Dansk Supermarked fyrer it-direktøren

Dansk Supermarked har fyret sin it-direktør, Lars Hviid. Et stort it-system, der skal sikre, at færre penge bindes i lager, er to år forsinket, men den afskedigede direktør afviser, at det er årsagen til afskedigelsen.

Landets fjerdestørste virksomhed, Dansk Supermarked, har fyret sin it-direktør, den 47-årige Lars Hviid. Detailkoncernes administrerende direktør, Erling Jensen, ønsker ikke at udtale sig om årsagen til fyringen.

Computerworld erfarer, at et større projekt af en type, der anses for at være særdeles kritisk for detailbranchen, er forsinket to år.

Det gælder det såkaldte datavarehus, der rummer både historiske og aktuelle data om butikker, produkter og salg til brug for analyser på kryds og tværs. Analyser, der skal bidrage til at sikre størst mulig omsætning og overskudsgrad.

Dansk Supermarked, som omsætter for 47 milliarder kroner, er trods et rekordoverskud på 2,4 milliarder kroner presset netop på overskudsgraden. Ifølge dagspressen var det finansindtægterne, der sikrede rekorden.

- Mig bekendt har forsinkelsen af datavarehuset intet med afskeden at gøre, siger den tidligere it-direktør Lars Hviid, der ikke ønsker at kommentere fyringen yderligere.

Snart i drift

Han fortæller, at datavarehuset nu står lige foran at gå i drift. Årsagen til forsinkelsen ligger ifølge ham uden for huset.

- Der var nogle fejl i Microsofts produkter, som det tog for lang tid at få rettet. Vi måtte tale med store bogstaver ret højt oppe i toppen af Microsoft-koncernen, men da de rigtige udviklingsfolk blev tilknyttet, gik det hurtigt, siger Lars Hviid.

Systemet skal gøre det muligt at få nedbragt de samlede lagermængder, uden at det resulterer i tomme hylder i butikkerne. Koncernen bruger i dag et ældre datavarehus på en tungere og mere kostbar platform fra IBM, nemlig DB2-databasen på en Unix-computer.

Med satsningen på Microsoft var der "besparelser, som var værd at gå efter", sagde Lars Hviid tilbage i 2002. På samme tidspunkt udtalte et af Danmarks mest garvede konsulenthuse på området, Platon, sig i generelle vendinger om besparelsespotentialet.

Det lå på op mod 66 procent, sagde Platons administrerende direktør, Michael Borges, ud fra "et slag på tasken". Platon var i øvrigt konsulent på projektet hos Dansk Supermarked.

12 terabytes lagring

Projektet løb som nævnt ind i problemer. Detailkoncernens ledelse havde taget en chance ved at satse på Microsofts nye datavarehusteknologi, der på daværende tidspunkt ikke var afprøvet i sværvægterklassen til daglig brug.

Systemet skulle geares til at klare op til 10 millioner transaktioner pr. dag, og lagringsmæssigt skulle der være plads til 12 terabytes (en terabyte er 1.000 gigabyte). Det er kæmpestort.

Platons Michael Borges ønsker i dag ikke at kommentere projektet, ud over at Microsofts teknologi kan bære belastningen. Driften sker i øvrigt hos DMdata, der er overtaget af IBM.

Ifølge Computerworlds kilder har datavarehuset ikke udgjort det eneste problem på it-fronten. Andre systemer kører på sidste vers, blandt andet fordi de ikke kan håndtere flere produktnumre, så numre på udgåede produkter skal genbruges.

Dansk Supermarked konstituerede systemchef Kurt Andreassen i stillingen som it-direktør. Lars Hviid, der i 1995 blev hentet til detailkoncernen fra en tilsvarende stilling hos Danish Crown, er på udsigt efter en ny stilling på direktionsniveau og helst på it-området.

- Jeg har da også allerede fået henvendelser, siger Lars Hviid til Computerworld.

Denne artikel stammer fra torsdagens trykte udgave af Computerworld, der har et større tema om Business Intelligence




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere