Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hackere er begyndt at leje botnet ud til it-kriminelle

Ifølge sikkerhedsfirmaet Bitdefender er hackerne bag et botnet begyndt at leje det ud som en legitim proxy-service på internettet.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Forestil dig, at du i det nærmeste supermarked kan købe et gør det selv-kit til et bankrøveri. Nej, vel? Men nu har sikkerhedsfirmaet Bitdefender fundet tegn på, at botnettet Interplanetary Storm bliver solgt som en proxy-netværks-service på internettet. Så kan it-kriminelle bare tage det ned fra hylden.

Proxy-infrastrukturen kan bruges til at anonymisere brugerne af det på nettet og lader til at være udviklet med henblik på udlejning - som en service, bagmændene kan tjene penge på.

Anonyme forbrydelser

En proxy-server bruges normalt, og helt legitimt, til at tilgå internettet med en anden IP-adresse end brugerens egen. Det kan have en række brugbare fordele, hvoraf en af dem er anonymisering på internettet.

Det er denne anonymisering, som hackerne bag Interplanetary Storm lader til at leje ud. Forskellen er blot, at proxy-serverne i det udlejede produkt er deres botnet, som består af en lang række hackede Unix-baserede enheder, hvoraf langt størstedelen af dem er Android-enheder.

Dette har bagmændene opnået ved at udvikle deres botnet til at angribe og inficere Unix-baserede systemer, der kører internetvendte SSH-servere med svage legitimationsoplysninger eller ikke-sikrede ADB-servere.

Når enhederne er blevet inficeret med Interplanetary Storm, bliver de en del af botnettet, hvorefter de selv begynder at scanne internettet og inficere andre enheder, forklarer Bitdefender.

Også i Danmark

Ud fra indicierne mener Bitdefenders eksperter, at de inficerede enheder i botnettet består af routere, NAS-enheder, UHD-modtagere, multi-purpose boards og mikrocontrollere (såsom Raspberry Pi), der muligvis hører til IoT-enheder.

Interplanetary Storm har inficeret enheder over hele kloden, men størstedelen er at finde i Asien. Dog er de nordiske lande også blevet ramt: De fleste inficerede enheder findes i Sverige (351), mens Bitdefender har fundet 21 her i Danmark.

Du kan læse mere om Bitdefenders undersøgelse af botnettet i denne rapport.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere