Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Undersøgelse: Smartenhederne i hjemmet er oplagte hackermål

Mindre end halvdelen af netværksudbyders brugere beskytter deres smartenheder tilstrækkeligt, viser ny undersøgelse. Dermed bliver hjemmet et oplagt mål for hackere.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kan de hjemmet blive det nye, oplagte mål for hackerangreb? En undersøgelse lavet af den virtuelle netværksudbyder NordVPN konstaterer, at 88 procent af brugerne ejer smart-enheder, men de beskytter dem sjældent.

De mest populære er Wi-Fi-routere eller internet-hubs (63,7 procent), smart tv (57,1 procent), spillekonsoller (36 procent) og smart-højttalere (28,2 procent). Det bekymrende ved undersøgelsen er ifølge netværksudbyderen, at mindre end halvdelen af disse mennesker beskytter deres enheder tilstrækkeligt, hvilket gør dem til oplagte mål for hackerangreb.

Komfort versus risiko

IoT-enheder sender og modtager information. Dette kan gøres sikkert og med et bestemt formål, som for eksempel når der sendes en krypteret besked om at slukke for varmen. Men der kan også være lækager her, forklarer NordVPN, enten grundet dårlig kryptering (eller manglende kryptering), eller hvis der videregives ekstra information.

Et internetforbundet kamera på hoveddøren kan for eksempel give besked, når nogen står ved hoveddøren. Men hvis nogen kigger med på datalinjen, kan det også afsløre, om huset er tomt, eller om børnene er alene hjemme. I 2020 blev adskillige Amazon Ring-kameraer hacket, hvilket resulterede i en retssag mod virksomheden, forklarer netværksudbyderen.

Hvem har ansvaret?

Ifølge NordVPN’s undersøgelse mener 41,4 procent af brugerne, at leverandørerne skal stilles til ansvar for sikkerheden af de enheder, de laver, mens 55,9 procent ser det som deres egen opgave at sørge for det.

Daniel Markusson, ekspert i digitalt privatliv hos NordVPN, anser begge parter for at have et ansvar.

"Undersøgelsen viser, at jo flere enheder folk ejer, desto mere sårbare bliver de. Fabrikanterne skal helt klart tage ansvaret for sikkerheden af deres produkter, men brugerne spiller en stor rolle i skabelsen af deres egen cybersikkerhed,” siger Markusson, der peger på, at stærkere adgangskoder og brug af VPN kan medvirke til at forstærke sikkerheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere