Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Næsten halvdelen af statens it-systemer halter faretruende bagud

Statens IT-råd konkluderer i deres halvårlige statusrapportering, at 111 af de 260 vurderede it-systemer er i utilstrækkelig systemtilstand. Et tegn på at driften ikke bliver prioriteret højt nok, mener IT-Branchen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

"Vi skal huske at passe på de eksisterende systemer, der leverer store dele af den service og effektivisering, vi har opnået via digitalisering ind til i dag. Det er derfor bekymrende, at næsten halvdelen af systemerne dumper i den seneste undersøgelse fra IT-rådet,” siger Simon Svarrer, adm. direktør i Schultz og formand for IT-Branchens udvalg for offentlig digitalisering.

De tre væsentligste problemer er systemernes tekniske tilstand (21% af alle undersøgte systemer), dokumentation (21%) samt sikkerhedsopdateringer og patches (19%).

”Dårlig teknisk tilstand eller manglende sikkerhed kan være fatalt for driften af den offentlige sektor, der i høj grad er afhængig af systemerne. Men det kræver prioritering og økonomi i de enkelte myndigheder samt et tæt samarbejde med it-leverandørerne, hvis denne opgave skal løftes, så vi sikrer, at bl.a. samfundskritiske systemer ikke går ned,” udtaler Simon Svarrer.

Kritisk tilstand

65% af de kortlagte systemer vurderes til at være enten forretningskritiske eller samfundskritiske. Tidligere har en gennemgang af statens it-systemer i 2017 og 2018 vist, at en tredjedel af alle statens kritiske it-systemer havde en ”utilstrækkelig systemtilstand”.

Der er altså ikke tale om et nyt problem. Alligevel ser det ikke ud til, at problemet bliver taget alvorligt.

Vedligehold og drift er en opgave der både er kompleks, omfattende og tidskrævende, og den bliver alt for ofte bliver nedprioriteret i den offentlige sektor, hvor det er lettere at finde midler til nyudvikling end til vedligehold og drift.

“Vi er i IT-Branchen rigtig glade for at Statens it-råd sætter fokus på problemstillingen, men vi frygter fortsat, at myndigheder ikke har rammerne til at prioritere en ambitiøs indsats, der skal sikre, at de eksisterende offentlige it-løsninger er gearede til fremtiden,” udtaler Simon Svarrer med reference til Regeringens ønske om at spare på konsulentbistand i den offentlige sektor, herunder it-konsulenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere