Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Smart teknologi tager kampen op med corona

Ventilation, beskyttelsesmasker og gennemgribende uv-rensning af al den elektronik, du bruger mest, er blandt de produkter, tech-industrien byder ind med i kampen mod sygdomsfremkaldende mikroorganismer og ikke mindst corona-virus.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Over hele verden har teknologivirksomheder på rekordtid udviklet og lanceret en lang række nye produkter og løsninger, der skal inddæmme spredningen af covid-19 og skridt for skridt hjælpe os tilbage til et samfund med normale tilstande og en smittefri dagligdag. 

Det er smarte produkter, der virker, men som alle andre værktøjer og værnemidler, vi i forvejen bruger i kampen mod corona, forudsætter disse nye techbud nogen indsats at bruge og bruge rigtigt. Det er innovative produkter, men ikke mirakelløsninger og selvfølgelig ikke fuldgode erstatninger for de løsninger, som er myndighedsgodkendte.

Se mere om de enkelte produkter, priser mv. på producenternes hjemmeside, som er angivet neden for omtalen.

Så frisk er luften i mødelokalet

Er der noget i luften? Her får du vished

Test, test, test – proklamerer myndighederne som værktøj mod corona. Norske Airthings slutter op og tilbyder en lille enhed, Wave Plus, der i forbindelse med en app blandt andet måler CO2-niveau, luftfugtighed, radon og temperatur i lokaler som en samlet pakke under navnet Virus Risk Indicator.

Data fra de tre sensorer udnyttes til at beregne, hvor gode betingelser coronavirus har for at sprede sig i et givet lokale, hvor især mødelokaler har vist sig at byde på stor smitterisiko. Indikatoren påviser dråbepartikler, der kan hænge i luften og bevæge sig rundt indendørs i lang tid (det som fagfolk kalder aerosoler). Enheden registrerer alle luftbårne vira, men ikke smitstof afsat på overflader og inventar. 

De målte data indsættes i en specialudviklet algoritme, der beregner risikoen for virusspredning indendørs baseret på fire afgørende faktorer: levetiden for virusbærende mikropartikler i luften indendørs; antal personer, der opholder sig samtidig i lokalet og indånder hinandens udåndingsluft; udluftning og hvor ofte luften i lokalet luften fornys; personers generelle modstandskraft, der i høj grad afhænger af temperatur og fugtighed. Ud fra disse data udlæses en status på en skala fra 1-10.

Undersøgelser viser, at ren og frisk indendørsluft generelt betyder omkring 58 procent færre sygemeldinger gennem året. Wave Plus-enheden registrerer luftens friskhed. 
Se mere: www.airthings.com

Ansigtsmaske, hvor du kan se munden

Gaming-specialist sætter ind mod smittepartikler

Razer (der især er kendt for sit gamingudstyr) har lanceret en ansigtsmaske med den flotte betegnelse Project Hazel. Masken er ifølge producenten forsynet med N-95-filtre, som kan standse op til 95 procent af alle luftbårne smittepartikler, inklusive coronavirus. Ydersiden er lavet af vandtæt og ridsefast genbrugsplast, og masken er gennemsigtig, så du kan aflæse bærerens mundbevægelser og mimik.

Omkring munden sidder to aktive ventilatorer, der både filtrerer den luft, brugeren indånder og udånder, og en tilhørende app fortæller, når det er tid at skifte filtre. Masken har endvidere indbygget mikrofon og forstærker, så du kan tale højt og tydeligt gennem masken, selv om den slutter ganske tæt rundt om næse og hage, så den beskytter effektivt mod host, nys og smittedråber. Razer-masken leveres med en særlig trådløs opladeboks, som udsender steriliserende uv-lys. 

Typisk for Razer er der også blevet plads til lidt farve-lir med såkaldte Chroma RGB LED’er, der kan få filtrene til at lyse automatisk op i forskellige kulører, når det bliver mørkt.
Se mere: www.razer.com  

Mobilsnak med maske

Du kan også tale i mobil med denne ansigtsmaske fra det engelsk-kinesiske telefirma Binatone. Maskfone har nemlig indbygget mikrofon og øretelefoner og en pasform, som gør, at du kan holde ud at være iført masken i mange timer ad gangen.

Masken er desuden vandtæt og beskytter angiveligt mod 95 procent af alle luftbårne partikler via udskiftelige PM2.5- og N95/FFP2-filtre, hvoraf tre medfølger. Maskfone forbindes trådløst til din smartphone, og den tilhørende Hubble Connect app kan samarbejde med både Alexa, Google Assistant og Siri. 

Masken har indbygget genopladeligt batteri, der kan holde op til 12 timer på en opladning.

Se, hvor beskyttet du er

Det særlige ved denne ansigtsmaske fra Airpop er, at den er udstyret med sensorer, der registrerer din åndedrætsrytme og samarbejder med en tilhørende app. På den måde kan du i realtid aflæse, hvor godt du er beskyttet, mens du bærer masken.

Appen bliver klogere over tid, hvis du tillader, at den samstemmer dine data med andres. Filtrene i masken er desuden forsynet med QR-kode, så du kan se, at de ikke tidligere er brugt, og de indbyggede sensorer gør opmærksom på, hvornår det er tid til at skifte filteret ud. 

Jo mere du bærer Airpop-masken, jo mere nøjagtige bliver dens registreringer.

