Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få netværket, som du vil have det: Skræddersy dine egne LAN-kabler

Et kablet netværk er stadig nødvendigt i mange virksomheder og kan også give nogle mærkbare gevinster i boliger. Og hvorfor ikke skræddersy netværket selv? Så får du det præcis, som du vil have det og kan løse praktiske udfordringer på den bedste måde.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selv i disse Wi-Fi 6 og 5G-tider, hvor stadig flere smarte enheder kan opkobles og kommunikere trådløst, er det svært at indrette et hjem og i endnu højere grad en virksomhed uden også at bruge traditionelle LAN-kabler med de karakteristiske RJ45 ”telefonstik” i begge ender. Men hvordan?

Det nemmeste er selvfølgelig at hyre en professionel installatør, betale, hvad det koster, og glæde sig over, at tingene bare virker. Sådan gør virksomheder normalt.

Vi er dog også nogle stykker, som hygger os med at rode med computere, routere, switche og alle mulige andre gadgets – og vi betragter det som et nederlag, hvis vi skal bede om hjælp uden for vores eget fusker-netværk eller nettet. Så er LAN-kabler et godt område at kaste sig over, fordi de fungerer ved ufarlig lavspænding, og det nærmest er umuligt at komme til at ødelægge andet end sit humør. Og hvis man skræddersyr sine kabler selv, er der også gode muligheder for at dyrke en værktøjsfetich og brænde penge af på strippere, fede crimptænger og andre dyre specialiteter.

Det skal du bruge


  • I værktøjskassen ”Den lille LAN-kabelinstallatør” bør der som minimum være de nævnte dele. Komplette værktøjssæt fås ned til under 500 kroner. Købt i løsdele er prisen snarere det dobbelt.

  • Netværkskabel, som uden stik kaldes PDS (Premises Distribution System) blandt fagfolk. Vi fortæller kun lidt om kabeltyper i denne guide og henviser for resten til vores artikel ”Hvad du måske ikke vidste om LAN-kabler” i AOD 12/2020.

  • Netværksstik, som også kaldes RJ45-stik. Udvalget af disse små 8-polede stik er enormt. Her vil vi grundlæggende skelne mellem typer, som kan monteres uden brug af specialværktøj, hvad vi i øvrigt stærkt vil fraråde som andet end en nødløsning, og de meget mere udbredte typer, der kun kan monteres ved hjælp af en såkaldt crimptang (krympetang). 

  • En crimptang er et værktøj, der i én arbejdsgang kan trykke alle de 8 kontakter i bund i et RJ45-stik og skabe forbindelse til de 8 ledere i LAN-kablet. Tangen er ikke nødvendig, hvis man kun bruger værktøjsfri stik. 

  • En skarp bidetang til at klippe de tynde ledere i et LAN-kabel og en hobbykniv må heller ikke mangle. Desuden er det rart at have en såkaldt stripper, som kan skære kablets yderkappe fra – naturligvis uden at beskadige ledere og eventuel afskærmning.

  • Vi vil også nødig undvære en kabeltester, som kan vise, om der er forbindelse mellem samtlige otte kontakter i hver ende af det færdige kabel. Priserne for sådan en tester begynder under 100 kroner.



Vores uundværlige LAN-kabeltester er en luksusmodel til op mod 300 kr. Den kan også tjekke USB- og coaxkabler. En ren LAN-tester kan fås for under en ”hund”.


En kombineret kabelsaks og præcist justerbar stripper gør det nemt at fjerne et kabels yderkappe – uden at beskadige inderledere og eventuel fletskærm/folie.


Denne crimptang er konstrueret specielt til Delocks RJ45-stik af Crimp + Cut-typen. Den terminerer kablet og afskærer de udstikkende ender. Hurtigt og præcist – og lidt dyrt.


Alt, hvad en LAN-kabelinstallatør behøver, inklusive en kabeltester, er i denne lille kuffert, som vi har set på nettet til under 500 kroner. Perfekt til at komme i gang med.

Typiske situationer

It-butikker – især dem, som kun er tilgængelige online – bugner af terminerede LAN-kabler med fabriksmonterede RJ45-stik. De kaldes også patchkabler. Alligevel kan det nogle gange være praktisk eller nødvendigt at bruge skræddersyede kabler. Hvornår?

Specialmål: Murphys Lov om kabler fastslår, at ligegyldigt, hvor mange du eller din forhandler har liggende, mangler du altid lige netop det kabel, du behøver til at afslutte et projekt – her og nu. Det kan dreje sig om en bestemt længde – et meget kort eller meget langt kabel, eller blot et skævt mål som 3,75 meter.

