Auken: Bendtsen fik håbløst patent-mandat

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) slap igen for en politisk næse, da han onsdag var til endnu et krydsforhør i Folketingets Europaudvalg om Danmarks manglende modstand mod software-patentdirektivet. Svend Auken (S) lagde vægt på, at ministeren havde fået et håbløst mandat.

Trods bred politisk utilfredshed med det omstridte patentforslag om softwarepatenter slap økonomi og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) igen for en politisk næse, da han onsdag var til samråd i Folketingets Europaudvalg.

Specielt Socialdemokraternes nye EU-ordfører, Svend Auken, lagde vægt på, at problemet skyldtes en håbløs opgave til ministeren i første omgang.

- Det er et håbløst mandat, ministeren rejser ned med. Det burde være oplyst til udvalget, at det i praksis er uigennemførligt, sagde Svend Auken.

Danmark stod alene
Baggrund for samrådet var udtalelser fra en række eksperter om, at ministeren i EU's Ministerråd i marts rent faktisk kunne have forhindret vedtagelsen af direktivforslaget, hvis han blot havde bedt om det.

Under samrådet holdt ministeren dog benhårdt fast i, at Danmark stod alene med det ønske, og at han havde gjort alt, hvad han kunne for at få direktivforslaget til ny diskussion blandt EU's ministre.

- Det ville have været udtryk for en indholdsløs demonstration. Det er aldrig sket før, at et land har ændret stemmeafgivelse, sagde Bendt Bendtsen.

Striden handler i høj grad om de avancerede procedurer i EU.

Direktivforslaget blev sidste år vedtaget som et B-punkt, men den formelle vedtagelse skulle først finde sted som A-punkt i marts i år, efter forslaget var oversat til alle EU's sprog.

Fornyet diskussion

Det var her, at Europaudvalget ville have ministeren til igen at få forslaget på dagsordenen som B-punkt, så det kom til fornyet diskussion.

På onsdagens samråd i Europaudvalget var det dog åbenlyst, at ministeren havde udnyttet det smuthul, Socialdemokraterne havde givet ham.

Partiets EU-ordfører havde nemlig tilladt Bendt Bendtsen at sige ja til forslaget, hvis det ikke lykkedes ham at ændre A til B.

Både SF, Enhedslisten, De Radikale og specielt Dansk Folkeparti i form af Morten Messerschmidt holdt dog fast i, at de aldrig havde bedt Bendt Bendtsen om, at det skulle ske på samme møde, men eventuelt kunne komme på som B-punkt senere.

Direktivforslaget om softwarepatenter er nu til anden læsning i Europa-Parlamentet, hvor samtlige danske partier uden for regeringen håber, at den nuværende tekst forbedres, så der undgås amerikanske tilstande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere