Supermobiler sparker fastnet ud af hjemmet

Fra næste år kan mobiltelefonerne ringe via trådløse netværk i virksomheder og private hjem, og det vil skubbe fastnettelefonen og de små IP-telefoniselskaber tættere mod afgrunden. Vinderne på det nye marked er de store teleselskaber.

Farvel til fastnettelefoner og høje telefonregninger. Goddag til en supermobiltelefon, der selv skifter til billig IP-telefoni, når den er i nærheden af det trådløse netværk. Sådan ser fremtiden ud med en ny standard, UMA (Unlicensed Mobile Access), til mobiltelefoner.

Teknologien vil om et års tid brede sig på det danske telemarked, og det vil ifølge analytikere betyde, at de store teleselskaber bliver større, mens de små vil dø eller blive opkøbt.

Derfor er både teleselskaber og producenter af mobiltelefoner i fuld gang med at søsætte testprojekter, der skal bringe dem et skridt foran, inden bølgen for alvor tager til i styrke.

Eksplosiv udvikling
Og det gør den snart, lyder konklusionen i en nyligt udgivet rapport fra det amerikanske analysehus, ABI Research. Her er forventningen, at der i løbet af fire år vil være mere end 100 millioner avancerede WiFi-mobiltelefoner i brug på verdensplan.

I Danmark er Telia netop begyndt at teste en UMA-baseret løsning, der samler mobil og bredbåndsforbindelse i én pakke.

Det vil betyde billigere telefoni, men også at den traditionelle fastnettelefon helt kan skrottes til fordel for den mobiltelefon, de fleste i forvejen bruger.

I udlandet er flere selskaber på vej med lignende løsninger og blandt andre det gigantiske British Telecom tester lige nu løsninger, der er baseret på UMA-standarden.

Samtidig vil de store producenter af mobiltelefoner med Nokia i spidsen allerede fra begyndelsen af næste år lancere telefoner, der én gang for alle vil kunne tage livet af den gammeldags fastnetforbindelse ? og skubbe den totale telemagt tilbage til de store udbydere, vurderer analytiker hos IDC Karsten Fogh Ho-Lanng.

Små firmaer lukkes ude
- Vinderne bliver dem, der i forvejen har infrastruktur og kunder inden for både mobiltelefoni og bredbåndsforbindelser, mens de mindre teleudbydere må satse på at blive opkøbt. Sammensmeltningen vil gøre det næsten umuligt at komme ind på markedet som lille selskab, siger analytikeren og peger på 2007 som året, hvor UMA-løsninger for alvor vil få fat.

Dermed tegner fremtiden for de små IP-telefoni-selskaber, der i øjeblikket skyder frem i stor stil, meget dyster, mener han.

- De små har puffet til forretningsmodeller og prisstrukturer, og de store selskaber har reageret med defensive fastpris-tilbud for at holde på kunderne. Men når markedet for integrerede løsninger tager fart, har de små ikke en chance, mener Karsten Fogh Ho-Lanng.

Han anser det for oplagt, at Sonofon/Telenor vil gå efter at købe Cybercity for at blive i stand til at tilbyde integrerede produkter baseret på UMA-standarden.

Nokia arbejder på højtryk

Hos verdens største producent af mobiltelefoner, Nokia, er der ingen tvivl om, hvad vej udviklingen går.

Her arbejder man på højtryk for at lancere mobiltelefoner, der kan benytte IP-telefoni, når de er i nærheden af et WiFi-net. Nokia satser på, at telefonerne allerede i begyndelsen af næste år vil blive markedsført til den almindelige forbruger.

- Nokia tror meget på UMA som det næste store spring inden for mobiltelefoner, og vi forventer os utroligt meget af UMA-teknologien, siger Nokias Technology Marketing Manager, Andreas Lundin.

Det samme gør teleanalytiker John Strand, der mener, at kunderne er ligeglade med, om deres telefon bruger IP, GSM, 3G, WiFi eller WiMax til at transportere talen.

Til gengæld er han sikker på, at den nuværende model for fastnet- og IP-telefoni, hvor man skal være hjemme for at modtage opkald på et givent nummer, er stendød, allerede inden den har fået fat.

- I fremtiden hedder det: en mand, et nummer, en identitet. Man vil kunne få fat på modtageren, ligegyldigt hvor han er. IP-telefoni vil være én blandt mange muligheder som telefonerne understøtter, men kunderne vil ikke behøve tænke på, hvilket net de bruger.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere