Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Sådan er livet med Samsungs vilde 15.000 kroners foldetelefon

Efter mange års insisteren er Samsung nu tæt på at have skabt den perfekte foldemobil – men der er stadig plads til forbedring.

Samsung giver ikke bare sådan lige op.

Det er Samsungs vilde, dyre og imponerende Galaxy Z Fold kollektion er levende bevis på. Nu er vi nemlig oppe på sjette generation af hvad der stadigvæk er et ganske niche-præget produkt: Foldemobilen.

Men Samsung har dog lært et og andet i de fem år, de har forsøgt at folde skærme ned i en telefon. Formatet er blevet langt mere holdbart, anvendeligt og nu er der som bonus dukket noget kunstig intelligens op i enheden.

Giver det så grund til lykkeligt at spendere over 15.000 kroner på en Samsung Galaxy Z Fold 6?

Både stærk og slank

Samsung kan som ingen pakke avanceret hardware ned i meget lidt plads. Noget som endnu en gang bevises med Galaxy Z Fold 6, som bliver endnu lettere og slankere. Samtidig bliver den mere kantet i sit udtryk.

Den samlede pakke er nu ikke mere end 12 millimeter tyk, og vægten holdes nu under den kvarte kilo. Begge dele bidrager sammen med en lidt bredere skærm udenpå til at gøre mobilen noget mere anvendelig, når den anvendes i sammenklappet tilstand.

Samtidig er telefonen hærdet yderligere, så den officielt bedre kan modstå sandkorn eller lignende, takket være en IP-48 certificering. Denne betyder også, at telefonen ikke er bange for at blive dyppet i vand.

Den slankere profil betyder dog, at de tre kameraer bagpå nu rager endnu mere ud end hidtil, hvilket får dem til at virke noget udsatte.

Overordnet set formår Z Fold 6 at virke mere hårdfør end nogensinde – hvilket man sætter stor pris på i en kategori der altid har virket overmåde sart.

Magisk lærred

Når man klapper Z Fold 6 op giver det som altid en vis portion forbløffelse, for vores gadget-hjerner har endnu ikke udviklet sig til at forså, at en skærm sådan uden videre kan foldes.

Men det kan den altså fortsat og man får fortsat en stor, tablet lignende størrelse på 7,6” mellem hænderne, når vidunderet klappes op.

Som altid med Samsung-skærme er der skruet gevaldigt op for farver, kontrast samt lysstyrke og som altid er det en fornøjelse af læse, surfe eller spille på så stor en skærm, som ellers let kan klappes af vejen.

Folden i midten af skærmen er dog stadig tydelig og klæder ikke altid det, man ser, men man vænner sig til den efter nogen tid.

Til trods for at enheden er blevet slankere, synes der at være dukket mere bund op i den lyd som højttalerne disker op med. Det er slet ikke dumt, for så slank en enhed og det magiske lærred værdigt.

Ingen Samsung-power

Inde i mobilen finder man ikke nogen Samsung-chip, men i stedet Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3. Det er ikke værst, for det er alligevel den kraftigste mobil-chip i Android-land og akkurat den samme man finder i Samsung øvrige topmodel, Galaxy S24 Ultra.

Her assisteres den skam også af 12 gigabyte hukommelse og mellem 256 og 1000 gigabyte lagerplads.

Det er alt sammen rigeligt til at drive enhver tænkelig Android-app og giver ingen grund til at betvivle, at den vil kløjes i nogen nær fremtid.

Hvad der vil kunne drille er, at batteriet alene har 4.400 mAh at arbejde med – markant mindre end de 5.000 mAh en Galaxy S24 Ultra får at til at holde sig i live med.

Driftstiden er derfor også rimelig, med en gennemsnitlig dags brug som mobil og tablet, men heller ikke mere.

Eventuel kvikopladning foregår også mere adstadigt her, ved at maksimalt tages imod 25 watt, hvor andre toptelefoner tager imod det dobbelte eller tredobbelte. Man kan dog tanke omtrent halvt op på en halv time, hvilket går an.

Begrænset kunstig intelligens

De mange kræfter udnytter Samsung i høj grad til at tilbyde en pallette af ’Galaxy AI’ funktioner lig dem, der blev introduceret sammen med S24 kollektionen.

Her kan samtaler og telefonsamtaler oversættes i nær-realtid, forudsat at det foregår på et af de 16 understøttede sprog – her er dansk dog ikke inkluderet. Det fungerer ikke altid lige snorlige, men det kan anvendes.

Opsummering eller oversættelse af tekst og hjemmesider er noget, som generativ AI er blevet overraskende god til de seneste år og det får man glæde af her. Det fungerer endda i eventuelle beskeder og chats – bare ikke på dansk desværre.

Samsung keyboardet og notes-app’en er dog bedre til det med det danske og kan let ændre tonefald, korrigere eller krydre det man skriver med emojis. En ganske anvendelig feature.

Som hos Google og givetvis også hos Apple, har den store udbredelse det med at have dansk-understøttelse i anden, hvis ikke tredje, ombæring.

Lidt for velkendt kamera-trio

Bagpå Z Fold6 finder man genbrug af de samme tre kameramoduler, som man finder i sidste års model: Et hovedmodul på 50 megapixels, flankeret af 10 megapixel teleoptik og 12 megapixel ultravidvinkel.

Disse var i øvrigt de samme som i Fold 4 fra 2022 – så rent teknologisk er der ikke sket meget nævneværdigt.

Nuvel, den forudgående trio var ikke værst, men de er og forbliver på et lavere niveau end dem man finder i Samsung S24-kollektion, hvorfor det bliver til lidt mere grynede fotos om natten og lidt færre detaljer generelt.

Samsung nyeste AI-optimeringer redder noget af dagen her, men er man til fotografering på foldemobilen, sigter OnePlus altså noget højere i sin Open-foldetelefon.

Meget dyr fornøjelse

Samsung Galaxy Z Fold 6 er den mest anvendelige og behagelige foldbare telefon, jeg har anvendt til dato.

Samtidig synes den at være et sted, hvad angår holdbarhed, hvor jeg ikke længere lever i konstant frygt for, at den hundedyre enhed skal sætte ud på grund af stød eller støv.

Er vi så der, hvor de heftige 15.699 kroner for mobilen (i sin billigste 256 gigabyte version) eller endda de 18.499 kroner topmodellen med 1 terabyte lager koster, kan forsvares? Ikke helt.

Hvor Samsung nu må siges at have fået styr på anvendeligheden, bør der arbejdes lidt mere på kamera – og for den sags skyld også prisen, før hittet er i hus.


Loading ikon