Skjult kabelføring: I nyere parcelhuse og lejligheder er det ikke ualmindeligt, at bygherrerne har prøvet at fremtidssikre installationerne ved at trække såkaldte tomrør, der efterfølgende kan bruges til skjult føring af kabler. Typiske tomrør er så tynde, at kun LAN-kabel uden stik kan trækkes gennem dem. Dette udelukker brug af terminerede kabler. Tilsvarende gælder det, at hvis et LAN-kabel blot skal føres gennem en væg eller en etageadskillelse, er et 7 mm-hul at foretrække frem for en mere reparationskrævende 5-20 mm ”tunnel”.

Ordentligt udseende: Mange virksomheder og nogle nørder gør også meget ud af at få deres kabelbundter til at se tjekkede ud.

Dette regnes for god installationspraksis, og nørder kan også hygge sig med at udmåle hvert enkelt LAN-kabel til for eksempel en stor 24-ports-switch og binde hele molevitten sammen med strips.

Så bliver det også dejligt mere besværligt at arbejde med kablingen, når noget skal ændres.


Sådan skal de otte farvekodede ledere i et normalt patchkabel forbindes til kontakterne i et RJ45-netværksstik for at sidde korrekt.


Dette skærmskud fra forhandleren AV-Cables’ instruktionsvideo viser, hvordan man tager fat, når lederne skal føres ind i et standard RJ45-stik.


Et RJ-45-stik af Crimp + Cut-typen fra Delock eller Platinum Tools gør det muligt at indføre én leder ad gangen, så risikoen for fejl minimeres.

Godt værktøj

Skræddersyning eller konfektionering af LAN-kabler er en proces, som kræver god forberedelse.

Vi lægger blidt ud med at fastslå, at hvis man ønsker sig eksempelvis et CAT 6-kabel, skal både selve kablet og RJ45-stikkene ikke alene høre hjemme i CAT 6. Stikkene skal også kunne klare lederne i kablet. Man bør altid vælge de tykkest mulige – med det laveste AWG-tal – ledere, men hvis stikkene ikke kan tage tykkere ledere end for eksempel AWG 24, kan det være umuligt at få lidt tykkere AWG23-ledere ind til kontakterne. Se konverteringstabellen, hvor vi har oversat AWG-tal til forståelige data.


I AODs testlaboratorium vil vi nødig gå ned på værktøj. Her har vi linet op til gør det selv-kabelproduktion med specialtænger og diverse andet grej – plus en onlineinstruktion kørende på skærmen.

Markedets billigste RJ45-stik kan næsten enhver crimptang klare. Situationen kan være en anden med mere avancerede stik. Vore aktuelle favoritter er de såkaldte Crimp + Cut-stik fra Delock. De kan krympes med en almindelig tang og tilskæres med en hobbykniv, men en meget dyrere specialtang kan både krympe stikkene og cutte lederenderne, så man sparer en arbejdsgang og får et pænere resultat. Vi er også glade for crimptænger med skralde, som krymper helt i bund, før skralden udløses, og det færdigt terminerede kan tages ud af tangen og testes.

Vores bedste råd, hvis man er i tvivl, er at spørge fagfolk til råds og så vidt muligt købe det hele – kabel, stik, værktøj – ét sted. Når to deler et ansvar, tager de én procent hver, som vi plejer at sige.


Denne labelprinter fra Brother kan også printe på krympeflex, som er en holdbar løsning til mærkning af kabler i større ”ormegårde” i LAN-installationer.


Når LAN-kabler er mærket med krympeflex-labels, bliver der ikke tvivl om, hvor de hører hjemme i en installation med matchende navne på portene.


Ingredienserne til LAN-kabler er ”blot” stik og en kabelrulle. De tre stik til venstre er standard crimptyper. ”Opsatsen” i forgrunden til højre er en specialmodel, som kan monteres uden værktøj.

Lederne placeret korrekt

Det er nemt nok at strippe nogle centimeter af kablets kappe, sortere de 4 x 2 ledere ud, udglatte de enkelte ledere, klippe dem til, så de er lige lange, og ordne dem i den rigtige rækkefølge – det såkaldte RJ45 Pinout, som vi også viser. Vælg endelig det såkaldte T568B-pinout, som er de facto-standard i
Vesten.


Derefter består kunsten i at få alle de otte farvekodede ledere ind i de rigtige huller i stikket. Det klares i én arbejdsgang og ser nemt ud på videoer på nettet og billeder. Hvis vores evner på dette område skulle foreviges på en video, ville vi foretrække at gøre det uden lyd. Uskyldige ører skulle nødigt udsættes for ord, der ville trigge en konstant hyletone i et amerikansk tv-program. Men: Øvelse gør mester.

