Elforsyningen Sydvendsyssel er det seneste i rækken af elselskaber, som vil tilbyde superbredbånd til sine brugere, efter Hals Kommune ved Limfjorden har meldt sig som første kunde.
Hals Kommune skal betale 2,7 millioner kroner for 40 kilometer fiber-netværk i Hals-området, som i første omgang skal bruges til at koble kommunens 25 institutioner sammen.
Netværket leveres af netværksfirmaet Swedia Networks og det lokale elselskab Elforsyningen Sydvendsyssel (ESV), som selv lægger et mindre millionbeløb oveni.
Det skal danne grundlag for, elselskabet senere kan tilbyde superbredbånd til kunderne i de fem kommuner, hvor selskabet er til stede.
- Vores strategi er, at nu tager vi fat i de kommuner, der ligger i vores interesseområde, og der er Hals den første. Vi håber, at det vil brede sig som ringe i vandet til andre kommuner, siger Søren Juul Hansen, direktør i ESV.
Vil følge med
Han føler, at det er et nødvendigt skridt for, at Nordjylland ikke kobles af udviklingen mod hurtigere internetforbindelser.
Først og fremmest lægger han dog vægt, at det bliver en god forretning for elselskabet.
- Vi er overbevist om, at vi kan få en forretning ud af det. Og vi føler, det ligger i naturlig forlængelse af det, vi har nu, hvor kunderne ejer os, siger Søren Juul Hansen.
Elforsyningen Sydvendsyssel har 36.000 installationer og er også til stede i kommunerne Dronninglund, Brønderslev, Sæby og Aalborg.
ESV forhandler med alle fire kommuner, men i første omgang er Aalborg Kommune mindst interessant, fordi en række private selskaber allerede har lagt fiber i jorden.
Fiber til sommerhuse
Til gengæld ser ESV muligheder i de 3.000-4.000 sommerhuse, der er i Hals Kommune, som har i alt 11.500 indbyggere.
Der er dog endnu ingen tidsplan for udrulningen af fiber helt ud til de enkelte hjem.
- Så snart vi har etableret et backbone-netværk, så tager vi et forsøgsområde for at prøve teknologien ud til private. Hvis der er tilstrækkelig interesse for det her, så kan det gå meget hurtigt, mener Søren Juul Hansen.
Det nye projekt fra ESV og Swedia Networks kommer, efter at elselskabet i første omgang sammen med Himmerlands Elforsyning bød på et større udbud, som 14 nordjyske kommuner var gået sammen om.
Her var ESV nødt til at droppe ud, da samarbejdspartneren Netdesign blev købt af TDC.
Udbuddet faldt ifølge Søren Juul Hansen helt på gulvet, da ingen af de prækvalificerede parter levede op til ønskerne fra udbudsgiverne.