Giv tastaturet en uv-behandling i pausen
Ultraviolet lys kan fjerne smitte

Her er en smart lille uv-lampe, der kan stå på skrivebordet og desinficere dit tastatur og din mus (eller for eksempel din mobiltelefon) på 5 minutter, hvilket er nok til at dræbe næsten al virus og alle bakterier, der har placeret sig på dine ting. Dermed overflødiggøres omstændelig aftørring med sprit eller andre remedier, der potentielt vil kunne skade dit udstyr – hvis man skal tro producenten, Targus.

Når uv-rensningen foregår, lyser enheden med et ufarligt, svagt lilla skær, mens du holder en lille pause. Targus UV-C LED Disinfection Light er programmeret til at tænde fem minutter hver time af sig selv, men for en sikkerheds skyld er der indbygget bevægelsesføler, som sørger for at slukke det ultraviolette lys, hvis den registrerer bevægelse inden for en bestemt afstand foran sig, før rengøringstiden er slut.

Løsningen blev præsenteret sidste år, men forventes først sendt på markedet i løbet af i år. 

Hvis uv-rengøringen afbrydes, tænder lampen automatisk igen efter fem minutter. 
Se mere: https://content.targus.com/ces21

3 opladere, der desinficerer

Et fransk, et koreansk og et italiensk bud på virusfrit miljø

1 Ren mobilskærm

Denne enhed fra franske Lexon har to funktioner. Den dræber angiveligt op mod 99,9 procent af alle de mikroorganismer inklusive bakterier, virus og skimmelsvamp, der kan finde på at slå sig ned på din mobilskærm. Det sker i løbet af 20 minutter ved at bestråle med uv-lys. Samtidig oplader den din mobil med trådløs induktion på tre timer. Tilsluttes via USB-C port og Quick Charge 3.0-netadapter.

Placerer du din smartphone i denne designbeholder fra Lexon, bliver den både opladet og desinficeret.
Se mere: https://lexon-design.com/en

2 Dræber alle virus

Har du brug for endnu mere opladningskapacitet, kan du tage et kik på italienske Einova Mundus Pro UV-C Disinfecting Tray Accessories Tray and Fast Qi Wireless Charging Dock – ja, det hedder den. Her tilbydes to trådløse 10 watt-hurtigladere samt 18 watt USB-A-lader. Enheden kan også desinficere med ultraviolet lys, der for denne gadgets vedkommende ifølge EPA (Environmental Protection Agency) kan gøre kål på op til 99,999 procent af al virus og alle bakterier, inklusive SARS-CoV-2 (årsagen til Covid-19), på så kort tid som 8 minutter.Einova Mondus Pro-boksen i smart italiensk design kan rumme alle dine mest brugte personlige smågenstande.

Se mere: https://www.einova.com/eu/shop/mundus

3 Også til smykker 

Sydkoreanske Motrex producerer en kombination af en desinfektionsboks og en oplader, som ud over mobiltelefon, ure og tracker-armbånd også kan uv-rense smykker, nøgleringe, mundbind, kreditkort, mønter og andre småting på bare 10 minutter. Uvc-lyset kan kun tændes, når låget er lukket, og rengøringen kan følges gennem det gennemsigtige dæksel, mens en LED-lampe viser opladningens status. Motrex M0Puregagadget, som enheden kaldes, kan oplade enhver smartphone, der understøtter trådløs opladning.


Motrex M0Puregagadget passer i en kopholder og kan fungere med enhver USB-tilslutning.

Se mere: http://www.motrex.co.kr/en

Ringen udfordrer virus

Lille ring med stor virkning, lover producenten

Oura er i modsætning til de kendte Fitbit-armbånd blot en fingerring, men skulle alligevel være i stand til at måle kroppens temperatur, puls og respirationsfrekvens eller omsat til dagligsprog: kvaliteten af din søvn, og hvor meget motion du får.

Ringen har to infrarøde LED-sensorer, to sensorer til måling af kropstemperaturen, et 3D-accelerometer og et gyroskop – det må siges at være en ret stærk bestykning for sådan en lille enhed.

Med den tilhørende app kan data fra elektronikken blandt andet give indikationer på tidlige covid-19-symptomer. I stedet for at bombardere dig med rådata af alle slags og sammenligne med forskellige ”normalværdier” koncentrerer Oura sig om at angive afvigelser, hvilket som regel er mere overskueligt. 


Du skal bære Oura-ringen i nogle uger, før den for alvor kan registrere afvigelser fra din normaltilstand.

Se mere: https//www.oura.com

Bedre luft i kontorer

Desinfektion og ventilation på en gang

Det har vist sig, at bestråling med uv-lys kan eliminere op til 99 procent af de luftbårne sygdomspartikler, der volder os så mange problemer i denne tid. Danske Nordicco har netop lanceret en langsomt roterende patentanmeldt loftventilator med opadrettet desinficerende uvc-lys, som ifølge virksomheden gør det muligt at sikre både en effektiv ”omrøring” og desinficering af luften, og det er vel at mærke helt ufarligt for de personer, der er til stede.

Nordicco Northern Light er først og fremmest udviklet til kontormiljøer og kan leveres i størrelser helt op til 5 meter i diameter.

Den danske loftsventilator skulle kunne uv-rense luften i et kontor på 10.000 kvadratmeter.
Se mere: https//www.nordicco.eu