Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Intel vil generobre chip-tronen med nye processor-generationer

Ny chip-teknologi og nye betegnelser er nogle af de våben, Intel nu tager i brug i kampen om igen at blive den ukronede konge på chipmarkedet. Det afslører selskabets topdirektør i en webcast.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Intel, der i mange år var den ubestridt største producent af pc-processorer, er klar med store nyheder. Under webcastet Intel Accelerated i denne uge har CEO Pat Gelsinger afsløret både producentens roadmap for fremtidige chips og ikke mindst planerne for, hvordan Intel vil generobre placeringen som den største chip-fabrikant og -udvikler i verden.

En af de ting, Intel kommer til at gøre, er at ændre navngivningen af fremtidige processorer, som vi tidligere har beskrevet.

Intel vil ikke længere bruge den nanometer-baserede måde at navngive produkter på. Pat Gelsinger oplyste, at man i stedet ønsker bruge betegnelser, der vil give en mere præcis oversigt over, hvor processorerne passer ind på tværs af industrien.

I forbindelse med, at Intel lancerer den nye 10 nm-tredjegenerationschip, vil navnet blive Intel 7 – og altså ikke et 10nm-baseret navn, som vi for eksempel så sidste år med 10nm SuperFin chips.

Stadig 10 nm-teknologi

Det ændrer dog ikke ved at Intel stadig holder fast i 10 nm-teknologien – modsat konkurrenten AMD’s nye 7 nm-chips eller Apples 5 nm M1-chip. Men det kan der være gode grunde til, for Intel er teknologisk langt fremme, når det handler om at pakke transistorerne tæt på chippen med blandt andet 3D-teknologier, og flere teknologimedier – herunder ExtremeTech – vurderer, at Intels 10 nm-chips er på niveau med AMD’s 7nm Ryzen-processorer.

Når vi så kigger nærmere på Intels roadmap, ser vu, at Intel 7 skal afløse 10 nm SuperFin chippen. Intel oplyser, at den nye chip burde give en 10-15 procents forbedring i ydelse/watt sammenlignet med tidligere teknologier. Intel 7 skulle vi allerede komme til at se i år til forbrugere og til næste år vil den være klar til datacentre.

Næste skridt er Intel 4, en 7 nm-teknologi, der oprindelig var planlagt til 2021, men som blev forsinket. Den giver mulighed for en tæthed på 200-250 millioner transistorer pr. kvadratmillimeter, og Intel hævder, at vi vil kunne opleve en 20 procents forbedring i ydelse/watt og det med en markant mindre chip. Produktionen skulle starte til næste år, og processoren kommer på markedet i 2023.

Intel 3 går i produktion i slutningen af 2023, og ifølge Intel bliver det formentlig en anden generation af 7 nm-produkter. Her lover Intel en 18 procents forbedring i ydelse/watt-teknologi sammenlignet med Intel 4. Der er dog ingen dato for frigivelse af denne teknologi endnu.

Den vigtigste nyhed

Den næste i række, Intel 20A, er nok den vigtigste teknologi-lancering fra Intel i denne omgang. Den har en helt ny arkitektur, som benytter en gate-all-around-transistor, som er en ny transistorteknologi, der lover en endnu større transistortæthed og mindre størrelse.

Samtidig kommer 20A også med den PowerVia-teknologi, der gør det muligt at strømføde chippen fra bagsiden og ikke fra fronten. Pat Gelsinger kalder 20A for ”begyndelsen til Ångstrøm-æraen i chip-design, hvor Ångstrøm er en måleenhed, der er 10 gange mindre end nanometer. Mere præcist er 20 A = 2nm.

Intel 20A kommer måske i produktion i 2024, men der er endnu ingen faste planer.

Pat Gelsinger nævnte også en Intel 18A, men den var der ikke nogen oplysninger om i webcastet, ej heller om denne chips teknologi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere