Trods bred politisk utilfredshed med det omstridte patentforslag om softwarepatenter slap økonomi og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) igen for en politisk næse, da han onsdag var til samråd i Folketingets Europaudvalg.
Specielt Socialdemokraternes nye EU-ordfører, Svend Auken, lagde vægt på, at problemet skyldtes en håbløs opgave til ministeren i første omgang.
- Det er et håbløst mandat, ministeren rejser ned med. Det burde være oplyst til udvalget, at det i praksis er uigennemførligt, sagde Svend Auken.
Danmark stod alene
Baggrund for samrådet var udtalelser fra en række eksperter om, at ministeren i EU's Ministerråd i marts rent faktisk kunne have forhindret vedtagelsen af direktivforslaget, hvis han blot havde bedt om det.
Under samrådet holdt ministeren dog benhårdt fast i, at Danmark stod alene med det ønske, og at han havde gjort alt, hvad han kunne for at få direktivforslaget til ny diskussion blandt EU's ministre.
- Det ville have været udtryk for en indholdsløs demonstration. Det er aldrig sket før, at et land har ændret stemmeafgivelse, sagde Bendt Bendtsen.
Striden handler i høj grad om de avancerede procedurer i EU.
Direktivforslaget blev sidste år vedtaget som et B-punkt, men den formelle vedtagelse skulle først finde sted som A-punkt i marts i år, efter forslaget var oversat til alle EU's sprog.
Fornyet diskussion
Det var her, at Europaudvalget ville have ministeren til igen at få forslaget på dagsordenen som B-punkt, så det kom til fornyet diskussion.
På onsdagens samråd i Europaudvalget var det dog åbenlyst, at ministeren havde udnyttet det smuthul, Socialdemokraterne havde givet ham.
Partiets EU-ordfører havde nemlig tilladt Bendt Bendtsen at sige ja til forslaget, hvis det ikke lykkedes ham at ændre A til B.
Både SF, Enhedslisten, De Radikale og specielt Dansk Folkeparti i form af Morten Messerschmidt holdt dog fast i, at de aldrig havde bedt Bendt Bendtsen om, at det skulle ske på samme møde, men eventuelt kunne komme på som B-punkt senere.
Direktivforslaget om softwarepatenter er nu til anden læsning i Europa-Parlamentet, hvor samtlige danske partier uden for regeringen håber, at den nuværende tekst forbedres, så der undgås amerikanske tilstande.