Heldigvis for os er vi snublet over en forholdsvis ny udførelse af RJ45-stik, der generisk kaldes ”passthrough connectors” og markedsføres under navne som ”Crimp + Cut”, ”EZ Crimp” eller lignende. Med denne stiktype skal de otte ledere stikkes ind som normalt, men føres videre og ud gennem fronten på stikket. For os har det vist sig at være nemmere, ligesom ledernes rækkefølge bedre kan kontrolleres inden krympningen uden fortrydelsesret.

Vores metode går i korte træk ud på at strippe omkring 5 cm af kabelkappen og tage én leder ad gangen, indtil de alle er på plads. Derefter trykker og trækker vi – forsigtigt! – hele kablet så langt ind i stikket som muligt og crimper/cutter med en specialtang. Crimp + Cut-stik fra Delock kan købes for under 5 kr. stykket og kan aktuelt fås til CAT 6- og CAT 5e-kabel med eller uden skærm. EZ Crimp-stik fra Platinum Tools er tilgængelige i de samme CAT-klasser og henvender sig til mere professionelle brugere, hvad der også afspejles i priserne på både stik og specialværktøj.

Selv om det bør være nok at trykke crimp-tangen sammen en enkelt gang, anbefales det at gentage processen en gang eller to, så kontakterne virkelig får bid i de tynde ledere. 

Omregn AWG-tallene

Konverteringstabel for kobber: Viser de grundlæggende data for kobberkabel i forskellige tykkelser. LAN-kabler ligger typisk i AWG-området fra 23 til 27. Modstanden i milliohm pr. meter har især betydning i PoE-installationer, hvor LAN-kablet også skal strømforsyne et overvågningskamera, adgangspunkt eller lignende.

Tips, tricks og genveje

Test: Det er nemt at teste et LAN-kabel – både hjemmestrikket og færdigkøbt – ved at koble det mellem en laptop og en router eller switch. Hvis laptoppen så kan gå på nettet, er alt vel godt. Eller er det? Ikke nødvendigvis. De brune og blå lederpar i et LAN-kabel bruges kun i gigabit og hurtigere netværk, og så længe de orange og grønne lederpar fungerer korrekt, vil laptoppen kunne gå på nettet, men hastigheden vil være begrænset til 100 Mbps. Derfor anbefaler vi at investere i en tester, som tjekker alle otte ledere.

Mærkning: En fordel ved at skræddersy sine egne kabler er, at man nemt kan mærke dem inden termineringen, så man kan se, hvad de bruges til. Der findes mange forskellige labelsystemer til dette formål, men det, vi foretrækker, er baseret på rørformet krympeflex, som kan forarbejdes med en avanceret labelprinter. Så skriver man simpelthen, hvad man vil på skærmen, trykker på ”Print”, sætter den færdige slange på kablet og fikserer etiketten med en varmeblæser. Denne værktøjsløsning er i øvrigt også suveræn til andre ormegårde, eksempelvis højttalerkabler i et surroundsoundanlæg.

Trækning af kabler: Installatøren i vores netværk har et tip, som kan spare tid og bøvl, men ikke penge. Når han skal trække LAN-kabler gennem tomrør eller andre installationer, hvor RJ45-stik ikke kan passere, køber han nogle gange færdige patchkabler i god kvalitet og rigelig længde og klipper dem over, så han kun skal terminere den ene ende af hvert kabel.

Forlist kabel: Som enhver installatør kan nikke ja til, kan tomrør virkelig være både en velsignelse og en forbandelse. De fleste tomrør leveres med en træktråd af metal eller forsynes med en snor, som man kan bruge til at trække kabel gennem røret. Hvis denne træktråd mangler – eller knækker, mens man arbejder, kan man stå med en seriøs udfordring. Hvis et tomrør er stort nok og ikke ført med skarpe bøjninger, kan man ofte få en søgefjeder igennem og bruge den til at trække kablet. Er det umuligt, kan lidt alufolie, en rulle sytråd og en støvsuger redde dagen. Lav en kugle, der er lidt mindre end rørets diameter, af den lette alufolie og gør sytråden fast til kuglen. Kom kuglen ind i røret og sæt støvsugeren til at suge for fuld kraft i den anden ende. Når sytråden på den måde er kommet igennem, kan den bruges til at trække en stærkere snor efter sig, som igen kan bruges til at hale kablet frem til destinationen. Bingo!