Hals Kommune baner vej for superbredbånd

En investering på 2,7 millioner kroner i en fiberinfrastruktur til den lille kommune Hals ved Limfjorden skal bane vejen for, at det lokale elselskab kan tilbyde superbredbånd til alle virksomheder og borgere i egnen.

Elforsyningen Sydvendsyssel er det seneste i rækken af elselskaber, som vil tilbyde superbredbånd til sine brugere, efter Hals Kommune ved Limfjorden har meldt sig som første kunde.

Hals Kommune skal betale 2,7 millioner kroner for 40 kilometer fiber-netværk i Hals-området, som i første omgang skal bruges til at koble kommunens 25 institutioner sammen.

Netværket leveres af netværksfirmaet Swedia Networks og det lokale elselskab Elforsyningen Sydvendsyssel (ESV), som selv lægger et mindre millionbeløb oveni.

Det skal danne grundlag for, elselskabet senere kan tilbyde superbredbånd til kunderne i de fem kommuner, hvor selskabet er til stede.

- Vores strategi er, at nu tager vi fat i de kommuner, der ligger i vores interesseområde, og der er Hals den første. Vi håber, at det vil brede sig som ringe i vandet til andre kommuner, siger Søren Juul Hansen, direktør i ESV.

Vil følge med

Han føler, at det er et nødvendigt skridt for, at Nordjylland ikke kobles af udviklingen mod hurtigere internetforbindelser.

Først og fremmest lægger han dog vægt, at det bliver en god forretning for elselskabet.

- Vi er overbevist om, at vi kan få en forretning ud af det. Og vi føler, det ligger i naturlig forlængelse af det, vi har nu, hvor kunderne ejer os, siger Søren Juul Hansen.

Elforsyningen Sydvendsyssel har 36.000 installationer og er også til stede i kommunerne Dronninglund, Brønderslev, Sæby og Aalborg.

ESV forhandler med alle fire kommuner, men i første omgang er Aalborg Kommune mindst interessant, fordi en række private selskaber allerede har lagt fiber i jorden.

Fiber til sommerhuse

Til gengæld ser ESV muligheder i de 3.000-4.000 sommerhuse, der er i Hals Kommune, som har i alt 11.500 indbyggere.

Der er dog endnu ingen tidsplan for udrulningen af fiber helt ud til de enkelte hjem.

- Så snart vi har etableret et backbone-netværk, så tager vi et forsøgsområde for at prøve teknologien ud til private. Hvis der er tilstrækkelig interesse for det her, så kan det gå meget hurtigt, mener Søren Juul Hansen.

Det nye projekt fra ESV og Swedia Networks kommer, efter at elselskabet i første omgang sammen med Himmerlands Elforsyning bød på et større udbud, som 14 nordjyske kommuner var gået sammen om.

Her var ESV nødt til at droppe ud, da samarbejdspartneren Netdesign blev købt af TDC.

Udbuddet faldt ifølge Søren Juul Hansen helt på gulvet, da ingen af de prækvalificerede parter levede op til ønskerne fra udbudsgiverne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere