Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Vi tester niende generation af Microsoft Surface Pro - og håber på 10 år mere i selskab med denne glimrende maskine

Microsoft Surface-familie har nu ti år på bagen. Mens nogle af modellerne er mislykkedes er Surface Pro 9 fortsat del af en succeshistorie.

18. juni 2012 var en skelsættende dato for Microsoft.

Det var dagen, hvor software-giganten for alvor sprang ud som pc-producent og fremviste sin vision for, hvordan fremtidens pc skulle se ud med sin første ’Surface’-maskine.

Godt 10 år er gået siden. Og nu står jeg med det nærmeste man kan kalde for en jubilæumsmodel: Den niende generation af Surface Pro.

Den mere ambitiøse (og anvendelige) Pro-serie, er også meget tæt på at runde sit første skarpe hjørne, da den blev introduceret i februar 2023.

Selvom 10 år er tæt på at være evigheder i it-sammenhæng, kan jeg konstatere, at det er overraskende lidt, der er sket med det oprindelige design – et klokkeklart tegn på, at Microsoft har haft fat i noget af det rigtige med sin satsning

Mød Surface ̶P̶r̶o̶ ̶8̶ Pro 9

Jeg har for vane at indlede mine tests med en beskrivelse af produktet. Men i årets Surface Pro 9 er der vitterligt intet nyt at melde om i forhold til sidste års model.

Det eneste at melde om her er, at den nye grønne ’Skov’ farve med tilhørende army-grønt tastatur-cover er både stilfuld og gør sig positivt bemærket i en verden, hvor grå og sorte maskiner regerer.

Det minimale behov for fornyelse vidner om standhaftigheden i Microsofts grundlæggende Surface-design.

Det er let, lækkert og fungerer både, når det bliver brugt som laptop og som tablet. Surface Pro 9 med et cover vejer kun lige over et kilogram.

Surface Pro 9 er dog ikke perfekt.

Den arver fortsat Surface-familiens grundlæggende vakkelvornhed, når man bruger den på lårene, mens man kan begræde, at der ikke længere er nogen kortlæser indbygget.

Til gengæld giver Microsoft adgang til hardisken, så denne kan opgraderes.

Du skal dog have fat i en særlig M2 2230 ssd og Torx T3 skruetrækker, hvis du vil ud i det indgreb.

Man kan også gentage sidste års kritik mod tastatur-cover, hvor størrelsen på touch-feltet er lidt for begrænset, men her opvejes det igen af, at Microsoft har fundet på en snedig måde at huse en digitizer-pen, og at Surface Pro 9 har en effektiv touch-skærm på13 tommer med 120Hz teknologi.

Alt er ved det gode, gamle

Jeg kan lige så godt underskylde på forhånd, hvis dette afsnit om skærm og højttalere lyder som en gentryk af sidste års beskrivelse.

Men når nu Microsoft serverer den samme (gode) skærm og akkompagnerer det med den samme (gode) lyd igen, er der ingen anmærkninger fra min side.

Det er samtidig værd at fremhæve, at der medfølger et effektivt kamera til ansigtsgenkendelse til login-brug og at Windows 11 i løbet af det seneste år har fået flere fintuninger, der gør det bedre egnet til touch.

Med det nye Windows 11 22H2 byder Surface Pro 9 altså på et forbedret touch-keyboard, tilpassede farve-tema i interfacet, flere indstillinger for touch-feedback på skærmen mens der nu kan swipes flere steder såsom fra start-menuen for at hive favorit-dokumenter frem.

Hvad jeg dog stadig savner, er den efterhånden længe lovede Amazon App Store til Windows 11, som skulle bringe et væld af touch-optimerede Android-apps til folden, men som danske brugere indtil videre ikke må få adgang til.

Flere muskler

Det, som du reelt får mere af i Microsofts nye Surface Pro 9, er rå regnekraft.

Det sker i form af Intels 12. generations Core-processorer, som her i en 10-kernet Core i5-1235U med otte gigabyte ram eller i en lidt hurtigere i7-1265U med 16 gigabyte ram.

Dagens tester gør det dog rigtig godt. Alle dine kontorprogrammer skulle gerne flyve afsted, selv lidt spil eller tungere opgaver som fotoredigering kan du få fra hånden, så længe du kan klare dig med blot otte gigabyte hukommelse.

Sidste års model var dog ingen sinke, hvilket afspejler sig i benchmark-programmer som Geekbench og Cinebench, hvor Pro 8 (i5) og Pro 9 (i5) yder nogenlunde ens i enkelt-trådede opgaver, men hvor den nye generation leverer halvanden gange højere ydelse, når alle kerner aktiveres.

Blæseren er ligesom i forgængeren lydløs i brug, men den vil gøre sig bemærket når man beder om alle tilgængelige kræfter.

Driftstiden er også mere end bestået, med solide seks-otte timers kontorbrug, men virker dog kortet en anelse i forhold til forgængeren, når processoren får nogle regnetunge opgaver at tygge på.

Heldigvis afvikles disse jo hurtigere, da processoren i Pro 9 er hurtigere.

Er du ude efter at maksimere driftstiden, kan du måske blive fristet til at vælge den særlige 5G-version af Surface Pro 9, som i netmediet The Verges test levere 10-12 timers driftstid.

Her er det dog værd at bemærke, at de ekstra timers drift er takket været en ny SQ3-processor fra Microsoft, som er bygget omkring en ARM-arkitektur, som ikke altid spiller lige godt sammen med Windows 11.

I ovennævnte test gav var der tøven og ventetider med helt enkle programmer som Slack eller Chrome-browseren, mens YouTube-videoer kunne finde på at fryse og programmer som Adobes Lightroom slet ikke kunne startes op.

Måske du nok er bedre tjent med at leve uden 5G-forbindelsen og den længere driftstid for nu.

Intet nyt er godt nyt

Man laver ikke om på en vindende opskrift, og det mantra har Microsoft tydeligvis taget til sig med Surface Pro 9.

Debutprisen på 9.999 kroner er i øvrigt heller ikke dum i disse inflationstider, da den omsider inkluderer 256 gigabyte-lager, hvor Microsoft tidligere har debutteret med det halve.

Windows 11 er med tiden også kun blevet bedre egnet til touch, og ydelsen er der, hvor den skal være.

Man kan måske begræde, at der ikke er mere nyt at se i den nye Surface Pro 9, særligt fordi det kunne markere et 10 års-jubilæum for Microsofts Surface-familie. Men Surface Pro 9 er altså fortsat en glimrende maskine.


Loading ikon