hurtigt bliver uundværlige.

Power-maskineri

Nu kommer til OnePlus hofdisciplin: Ydelsen.

Her diskes op med den hurtigste processor, man kan opdrive i Android-verdenen. Den testede model er den stærkeste variant med rigelige 16 gigabyte ram og 256 gigabyte lager.

Varen leveres her og hvad der er vigtigere endnu, den leveres også over tid, fordi en effektiv køleløsning gør, at processoren ikke drosler ydelsen markant ned, når den bliver varm – eksempelvis når der games på den.

Driftstiden er også eksemplarisk med telefonen, takket være det store batteri. Det her er reelt en to-døgns mobil, så længe man bruger telefonen med lidt mådehold.

Det svage led

OnePlus har aldrig været de store fotospecialister, selv til trods for, at de den seneste tid har associeret sig med kamera-specialisterne fra svenske Hasselblad.

Der tilbydes tre moduler til henholdsvis tele, normal og ultravidviklede fotos. Her får man henholdsvis 32, 50 og 48 megapixels.

Opløsningen fejler ikke noget, men det primære modul er en lille nedgradering fra sidste års OnePlus 10 Pro, som i forvejen ikke helt formåede at matche det bedste fra Apple eller Samsung. Og det gælder både hvorvidt man skyder med eller uden den nye AI-assisterede funktion.

OnePlus leverer dog alt i alt stadig en kompetent fotopakke, der kan klare de fleste behov. Men man vil opleve lidt flere detaljer og lidt mindre støj, særligt når det bliver mørkt eller når man zoomer ind, hos nogle af konkurrenterne.

På videofronten er det lidt af det samme billede, der tegner sig, hvor OnePlus generelt leverer solide resultater – selv op til 8K, men med en stabilisering, som kunne forbedres yderligere.

Stadigt et stærkt bud

OnePlus 11 debuterer i handlen i dag med startpris på 6.499 kroner. Her er dog tale om den skrabede version med otte gigabyte hukommelse og 128 gigabyte lager.

Her vil jeg råde købere til at spendere 500 kroner ekstra, da de udløser dobbelt op på ram og hukommelse.

Hvor OnePlus tidligere havde en fordel på prisen, er det ikke helt tilfældet længere, for selvom Samsung nye S23-kollektion er dyrere, findes ganske fornuftige alternativer i samme prisleje som eksempelvis Googles Pixel 7 Pro eller Motorola Edge 30 Ultra til omkring de 6.000 kroner, som glimrer med andre kvaliteter.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering